HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Terhes meditáció

2008.05.18. 09:00 :: leia26

Az anya-magzat kapcsolat és kommunikáció fejlesztése - Kathexis terápia.

Csoportos foglalkozás a terhesség kezdetétől, de kifejezetten ajánlott a 24. terhességi héttől


A vágyott terhesség (akár az első vagy a kistestvér születése), az anya számára érzelmileg kivételes és kiélezett állapot másállapotos nemcsak testileg, de lelkileg is. A családon belül is jelentős érzelmi változások következnek be. Az első terhesség során az addigi férfi-nő kapcsolaton belül lassan megszületik az apa-anya kapcsolat. Az addigi édesanya és anyós, édesapa és após mellett egyenrangú szülővé: anyává és apává emelkednek az addigi "gyerekek".


Ha már volt gyermekük, az addigi "egykéből" nővérré vagy báttyá "öregszik" az addigi kisbaba, akit szeretnének megkímélni a "megkímélhetetlentől" a testvérféltékenységtől stb. stb.


Jelentős teher ebben az időszakban az is, hogy hogyan alakul a lélek színpadán az anyaság és a munkáját, szakmáját szerető személyiségoldalak.


A terhesség különböző szakaszainak (első, második, harmadik) megvannak nemcsak a sajátos öröm, de szorongás oldalai is, mely élmények nyílt feldolgozása hozzátartozik az anyai személyiségrész alakulásához.


A prenatalis (a megszületés előtti élet) pszichológiai ismeretek jelentősen fejlődtek az elmúlt 15 évben. Rávilágítanak arra, hogy az anya érzelmi állapotaira ma magzat reagál. Sőt relatív önállósága révén "üzenni" próbál az anyának.


Mindezek alapján akár a terhesség kezdetétől, de kifejezetten ajánlott a terhesség 24. hetétől a másállapotos anya számára, hogy a magzat megértésére fordítson szakmai irányítás mellett figyelmet. (A munka elméleti és gyakorlati alapja Dr. C. Molnár Emma: Az anyaság pszichológiája. Anya-magzat kommunikáció. Akadémia Kiadó 1996.) A magzat és saját érzelmi állapotát abban a dinamikus összefüggésrendszerben értse meg, melyre gyermeke megszületése után is nagy szüksége van az "elég jó" anya-gyermek kapcsolat érdekében.


 

Hidas György - Raffai Jenő - Vollner Judit: Lelki köldökzsinór–Beszélgetések a kisbabámmal
Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft., 2002.

• Raffai Jenő: Megfogantam, tehát vagyok. Párbeszéd a babával az anyaméhben.
Útmutató Kiadó, 1998 

• Anya-magzat kapcsolatanalízis
dr. Hidas György (hidasvek@axelero.hu) és dr. Raffai Jenő (raffaij@mail.datanet.hu)

Szólj hozzá!

Címkék: lélek a pocakban

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása