HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Mozgás 2.

2008.05.12. 08:33 :: leia26

Előző héten Szamkó Kati, testépítő világbajnok mondta el, hogyan tartsuk meg a terhesség alatt is kiváló formánkat.
A folytatásban a Dr. Bánhidy Ferenccel (Semmelweis Egyetem II. Sz. Női Klinika) készült beszélgetést olvashatjátok.

Doktor úr, meséljen egy kicsit arról, mi is történik egy terhes nő szervezetében, ami miatt át kell gondolni, hogyan folytathatja tovább az addig megszokott, sportos életvitelt?

Az első fontos dolog, hogy megváltozik a perctérfogat. (Percrtérfogat: egy percre vonatkoztatott kilökött vér mennyisége – szerk.) Fokozódik a perctérfogat és vele együtt a pulzusszám is. Egy normál, 60-70 közötti pulzus felmegy 80-90-re, mindenféle terhelés nélkül is. Ha a perctérfogat fokozódik, akkor nagyobb mennyiségű vért kell bevinni. Viszont ezzel egyidőben csökken a vörösvértest mennyisége, mivel nem tud ugyanolyan tempóban termelődni, mint ahogy a perctérfogat fokozódik. Ebből pedig az következik, hogy az oxigénszükséglet mindig kicsit nagyobb pulzusszámmal és mindig egy kicsit nagyobb légzésszámot kell, hogy produkáljon.




Mi miatt kell ez a plusz?


Mert a terhesség egy nagy ellenállás – hívhatjuk nyugodtan így. Egy külön ember, egy külön keringés még pluszban szivattyúzza a vért és oxigént magába.


Sportoló nőknél ez hogy működik?


A sport a pulzusszám növekedésével és esetleg vérnyomás-növekedéssel jár. Ha valaki sportolt a terhesség előtt, és edzett, az tulajdonképpen sokkal jobban vészeli át ezt az egészet.


Vagyis nyugodtan folytathatja a sportolást?


Ha valaki sportolt előtte, és nem az olimpiára készül, az egészen nyugodtan folytathatja ezen a szinten. Hogy ekkor súlyt emel vagy lépeget – tulajdonképpen lényegtelen.


Nincs különbség a kétfajta mozgás között?


A súlyzós edzés nem annyira a szív kapacitását használja, a pulzusszám hamar visszaesik a normálisra. Ellentétben a kardióedzéssel, spinninggel és társaival, ahol ezerrel pörög a szív. Ezek talán kevésbé jók, mert amúgy is sokkal gyorsabban ver, mint normális esetben. Ha választani kellene, és persze nem kétszáz kilóval szeretnénk fekve nyomni, akkor a súlyzós edzés jobb.


Gondolom, mindez függ attól is, hogy terhességnek melyik szakaszában járunk.


Természetesen. A terhességet három szakaszra szoktuk osztani: az első szakasz az elsőtől a tizenharmadik hétig, a tizennegyediktől a huszonhatodikig, végül az utolsó trimeszter, ami a 39. hétig tart. A 40. héten pedig már születik a gyerek.

Az első trimeszterben olyan pici ez a gyermek, igazából akinek nem mondjuk, az észre sem veszi. Következésképpen, ha ez a gyerek egészséges, akkor attól, hogy guggol vagy fekvenyom az anya, nem lehet semmi baja. DE ha a doktor azt mondja, valami nincs rendben (kinyílt a méhszáj, kemény a méh stb.), akkor valószínűleg csak sakkozni lehet, de azt is csak kis bábukkal. Ilyenkor mindenféle terhelés árthat.
A terhesség második szakaszában már láthatók a változások. Egy vékony hölgyön már látszik a terhesség, nő a has, a mellek is megnőnek. Számos dolog megváltozik, és ekor már a vérnyomás is elkezd kicsit emelkedni. Mivel a súlyzós edzések is a vérnyomás emelkedésével járnak, ha észrevesszük, hogy nagyon megemelkedett, akkor át kell gondolni, meg kell beszélni az orvossal.
A harmadik trimeszterben az anya már eléggé – hogy úgy mondjam – nagydarab, akkor már befeküdni egy pad alá is nehéz, egy rudat sem tud leengedni, mert beleakad a hasába.



Tehát ekkor már nem érdemes ezzel foglalkozni…


Nem érdemes, és nem is erről szól ez az időszak. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ekkorra az ellenállás, a keringetett vérmennyiség olyan nagy, hogy már egy lépcsőn felmenni is hatalmas fáradtság.


Van olyan gyakorlat, amit egyáltalán nem szabad csinálni?


Sokan azt gondolják, hogy a hasizom gyakorlatok ilyenek. Pedig a hasizomnak nincsen kapcsolata a méhhel. Az izomzat felül van, hozzá sem ér a méhhez. Ha hasizomgyakorlatot csinálunk, annak ugyanannyi köze van a méhhez, mintha bicepszre vagy hátra edzenénk. Viszont, ha fáj a has, tudnunk kell, hogy mitől: a méh keményedett be, vagy a hasizmunk fáj? Tehát a hasizmot nem tornáztatni azért, mert bántja a méhet – ez butaság. Az más kérdés persze, ha már nagy a has, akkor erre az előzőekhez hasonlóan nincs esély.


A kardioedzés egyáltalán nem javasolt?


Dehogynem. Viszont vannak olyan fajtái, amiket, ha lehet, inkább hanyagoljunk. A bicikli, hacsak nem közlekedési eszköznek használjuk, például ilyen. Maradhat, de ne őrületes tempóban tekerjünk. Emellett nyomja a méhszájat is, és nem is túl kényelmes. A futást, rugós cipőben való ugrálást is tegyük félre. Nem jó a rázkódás a babának. A többi – taposógép, ellipszisgép, evezőpad – nyugodtan maradhat.


Ez jó hír: nem kell aggódnunk a fittség miatt…


Így van. De hogy fitt maradjon valaki, az nagyban függ a táplálkozástól. Erről lehetne egy másik beszélgetést is folytatni, röviden mégis hadd mondjam el: a terhesség alatt egy vékony nőnek maximum 10,5 kilót szabad felszednie.


Miért emeli ki, hogy egy vékony nőnek?


Mert ha az anyán már van felesleg, akkor az a babának is elegendő. Nem kell kettő helyett enni. Egy sovány nőnek azért kell hízni, hogy legyen tartaléka. Vagyis minél nagyobb valakinek a súlya, annál kevesebbet hízhat, sőt, van olyan is, akinek nem is szabad, vagy akár ellenkezőleg: fogynia kell, hogy bírja a szíve a terhelést!


Szülés után mit tegyünk?


Szülés után hat héttel van a kontrollvizsgálat. Először is én azt szoktam mondani, addigra legyen annyi kiló a kismama, mint amennyi a terhesség előtt volt. Nem kell hozzá fogyókúrázni, csak nem kell hülyére enni magunkat. A szoptatás miatt nem kell aggódni. A tej nem attól lesz, ha sokat eszünk. Ez genetika: vagy van, vagy nincs. A fogyókúrától sem apad el. Akkor apad el, ha elfogyott.


Meddig kell pihenni?


Az első fontos szempont, hogy császárral szült a kismama, vagy természetesen. Ha természetesen, és minden rendben, nem volt gátmetszés sem, akkor akár egy hét múlva is el lehet kezdeni vagy folytatni a tornát. Az úszást, mint sportot ilyenkor felejtsük el, a fertőzések miatt. De ezenkívül, bármilyen fizikai munkát lehet csinálni. A hasizmot kifejezetten kérdezni szokták, ugye ez kényes terület szülés után. Egy hét múlva azt is egészen nyugodtan lehet csinálni. A torna sem apasztja el a tejet, a fent említett okból.

De magunk közt szólva: szülés után senkinek sem ideje, sem ereje nincs ehhez. Örül az anyuka, hogy alhat, pihenhet két szoptatás között. A legfittebb anyák is fáradtak. A gyerek kiszivattyúzza őket testileg és lelkileg is.

forrás: fitway.hu

Szólj hozzá!

Címkék: életmód

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása