HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

A szoptatásról...fórumbeli tanácsok Igazi Édesanyáktól

2009.07.01. 14:06 :: leia26

Szoptatás

 

a tejszaporitás egyetlen segítőszere a minél többszöri cicire tevés

Csak akkor fejd le a tejet, ha továbbra is akarsz fejni majd.
Én nem javaslom, mert egy csomó időt elvesz a babától vagy a pihenéstől. Szerintem ennyit nem ér.

Ha nem fejsz,akkr 1-2 hét alatt pontosan beáll a kereslet kínálat.

Tejszaporításra sokkal jobb módszer a gyakori mellretétel.
Vagy az Urtica Urens Ch5 naponta 2x5 golyócska.
És sok-sok szénsavmentes ásványvíz. Vagy görögdinnye.
A teákat én azért nem javaslom, mert általában van benne kömény, amitől fáj a baba hasa.

Vegyél a gyógyszertárban Germastan kenőcsöt.Nekem nagyon sokat segitett.Vékonyan kell bekenni vele a bimbódat és utána jobb lesz.

Biztos sokan mondták már, de mindig igyekezned kell, hogy a bimbóudvarból minél nagyobb területet bekapjon, ne csak a mellbimbót, így tud helyesen szopizni.
Ha nem így kapja be, akkor kisujjal megszüntetni a vákumot, és újra megpróbálni. Az orrához kell a mellbimbódat tenni, ez készteti arra, hogy minél nagyobbra tátsa a száját (mintha ásítana).
Kétféle fájdalom van szoptatás közben (már ami a mellett illeti), az egyik, ahogy érzed, hogy szívja a tejet, és max. addig tart, míg szoptatsz, a másik, mikor tényleg sebesedik, felázik a cici, az pedig utána is tart

Fejés: ha feszül a melled szoptatás után is, akkor ajánlott. Egyébként tényleg ne, mert csak szaporítasz. De feszülés esetén sem teljesen kell lefejni, csak addig, hogy megkönnyebbülj!
Éppen ezért nem ajánlok semmilyen szaporító teát és egyebet sem, ha van elég tejed (márpedig úgy tűnik, van).
Az egyik lány a másik topikon homeós bogyót szedett, mert pótolnia kellett az anyatejet, nem volt elég. 39˚-os láz és iszonyat fájdalom lett az eredménye... Nem éri meg.
Tudod, hogy én is éreztem többször, hogy apad a tejem, és akkor mindig egy napig extra adag (4l) folyadék, pihenés, egész nap cicizés volt. És mindig visszaállt. Ha nem állt volna vissza, én is segítségül hívtam volna a különféle szereket (egyszerre csak egyet!!!!!!!!!), de ne rögtön azért nyúlj, ha természetes módon is el tudod intézni!

hja, igen, sebes mellbimbóra legjobb az anyatej, és a szellőztetés!
Kend be anyatejjel, és hagyd, hogy megszáradjon.

Tapasztalataim szerint a legjobb tejszaporító a sűrű cicre tevésen kívül a görögdinnye.

 

Innentől a házipatika.com leírása:

A mellbimbó a bimbóudvarral együtt a mell felszínén található. A mellbimbóban több nyílást is találunk, amelyeken keresztül a szoptatás alatt az anyatej átjut. A bimbóudvar a mellbimbó körüli pigmentált terület. Felületén úgynevezett Montgomery-mirigyek vannak, a belőlük kiválasztódó olaj a mellbimbó és a bimbóudvar bőrét ápolja.
A női mell elsődleges funkciója, hogy anyatejet termeljen, amely a csecsemőt táplálja a szoptatás során. Az elsősorban zsírszövetből felépülő mellek tejtermelő mirigyeket tartalmaznak. Ezeket vékony vezetékek, az úgynevezett tejcsatornák kötik össze a mellbimbóval. Az anyatej vízből és véráramból kiválasztott tápanyagokból áll, és a tejtermelő mirigyekben tárolódik. A szoptatás során a mirigyekben található apró izmok az oxytocin nevű hormon hatására összehúzódnak, és az anyatej a tejcsatornákba jut. Ezt a folyamatot tejleadó vagy tejkiürülési reflexnek nevezik.
Bár a szopási reflex velünk születik, a helyes szopást a csecsemőnek meg kell tanulnia. A szoptatás során fontos, hogy a csecsemő szája és a mellbimbó megfelelően helyezkedjen el, mivel ezáltal a baba megfelelő mennyiségű anyatejhez jut, így a szoptatás sikeres és örömteli lesz. A megfelelő szoptatási pozícióban a mellbimbót körülbelül olyan mélységben kell a baba szájába adni, ahol a kemény és a lágy szájpad találkozik. Ha a baba csak a mellbimbó csúcsát szopja, vagy nincs elég jól a szájába helyezve a mell, az édesanya mellbimbója fájdalmasan kisebesedhet vagy berepedezhet.

 

Szólj hozzá!

Címkék: szoptatás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása