HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

A születés csodája

2009.07.03. 16:14 :: leia26


A fogantatás, illetve a születés maga a csoda. Biológiai értelemben persze meg tudjuk magyarázni, hogyan történik, azt azonban, hogy nem csupán két sejt egyesüléséről van szó, igazán csak az érzi, akinek többszöri próbálkozás ellenére még nem születhetett gyermeke.
A funkcionális meddőség okai

 

Orvosi értelemben akkor beszélünk meddőségről, ha valaki akarata ellenére, több mint két évig nem tud teherbe esni. Ennek lehet orvosi (organikus) oka: például elzáródott a petevezeték, nem megfelelő a nemi hormonok szintje, vagy a férj spermiumai lassúak, esetleg életképtelenek. De előfordul, hogy orvosilag mindent rendben találnak a pár mindkét tagjánál, mégis késik a gyermekáldás, s így a megkönnyebbülés is. Ilyenkor pszichés eredetű, orvosi nyelven szólva funkcionális meddőségről van szó. Azaz a megtermékenyülés késedelmeske-désének a hátterében lelki okok húzódnak meg.

Megemelkedett stressz-szint


Az elmaradt gyermekáldás mögött gyakran éppen a gyermek utáni görcsös vágy áll. Számos pár egyfajta teljesítményként éli meg a teherbeesést. Családtervezés helyett „gyermekprojektbe” kezd, és minden hónapot személyes kudarcként él meg, amikor újra megjön a nő menstruációja. Ez az érzés megemeli az egészséges stressz-szintet. Bizonyított tény, hogy a stresszhormonok emelkedése gátolja a szervezetben a fogamzóképességet. A funkcionális meddőség feldolgozásában az önemésztő folyamatok helyett inkább forrduljunk szakemberhez, segítségével próbáljuk feltárni a felmerülő gondokat.

Jótékony megkönnyebbülés


Számtalanszor megtörténik, hogy sokéves sikertelen próbálkozás és beavatkozás után a pár feladja a küzdelmet, és az örökbefogadás mellett dönt. Ezután – szinte a csodával határos módon – a nő áldott állapotba kerül, és megszülethet végre a közös gyermekük. Ha egy pár elfogadja, és beletörődik az örökbefogadás tényébe, megkönnyebbül, hatalmas nyomás, illetve feszültség alól szabadul fel. Az így keletkezett sikerélmény még a testükben keletkezett görcsöket is képes feloldani. Nem okozhat problémát, ha valakinek van már egy örökbe fogadott gyermeke, és ebbe a családba érkezik a – biológiai értelemben vett – saját gyermek.

A kikapcsolódás fontossága


Érdekes megfigyelés, hogy sokszor elég az is, ha a pár felismeri: túlfeszített tempóban él, alig van ide-je a kikapcsolódásra, pihenésre. Egy hosszabb szabadság, kellemes környezetváltozás meghozhatja a sikert. Hisz akkor van idejük, energiájuk önmagukkal és a társukkal foglalkozni, végre kipihenhetik magukat, megnyugodhatnak. Nem egy pártól lehet hallani, hogy felhőtlen szabadságok, nyaralások alkalmával fogant gyermekük… Bár még a legromantikusabb helyen is nehéz elvonatkoztatni a gondoktól, nem lehetetlen, ha igazán odafigyelnek egymásra.

Ördögi kör


A másik érdeklődésre méltó tény, hogy maga a görcsös akarás is próbára teszi a pár idegeit. Kialakul az ördögi kör: a hiábavaló várakozás, a türelmetlenség, majd az emiatti görcsös, kétségbeesett akarás gátolja az eredményes fogantatást. Két részre osztódik a világ: mindaz, amit a termékenység érdekében tesznek, fontos, a többi pedig elhanyagolhatóvá válik.

Társadalmi elvárás


Egy bizonyos kor elérését követően szinte társadalmi elvárásként magasodik a párok fölé, hogy gyermekük legyen. Állandósulnak a „mikor jön már a baba” típusú kérdések, amelyeket a tágabb és szűkebb környezetben élők tesznek fel. Ezekre az esetekre hasznos, ha a pár rendelkezik úgynevezett elkerülő technikával, vagy képesek bátran elmondani, hogy nem kívánnak beszámolni magánéletükről.

Programozott szex


Nem ritka sajnos az sem, hogy az örömszerző szexualitást felváltja az eredményközpontú, kiszámított, beprogramozott szex. Ami addig élvezet volt, az immáron kötelező munkává válik. Alig marad tehát olyan terület az életükben, ahol valóban feltöltődhetnének, s ily módon – lelkileg és testileg lemerülve – a szervezetük sem képes reproduktív lenni.


Forrás: Anyák lapja

forrás: netbaby.hu

Szólj hozzá!

Címkék: fogamzás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása