HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Táplálkozás- második trimeszter

2008.05.12. 08:39 :: leia26

Második trimeszter

15. – 27. hétig tartó időszak

2008. április 11., péntek
Szerző: Zelenij Linda
Forrás: Kulináris Világ

Nagyon rövid, vázlatos ismertető a második trimeszter történéseiről, a legfontosabb testi folyamatokról. Természetesen gasztronómiai összefüggésekkel és javaslatokkal megtűzdelve.

Mi történik a babával?


Ebben az időszakban a baba igen aktívan növekszik, és a mozgását is minden kismama érezni kezdi. Kialakulnak a baba nemi szervei. A belső szervei működésbe lépnek, bélrendszere pedig lekerül a helyére a hasüregbe. A szája is teljesen kifejlődik, így az ultrahangon, akár ujjszopáson is rajta kaphatjuk. Az időszak végére áttetsző bőrréteg borítja a babát. A 20.-ik héttől már érzékeli a külső ingereket a 23.-ik héttől pedig már jól is hall a baba, így érdemes beszélni hozzá, vagy zenét hallgatatni vele. A 24. hét környékén a legbonyolultabb agyi rész az agykéreg is elkezd tagolódni. A harmad végére súlya elérheti a 65-70 dkg-ot, és fejtetőtől a farok csontig eléri a 30 centi hosszúságot.

Mi történik a mamával?

A reggeli émelygések többnyire elmúlnak,így visszatér az étvágy is, sőt lehet meg is növekszik egy kicsit a baba aktív fejlődése miatt. Ám továbbra is oda kell figyelni az egészséges táplálkozásra és a változatosságra. A szervezet nagyjából plusz 300 kalóriát igényel. Bár egy kisebb többletsúly elengedhetetlen, de a túlzott hízás nemcsak terhesség közben, de szülésnél is felesleges kockázatokkal jár. Sőt a túlsúly és a túlevés még a gyomorégésért is felelős lehet.


Táplálkozási útmutató:


A második trimeszterben ugyanazokra a dolgokra kell odafigyelni, mint az elsőben. Fontos a kiegyensúlyozott, napi többszöri, változatos étkezés. Fogyassz fehérje- és vitamin dús táplálékot. Tehát mindennap fogyasszunk zöldséget, gyümölcsöt és tejtermékeket. A vas hiány elkerülésére is figyeljünk a továbbiakban is, illetve a pajzsmirigy fokozott működése miatt a jód igény is megnövekszik a szervezetben. Továbbra is tartsuk távol magunkat a félig nyers ételektől. Természetesen észszerű kereteken belül bármit lehet fogyasztani, de igen fontos a változatosság. Ugyanis a változatosság biztosítja a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitelét.
A helyes táplálkozás nemcsak a babának és a mamának jó, de megkönnyíti mind a szülést, mind a későbbi felesleges kilók leadását.

Egyhetes menütippek Kismamáknak!


» első hét
» második hét
» harmadik hét

Ajánlott enni:

 

- tengeri só
- tengeri herkentyűk, halak
- müzlik
- kesu dió
- napraforgó mag
- aszalt gyümölcsök
- tojás


Kerülendő:


- gyors éttermi ételek
- tatárbeefsteak
- szalámi
- kolbász, hurka
- máj
- fehér finomított cukor

Legfontosabb vitaminok:

- A-vitamin
- B-vitamin
- C-vitamin
- D-vitamin
- E-vitamin

Legfontosabb ásványi anyagok:

- Kalcium
- Vas
- Cink
- Jód
- Folsav

Főzési tanácsok:

- Lehetőleg sok friss zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani, mert így magasabb a rost tartalmuk. Ha mégis párolt vagy sült zöldséget akarunk enni, akkor a mikrohullámú sütőben pár percig készítsük őket, hogy megmaradjon a friss színük.
- Minden zöldséget és gyümölcsöt alaposan mossuk meg fogyasztás előtt.
- A krumplit héjában főzzük, mert úgy a legegészségesebb.
- A húst, a halat és a tojást alaposan süssük, vagy főzzük meg, hogy semmilyen baktériumok ne maradhassanak meg.
- Vörös húsból is csak a kevésbé zsíros részeket együk meg, sütés után pedig csöpögtessük le a zsírt.
- A tükörtojás mindkét oldalát süssük meg.

forrás: kulinárisvilag.hu



Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása