HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

A várandósság első hetei

2008.05.12. 07:19 :: leia26


Kínzó reggeli émelygés? Netán a vacsorával akadt némi gond vagy a tusfürdőnek van irritáló illata? Érdemes lenne tesztet venni. A tünetek ugyanis erőteljesen emlékeztetnek a babavárás jelzéseire...

Nagy valószínűséggel ekkor a kismama már a második hónapban jár. Ha a teszt is igazolja a feltételezést, akkor minél hamarabb fel kell keresni a nőgyógyászt. A szakember az első vizsgálat alkalmával meggyőződik róla, hogy a várandósság valóban fennáll-e, és hogy nem méhen kívüli-e a terhesség. Tapintással megállapítja a méh méretét, valamint helyzetét, hüvelyi ultrahangvizsgálattal megnézi a pocaklakót. Az ott kapott kép és az utolsó menstruáció alapján pedig kiszámítja a magzat korát, illetve a szülés várható időpontját.

Gondozási könyv

Miután teljes bizonyossággal megállapítják a terhességet, a védőnői szolgálaton kiállítják a várandós nő gondozási könyvét. Ez mindig legyen a kismamánál, ha bármilyen probléma merülne fel. Az első látogatás alkalmával az általános vizsgálatokon túl (vérnyomás, súly, vizeletfehérje-ellenőrzés), feljegyzik az anamnézist. A saját, valamint a papa kórelőzményein kívül a felmenők, családtagok bizonyos betegségei is hajlamosító tényezők lehetnek, így fontos ezeknek az ismerete is. A kiskönyvben az orvos, valamint a védőnők is lejegyzik a vizsgálatok eredményét, és az esetlegesen szükséges kezeléseket. Ám a vizsgálatoknak ezzel még nincs vége. A kismama egészségi állapotát teljes körűen felmérik. A háziorvos elvégzi a belgyógyászati kivizsgálást, és a körzeti rendelőben vagy a területileg illetékes szakrendelőben EKG-val ellenőrzik a várandósok szívműködését. Ezután meg kell jelenni az első fogászati szűrésen, melyen majd a kilenc hónap alatt még kétszer részt kell venni. Szükséges még egy éhgyomorra elvégzett teljes vérkép, valamint vizeletvizsgálat, továbbá a vérből az Rh-faktor meghatározása is megtörténik.

Természetes jelenség

Amikor kiderül, hogy egy igazi kis emberke van a kismama pocakjában, akkor az öröm mellett megjelennek a kétségek is. Aggódás a babáért, a problémamentes várandósságért és az ismeretlentől való félelem. Hatalmas változás zajlik majd le a nő testében, lelkében, a családi életében is. Fontos, hogy a felmerülő kételyeket megbeszélje, ne eméssze magát, hiszen a negatív érzelmek a magzathoz is eljutnak. Természetes jelenség az elbizonytalanodás. Minden kismama fejében megfordul, hogy mi lesz, ha eldeformálódik a teste, ha csődöt mond a szüléskor vagy a kicsi ellátásában. Ezek normális reakciók. A "gyerekes" barátnőkkel történő beszélgetések sokat segítenek a rossz érzések leküzdésében.

Egymás jelzései

A születés utáni első napok még kissé sután telnek, de az anyukák ösztönösen tudják, mit kell tenniük. Mintha csak kódolva lennének, hogyan bánjanak az újszülöttel. Ha netán mások gyermekével nem is tud mit kezdeni, a saját csecsemőjével majd ösztönösen cselekszik. Olyan ez, mintha a lelki köldökzsinór révén szülés után is össze lennének kötve. Már nem test a testben kapcsolat, ám mintha még mindig egy lélek lennének. Kölcsönösen ráéreznek egymás jelzéseire. Felmerülő kérdéseinkre szakképzett segítségként ott lesz a védőnő és a gyermekorvos, akik a hazatérés után felkeresik a családot, és minden téren segítséget nyújtanak. A bizonytalanságban, a hangulatingadozásban, az előttünk álló ismeretlenen túl a hormonális változások, az esetleges rosszullétek is szerepet játszanak. Biztatásként mondhatjuk, hogy a második trimeszterre a émelygések enyhülnek vagy megszűnnek, s a domborodó pocak, a baba kézzelfogható növekedése miatt a kismama hangulata is derűsebb lesz.

 

(Forrás: Baba Magazin)

Szólj hozzá!

Címkék: hétről hétre

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása