HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Vízben szülni

2008.05.12. 07:28 :: leia26

Mi lenne, ha vízben szülnék?
A babák ismerős közegbe érkeznek, minden megrázkódtatás nélkül, a kismama számára pedig kevesebb a stressz, a fájdalom – mondják a vízben szülők alternatív módszer támogatói. Nagyobb a fertőzésveszély, ami leginkább az újszülöttet érheti – mondják az ellenzők. Ön választaná ezt a módszert?

Tizenhárom évvel ezelőtt a budapesti Szent István Kórház szülészei osztályán állították fel az első szülőkádat, amely nemcsak a vízben szülés idejére, de a vajúdás teljes időtartama alatt rendelkezésére áll a kismamáknak. Azóta több százan választották ezt a szülési módszert, ami egyszerre nyújtja a könnyebb testérzést, a relaxációt és nem utolsósorban a kisebb fájdalomérzetet. Nyugat- Európában azokon a klinikákon, ahol lehetőség van erre a módszerre, az ott szülő nők húsz százaléka választja ezt a módszert. Angliában például - ha valaki az otthonszülés mellett dönt - a kórháztól bérelhető, steril kádat még házhoz is szállítják. Az elmúlt 40 évben közel 200 ezer gyermek született vízben. Hogy hol és kinek a fejében fordult meg először a gondolat? Úgy 40 éve egy francia szülészorvos (Michel Odent), az akkor éppen Franciaországban zajló „alternatív szülészeti forradalom" idején úgy gondolta, hogy betesz a szülőszoba egyik sarkába egy nagy kádat, s ha az asszonynak kedve támad belemászni, hadd tegye. A víz nyugtat, lazít, kellemes, könnyebbé válik a test, ha az asszonynak jó, miért ne lenne jó a babájának is? Aztán egy asszonynak nem volt kedve kiszállni a vízből, és a baba ott született meg a kádban. Innen számíthatjuk a vízben szülés megszületését.

Elterjedt tévhit

A szakemberek véleménye a kimutatható előnyök ellenére is megoszlanak. Komoly, az újszülöttet érő fertőzésveszélyre hivatkoznak. Ám a statisztikai adatok szerint a vízben született babák nem ennél a módszernél, mint „szárazföldi" társaik. Épp ellenkezőleg: egy 1997-es liverpooli kísérlet során például száz szárazon szült nő és száz vízben szült nő kisgyermekét vizsgálták meg - az utóbbiak egészségesebbnek bizonyultak. A vízben szülés mellett szól az a tény is, hogy a vajúdás elhúzódása miatt csökken a szülészorvos beavatkozásának esélye (kevesebb a komplikáció). A vajúdó nőknek kevésbé vannak heves görcseik, szabadabbnak és elégedettebbnek érezik magukat. A hagyományos szülés során sok nő kér fájdalomcsillapítót, ami a méhlepényen keresztül a baba szervezetébe is felszívódik. Nem véletlen, hogy ezek a babák kissé lustábbak, nehezebben kezdenek el szopni, mint azok az újszülöttek, akiket ettől megkíméltek. Például a vízben születettek.
Összefoglalva: kellő ismeretek birtokában ez a szülési forma sem veszélyesebb a többinél. Az újszülöttek nem fulladhatnak meg, nem növekszik sem a fertőzések, sem a keringési zavarok, sem a vérzési szövődmények száma. Az anya és a magzat állapota vízálló észlelőrendszerrel itt is folyamatosan ellenőrizhető. A vízben vajúdásnál biztonságosabb fájdalomcsillapító módszer pedig nem létezik, a gyógyszeres, az epidurális és a gázkeverékes eljárásnak ismertek a lehetséges mellékhatásai. Gátsérülés a vízben szülések ötven százalékában fordul elő. Mind ezek ellenére a vízben szülés csak szövődménymentes várandósság esetén ajánlott. Koraszülés esetén az újszülötteket mindig a szárazföldön segítik a világra, ám a vízi vajúdás ebben az esetben is lehetséges.


Kizáró okok

Léteznek sajnos kizáró okok is. A szülésnek ez a módja nem javasolt olyan betegségek esetén, mint például:

  • cukor-, szívbetegség,
  • májelégtelenség,
    magas vérnyomás,
  • előrehaladott preeklampszia (különleges, fehérjevizeléssel, a vér magas húgysavszintjével, vizenyővel stb. járó vérnyomás-emelkedés)
  • ha a baba méhen belüli fejlődése rendellenességet mutat,
  • a terhesség utolsó heteiben történő sérülések,
  • vagina körüli herpeszes fertőzések,
  • ikerterhesség,
  • farfekvés,
  • koraszülés,
  • vajúdás alatti vérzések,
  • szédülés,
  • vízfóbia.

netbaby

Szólj hozzá!

Címkék: szülés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása