HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Bababarát Kórház: Máv Kórház

2008.05.08. 14:22 :: leia26

 

Az aggódó kispapák az országban először a MÁV-Kórház szülészetének ajtaját léphették át engedéllyel. Az Arany Gólya-díjas gyógyító intézmény szülészeti és újszülöttosztályán lehetőség van csöndes-gyöngéd szülésre és más alternatív szülési módokra. 2000-ben 1850 gyermek látta meg itt a napvilágot.

4 fotocellás ajtóval nyíló, modern műszerekkel felszerelt szülőszoba várja a kismamákat, amelyekben szülőszékké átalakítható szülőágyak vannak. Vajúdni lehet a kinti televízióval ellátott, otthonosan berendezett helyiségben vagy a vajúdóban, ahol kádat, matracot, gumilabdát, kötelet is igénybe lehet venni, s végső soron itt is megszülhető a baba, ha úgy alakul. Nem csak fekvő helyzetben lehet  vajúdni vagy szülni, lehet sétálni, ülni, enni-inni is a vajúdás alatt. Alternatív lehetőségként be lehet vinni kedvenc kazettát, tárgyat, de mód van arra is, hogy az apákon kívül egy segítő is jelen lehessen a mama mellett. A szülőszobák mellett van a nagy műtő. Minden helyiségből kijárat szolgál arra, hogy a szennyes ruhákat eltávolítsák, ezzel minimalizálható a fertőzésveszély. Egyre több pár él a Leboyer által forradalmasított csendes-gyöngéd szüléssel. Ez pedig minél kevesebb fényt és zajt kíván. A szülőszobákon nincs ablak, tehát bármikor megoldható a félhomály. A kórházban fontosnak tarják az első meghitt pillanatokat és hogy mindjárt az édesanya hasára kerüljön a baba, majd puha takaróba becsomagolva az édesapa kezébe adják.

Lehetőség van szülésre felkészítő tanfolyamra járni, amit mindenkinek nagyon ajánlanak, hiszen a kórház azt tartja, hogy a felkészítésnek igen fontos a szülésnél. Ugyanis ha a kismama tudja, milyen lehetőségei vannak, hogy milyen körülmények között fog szülni, ha ismeri a szülés folyamatát, ha felkészül erre a folyamatra, akkor sokkal könnyebben tudja elviselni a nehézségeket. Ha pedig ott áll mellette a társa, akkor ezt a szülési élményt közösen, mindenféle fájdalomcsillapító nélkül végig tudják csinálni. Ugyanakkor megvan a lehetőség arra is, hogy bármikor fájdalomcsillapítót kérhessenek.

A MÉRCE Egyesület Születéskalauz 2 című kiadványa a következőket írja a kórházról:

Az osztályvezető főorvostól kapott információk alapján:

Az 1999. évi születésszám 1607, ebből a császármetszések száma 287. Az osztály rendelkezik a Bababarát címmel. Szülésre felkészítő tanfolyamot szerveznek. Az osztályon 2 vajúdó és 6 szülőszoba van, 1-1 ággyal külön szobaként működnek. A szülészeten állítható szülőágy, szülőszék, labda, kötél, matrac, franciágy, kád vehető igénybe. A gyermekágyas szobák száma 12, 1-3 ágyasak. A fizetőszoba naponta 5000 forint. A rooming-in rendszer 24 órás, fakultatív, császármetszés esetén azonnal igénybe vehető. Az intézményben koraszülött-utógondozó részleg működik.

Az apa a vajúdás, szülés vagy császármetszés idején jelen lehet. Más kísérő személy jelenléte szülésnél, császármetszésnél „megbeszélés tárgya”. A jelenléthez nem kötelező a tanfolyam elvégzése. Szülés után „2-4 órát”, császármetszés után a szülő nő „állapotától függően” lehetnek együtt a jelenlevők. Orvostanhallgatók, tanulók jelenlétéhez szóban kérnek engedélyt az anyától. Szabad szülésznőválasztás lehetséges. Beöntés, borotválás nem kötelező. A szülő nő a vajúdás, szülés idején használhatja a saját ruháját. A vajúdás során sétálhat, zuhanyozhat, ihat a szülő nő, „sőt ajánljuk”. Az asszony ehet a vajúdás során. Vízben vajúdás lehetséges, a vizsgálatok nem a vízben történnek. Komplikációmentes vajúdás alatt belső vizsgálatot szükség szerint végeznek, CTG-t nem végeznek folyamatosan. Szülésindítás 2-5 százalékban történik, gyorsítást, fájáserősítést burokrepesztéssel 10 százalékban alkalmaznak. Több számadatot nem kaptunk erre a kérdésünkre. Az anyák bármilyen testhelyzetben szülhetnek. Fájdalmat kéjgáz-belélegeztetéssel, epidurális érzéstelenítéssel vagy gyógyszerekkel csillapítanak, ezek közül az asszonyok választhatnak. Császármetszés esetén altatást, epidurális vagy spinalis érzéstelenítést alkalmaznak. Az epidurális érzéstelenítés „felvilágosítás után szabadon választható”. A gátmetszést „igyekszünk elkerülni, illetve későn végezni".

Komplikációmentes szülés után közvetlenül megkapja az anya gyermekét, „végig” együtt maradhatnak. Az újszülöttet a szülőszobán az anya mellre teheti, a szüléskor jelen lévő személy megkaphatja. Császármetszés esetén az újszülöttet műtét után azonnal megkapja, és megszoptathatja az anya. A kísérő személy kézbe veheti az újszülöttet. Az újszülött az anyatejen kívül nem kap mást.

A látogatás „nincs korlátozva, de kórtermi látogatás nincs (rooming-in)”. Az újszülöttet üvegen keresztül láthatják a hozzátartozók, „az édesanya kihozza”, látogatásra a folyosón, társalgóban van lehetőség. Komplikációmentes szülés esetén 2, császármetszés esetén 2-5 nap múlva lehet hazamenni.

A szülészeti osztály főorvosa büszke: az „egységes orvos-baba szemléletre, a szülők iskolájára, az apás szülés itt indult”.

Min változtatna: „A gyermekosztállyal való kapcsolat elmélyítésén”.

Az anyai kérdőívekből kapott információk alapján:

Az anyák 90%-a természetes hüvelyi úton, 2%-a tervezett császármetszéssel, 6%-a vajúdás közben szükségessé vált császármetszéssel szült. Az anyák 80%-a nem kért, 3%-uk kérésük ellenére sem kapott, 13%-a kért, 2%-a nem kért, mégis kapott fájdalomcsillapítást. A válaszolók 56%-át leborotválták, beöntést 28% kapott. Általában nem volt jelen tanuló vagy idegen a szüléseknél. A szülések 11%-át indították vagy gyorsították gyógyszerrel, 19%-át infúzióval, 51%-át burokrepesztéssel, 16%-át a méhszáj ujjal való tágításával, 12%-át hasra gyakorolt nyomással, 31%-ban nem történt ilyen célú beavatkozás. Az asszonyok 82%-a beleegyezett a szülés indításába, gyorsításába. Vajúdás alatt az anyák általában sétálhattak, ihattak. Az asszonyok 88%-ban szülőágyon, 3%-ban szülőszéken – az esetek közel felénél háton, ugyanennyien félig ülve szültek, néhányan ülve, négykézláb vagy állva 9% műtőasztalon. Szülési pózukat az anyák 36%-ban választhatták meg, 35%-ban a személyzet javasolta, 28%-ban a személyzet határozta meg. Az anyák 87%-ánál végeztek gátmetszést, ezt az anyák 62%-ával nem beszélték meg. Közvetlenül a szülést követően az anyák 90%-a kapta meg újszülöttjét. A szülőszobán/műtőben az anyák 88%-a szoptathatott. A gyermekeket a szülést követő ellátás után az anyák 87%-a rögtön, 6%-a csak később, 6%-a átlagosan 17 óra múlva kapta meg. Az újszülöttek 21%-a kapott az anyatejen kívül mást (lefejt tejet vagy tápszert), az anyák 9%-a viszont nem tudja, hogy gyermeke kapott-e táplálék kiegészítést. Az újszülöttek 41%-a kapott teát vagy cukros vizet, az anyák 13%-a viszont nem tudja, hogy gyermeke kapott-e folyadék kiegészítést. Az anyák 84%-át kielégítően tájékoztatták a babák állapotáról, 13%-át csak néha, 2%-át egyáltalán nem.

1062. Budapest, Podmaniczky u. 111. 

Telefon: 475-2690, 475-2664

Szólj hozzá!

Címkék: szülés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása