HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Bababarát Kórház: Szent István kórház

2008.05.08. 14:23 :: leia26

 

A kórházban 1992 nyarán kezdődött a szemléletváltás, amikor az orvosok észrevették az igényt, hogy az apák is jelen akarnak lenni gyermekük születésénél, az anyukák pedig tiltakoznak a babájuktól való elszakadás ellen, s nem óraműpontossággal háromóránként akarják megszoptatni őket. Természetesen a változások nem egyik napról a másikra történtek, hanem folyamatosan. Állandóan van min javítani, s egyik újdonság hozza a másikat.

Ebben a kórházban a szülő nőé a főszerep, ezért maximálisan alkalmazkodnak az igényeihez. Az alternatív szülések nem igényelnek nagyobb szaktudást, mint régen csak sokkal nagyobb empátiát. A szülésre be lehet vinni kedvenc zenét, párnát, kabalafigurát. Fontos, hogy az alternatív technika nem veszélyeztetheti a szülést, ilyenkor is szükség van minden szokásos vizsgálatra. Itt nem kötelező a beöntés és borotválás, és a szülések fele gátmetszés nélkül zajlik le. Attól, hogy lehetőség van az alternatív szülésre, számottevően nem csökken a szülési komplikációk száma. Sokan szeretnek a meleg vizű kádban vajúdni, ahol a szülésznő ugyanúgy meg tudja vizsgálni a magzat szívhangjait egy vízben is használható műszerrel, mintha a szülőágyon feküdne. A görcsök idején segítséget jelenthet a bordásfal, a gumilabda, a kötél, az alacsony vagy a széles ágy. A vajúdás után aztán megválasztható a szülés módja: szülőszéken, szülőágyon, fekve vagy térdelve.

A kórházban megszüntették az újszülött osztályt, helyén három egyágyas kórtermet létesítettek. A csecsemős nővérek azóta a kórtermekben segítenek az anyukáknak, akiket bármikor meglátogathatnak a hozzátartozók. A szülészet jó híre miatt a nők 10-15 %--a választja ezt az intézményt.

A MÉRCE Egyesület Születéskalauz 2 című kiadványa a következőket írja a kórházról:

Az osztályvezető főorvostól kapott információk alapján:

Az 1999. évi születésszám 1665, ebből a császármetszések száma 224. Az osztály rendelkezik a Bababarát címmel. Szülésre felkészítő tanfolyamot szerveznek. Az osztályon 1 vajúdó és 3 szülőszoba van, 1-1 ággyal, külön szobákként működnek. Családi szoba használata lehetséges. A szülészeten állítható szülőágy, szülőszék, labda, kötél, matrac, franciaágy, kád igénybe vehető. A gyermekágyas szobák száma tíz, egy-, három- és ötágyasak. A fizetőszoba naponta 8000 forint. Rooming-in rendszer egész nap, császármetszés esetén is azonnal igénybe vehető. Az intézményben van speciális problémák szakellátása, szoptatási ambulancia.

Az apa és a kísérő személy a vajúdás, szülés ideje alatt jelen lehet. A jelenléthez  a „felkészítés javasolt”. Császármetszés esetén sem az apa, sem más kísérő személy nem lehet jelen. Szülés és császármetszés után igény szerint együtt lehetnek a jelenlevők. Orvostanhallgatók, tanulók jelenlétéhez szóban kérnek engedélyt az anyától. Szabad szülésznőválasztás lehetséges.

Beöntés, borotválás nem kötelező. A szülő nő a vajúdás és szülés során használhatja a saját ruháját. A vajúdás során sétálhat, zuhanyozhat, ihat, ehet - „de nem mindent” – a szülő nő. Vízben vajúdás lehetséges. „A vízben szívhangészlelés, és szükség esetén belső vizsgálat történhet”. Komplikációmentes vajúdás alatt belső vizsgálat „nem időhöz kötött”, azt „szükség szerint” végzik. Folyamatos CTG-t „egyes esetekben” végeznek. Szülésindítás 10-15 százalékban történik, gyorsítást, fájáserősítést gyógyszerrel 10-15 százalékban, burokrepesztéssel 50 százalékban alkalmaznak. A szülést nem gyorsítják a méhszáj ujjal való tágításával vagy hasra gyakorolt nyomással. Az anyák bármilyen testhelyzetben szülhetnek. Az epidurális érzéstelenítő mellett gyógyszeres fájdalomcsillapításra van mód, ezek közül az asszonyok választhatnak. Császármetszés esetén altatást, epidurális vagy spinalis érzéstelenítést alkalmaznak. Az epidurális érzéstelenítést „egyes esetekben orvosilag javasoljuk (toxaemia, epilepszia), más esetben a vajúdó kérésére alkalmazzuk. A gátmetszést, „csak szükség esetén javasoljuk, gyakorisága 40 százalék”.

Komplikációmentes esetben szülés után közvetlenül megkapja az anya a gyermekét, „ameddig kívánja”. Az újszülöttet a szülőszobán az anya mellre teheti, a szüléskor jelen lévő személy megkaphatja. Császármetszés esetén rögtön megkapja, illetve megszoptathatja az anya a gyermekét. A kísérő személy kézbe veheti az újszülöttet. Ha az anya altatva volt körülbelül 3 óra múlva kapja meg és teheti mellre a gyermekét. Az újszülött anyatejet kap.

A látogatás a szobákban, folyosón, társalgóban történik, ideje kötetlen. A hozzátartozók az újszülöttet kézbe vehetik. Komplikációmentes szülés esetén 4, császármetszés esetén 5-6 nap múlva lehet hazamenni.

A szülészeti osztály főorvosa büszke: „A megelégedett szülő nőkre és családjaikra. A növekvő születésszámra. A Bababarát-ellátásra”.

Min változtatna: „Az étkeztetés minőségén. A hazaadás idejének csökkentésén”.

Két éven belüli változtatási szándék: „A fent említettek, új szülőágy”.

Az anyai kérdőívekből kapott információk alapján:

A válaszolók 91%-a természetes hüvelyi úton, 1%-a tervezett császármetszéssel, 6%-a vajúdás közben szükségessé vált császármetszéssel szült. Az anyák 74%-a nem kért, 16%-a kért, 6%-a nem kért, mégis kapott fájdalomcsillapítást. A válaszolók 90%-át nem borotválták le, beöntést is csak egy anya kapott. Az anyák beleegyezésével 6%-ban volt jelen tanuló vagy idegen, beleegyezése nélkül 9%-ban. A szülések 18%-át indították vagy gyorsították gyógyszerrel, 29%-át infúzióval, 52%-át burokrepesztéssel, 22%-át a méhszáj ujjal való tágításával, 11%-át hasra gyakorolt nyomással, 22%-ban nem történt ilyen célú beavatkozás. Az asszonyok 75%-a beleegyezett a szülés indításába, gyorsításába. Vajúdás alatt a válaszadók 25%-a nem sétálhatott, 9%-a nem ihatott. Az anyák 69%-a szülőágyon, 4%-a szülőszéken, 8%-a matracon – 73%-uk háton, 1%-uk oldalt fekve, 16%-uk félig ülve, 5%-uk ülve, 5%-uk négykézláb – szült, 12% műtőasztalon. Szülési pózukat az anyák 35%-ban választhatták meg, 32%-ban a személyzet javasolta, 32%-ban a személyzet határozta meg. Az anyák 62%-ánál végeztek gátmetszést, ezt az anyák felével nem beszélték meg. Közvetlenül a szülést követően az anyák 93%-a kapta meg újszülöttjét. A szülőszobán/műtőben az anyák 79%-a szoptathatott. A gyermekeket a szülést követő ellátás után az anyák 86%-a rögtön, 3%-a csak később, 9%-a átlagosan 3 óra múlva kapta meg. Az újszülöttek általában nem kaptak anyatejen kívül mást (lefejt tejet vagy tápszert), teát vagy cukros vizet sem. Az anyákat általában kielégítően tájékoztatták a babák állapotáról.

1096. Budapest, Nagyvárad tér 1.

Telefon: 455-5736

Szólj hozzá!

Címkék: szülés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása