HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Szülni méltó módon

2008.05.08. 14:16 :: leia26

„Ha nem ismered a lehetőségeidet, akkor egy sincsen."

Először is meg kell ismerned a lehetőségeidet. A különböző helyeken máshogyan bánhatnak az anyákkal és a babákkal a vajúdás, a szülés alatt és után.

Az a szemlélet és bánásmód, amely jobb és egészségesebb a mamák és babáik számára, az „anyababa"-barát nevet kapta. Egyes helyek jobban képviselik az „anyababa"-barát szemléletet, mint mások.

A szakértők egy csapata állította össze ezt a 10 kérdést, amelyet meg kell vizsgálni és megkérdezni a várandósság előtt és alatt. Ezeknek a kérdéseknek és ajánlásoknak a fontosságát az orvosi kutatások bizonyították. Másrészt ezek a legjobb szempontok, amelyek alapján egy hely „anyababa"-barát szemléletűvé válhat.

Amikor döntesz, hogy hol szeretnéd a babádat megszülni, valószínűleg ezek közül a lehetőségek közül válogathatsz:
• kórház
• születésház (esetleg szülőotthon)
• otthon
Itt találod azokat a kérdéseket, amelyek a szüléssel kapcsolatban várható tapasztalatokra kérdeznek rá. Próbálj egyértelmű válaszokat kapni a szakemberektől. Ezek a kérdések segítik, hogy több ismeretet szerezz a szüléssel kapcsolatban.

1. Ki lehet velem a vajúdás és a szülés alatt?

Az „anyababa"-barát kórházak és otthonszülési szolgálatok megengedik, hogy a szülőnő eldöntse, kivel szeretne együtt lenni a szülés alatt. Ebbe beletartozik az apa, partner, gyermekek, más családtagok és barátok is.
Ugyancsak megengedik, hogy a szülőnővel legyen egy olyan személy, akinek speciális képzettsége van a vajúdó és szülőnő támogatására. Ezt a személyt dúlának vagy vajúdást segítő személynek nevezik. Ez a személy sohasem hagyja a vajúdó nőt egyedül. Támogatja, biztatja, biztosítja a kényelmét, és segíti a vajúdó anyát annak megértésében, hogy mi történik vele.

Bábák, szülésznők is dolgoznak a szakképzett segítők között, így a szülőnő választhatja az ő segítségüket is.

2. Mi történik egy normális vajúdás és szülés alatt Önöknél?

Ha „anyababa"-barát gondozást biztosítanak, akkor elmondják, hogyan történik náluk a szülés folyamata. Például vannak adataik arról, hogy hány százaléka történik a szüléseknek császármetszéssel. Ha ez az arány túlságosan magas, gondold meg, hogy inkább egy másik helyet keresel vagy egy másik orvost, bábát.

Ajánljuk, hogy a következő adatoknak kérdezz utána:
• Általában 10 szülésből csak egynél (10%) indokolt, hogy mesterségesen indítsák.
• Általában 5 nő közül csak egynél (20%) szükséges a gátmetszés. Sőt ajánlatos lenne ennek az aránynak a csökkentésére törekedni. (A gátmetszés olyan vágás, amelyet a hüvely bemenetnél végeznek a szülés megkönnyítése érdekében. A legtöbb esetben szükségtelen.)
• Általában 10 szülésből csak egynél indokolt a császármetszés. Még azokban a kórházakban is 15% vagy annál kevesebb a helyes arány, amelyek magas kockázatú szülésekkel foglalkoznak.

A császármetszés nagy operáció, amely azt jelenti, hogy az orvos keresztül vág az anya hasán a méhébe, és a nyíláson keresztül veszi ki a babát. Azoknak az anyáknak, akiknek már volt császármetszésük, a következő gyermekük normális úton születhet. Olyan helyet keress, ahol a nőknek van lehetőségük császármetszés után hüvelyi úton szülni.

3. Mennyire engedik érvényesülni a kulturális és hitbéli különbségeket?

Az „anyababa"-barát helyek érzékenyek az anyák kulturális szokásai tekintetében. Tudják, hogy az anyák és családjaik különböző hittel, értékekkel és szokásokkal rendelkeznek.

Például, a te környezetedben szokás lehet, hogy csak nők lehetnek jelen a vajúdás és szülés során. A hited egy vallásos szertartást is előírhat a szülés után. Abban az esetben, ha a hely „anyababa"-barát szemléletű, támogatni fognak abban, amit szeretnél. Még a vajúdás előtt tudasd az orvossal vagy bábával azokat a különleges dolgokat, amelyeket szeretnél.

4. Sétálhatok és mozoghatok a vajúdás alatt? Milyen szülési pozíciót ajánlanak?

„Anyababa"-barát helyeken vajúdás közben sétálhatsz, és úgy mozoghatsz, ahogy jólesik. Azt a pozíciót választhatod, amely a legkényelmesebb és a legjobban szolgálja a vajúdás és a szülés folyamatát. (Egészségügyi okból indokolt lehet, hogy egy bizonyos pozíciót vegyél fel.) Egy „anyababa"-barát szemléletű hely szinte sohasem fekteti a nőt a hátára felemelt lábakkal a szülés alatt.

5. Hogyan biztosítják az együttműködést az ápoló, a doktor vagy más szakember között, ha szükségessé válik?

A doktorom, a bábám velem jöhet, ha más helyre kell szállítani vajúdás közben? Segítenek szakembereket vagy szolgáltatást találni a közelemben, akik támogatnak a babám megszületése előtt és után?

Az „anyababa"-barát helyeken külön tervet készítenek arra vonatkozóan, hogy miként tudnak kapcsolatban maradni azokkal, akik gondoskodnak rólad. Beszélnek azon személyekkel, akik a szüléssel kapcsolatos gondozásodat végzik. Ők segítenek neked megtalálni a segítő személyeket és szervezeteket. Például egy olyan személyt, aki a szoptatásban tud segíteni.

6. Mi az eljárás Önöknél egy szokványosan vajúdó nővel?

A szakértők szerint egyes módszerek egészségesebbek a mama és a babája számára a többinél. Az orvosi kutatások megmutatják, hogy melyik a jobb és egészségesebb. Az „anyababa"-barát helyeken csak olyan módszereket használnak, amelyek a tudományos bizonyítékok alapján a legjobbak.

Néha a kórházakban vagy otthonszülési szolgálatoknál olyan módszereket is használnak, amelyeket nem találtak a legjobbnak az anyák és babáik számára. Például a kutatások bizonyították, hogy a burokrepesztésnek általában nincs haszna.

Itt láthatod azon módszerek listáját, amelyeket ajánlatos megkérdezni.

Ezek nem segítenek, sőt árthatnak az egészséges anyáknak és babáiknak.
• Nem szükséges folyamatosan műszerrel nyomon követni a baba szívhangját. (elektromos magzatfigyelő – EFM) Sokkal jobb, ha helyette a gondozód vagy a bábád figyeli a magzati szívhangokat időről időre.
• Nem szükséges magzatburkot repeszteni a vajúdás kezdeti időszakában.
• Nem szükséges infúziót használni (ez egy olyan tű, amelyet az erekbe szúrnak annak érdekében, hogy folyadékot juttassanak a szervezetben.)
• Nem helyes eltiltaniuk az evéstől és az ivástól vajúdás alatt.
• Nem szükséges leborotválniuk.
• Nem szükséges beöntést adniuk.

Azok a helyek, amelyek ezeket a módszereket alkalmazzák, nem tekinthetők „anyababa"-barátnak. Emlékezz arra, hogy ezeket a módszereket nem kellene használniuk különleges orvosi indok nélkül.

7. Hogyan segítik elő, hogy az anyák olyan kényelmesen érezzék magukat, amennyire csak lehetséges? A gyógyszereken kívül milyen fájdalomcsillapítási módszereket alkalmaznak a vajúdás alatt?

A téged gondozó szakembereknek tudniuk kell, hogyan segíthetnek megküzdened a vajúdással. Tudniuk kell, hogyan lehet a fájdalmat csillapítani gyógyszeres beavatkozás nélkül. Javasolják, hogy például változtasd meg a testhelyzetedet, relaxálj meleg vízben.

Megmasszírozhatnak és hallgathatsz zenét.

Ezek a kényelmi eszközök segítenek abban, hogy könnyebben elviseld a vajúdás időszakát és segítenek abban is, hogy az önkontrollt képes legyél fenntartani. A téged gondozó személyzetnek nem kellene arra bíztatnia téged, hogy gyógyszert használj a fájdalmak ellen, csak abban az esetben, ha különleges orvosi problémával kell megbirkóznod. Minden gyógyszer károsan hat a babára.

8. Mi történik az egészséges babámmal a szülés után?

Az „anyababa"-barát helyeken a megszületett csecsemőt azonnal az anyja mellére teszik, és vele hagyják. A kutatások bizonyították, hogy a folyamatos anya-baba együttlét döntő jelentőségű az anya-gyermek kapcsolatra, a szoptatás hosszára és a gyermek későbbi betegségeinek megelőzése szempontjából. Nem mossák le róla a magzatmázat, és nem szívják le a nyákot a száján keresztül. Az anya testén hagyják, és így a baba élvezheti a közvetlen testi kontaktust.

A kutatások nem indokolják a csecsemők elvitelét, mosdatását és felöltöztetését közvetlenül a szülés után. Az első óra során eltöltött együttlét az anyával nagy jelentőségű a csecsemő egészsége szempontjából.

9. Mi történik, ha a babám koraszülött lesz vagy sajátos problémával születik?

Az „anyababa"-barát helyek és emberek arra fogják bíztatni az anyát és családját, hogy érintsék, öleljék, szoptassák és gondoskodjanak gyermekükről, amennyit csak tudnak. Még akkor is bíztatni fognak, ha a baba koraszülött vagy a szülés során problémája alakul ki. (Csak különleges orvosi indoka lehet, hogyha nem engedik babusgatni, gondozni a babádat.)

10. Hogyan segítenek azoknak az anyáknak, akik szoptatni szeretnének?

A WHO állította össze ezt listát arról, hogy hogyan tudják az egyes születési központok támogatni a szoptatást.
• Elmondják minden várandós anyának, hogy miért és hogyan kell szoptatni.
• Segítenek elkezdeni a szoptatást a baba megszületését követő 1 órán belül.
• Megmutatják, hogyan kell szoptatni. Azt is megmutatják, hogyan tudod a tejtermelést fenntartani abban az esetben is, ha távol tartózkodsz a babádtól munkád vagy más okok miatt.
• Az újszülött csak anyatejet kapjon. (Csak orvosi oka lehet, ha nem tudják ezt azonnal biztosítani.)
• Arra biztatnak, hogy a babáddal maradj egész nap és egész éjszaka. Ezt nevezik „rooming-in"-nek.
• Arra bíztatnak, hogy akkor szoptasd meg a babádat, amikor igényli és nem meghatározott időszakonként.
• Nem adnak cumit vagy cumisüveget a szoptatás helyett.
• Támogatnak abban, hogy bekapcsolódj olyan anyák csoportjába, akik szoptatnak. Megadják a hozzád legközelebbi csoport elérhetőségét.
• Írott szabályzattal rendelkeznek a szoptatással kapcsolatban. E szabályokkal minden alkalmazott tisztában van, és alkalmazza őket.
• Az alkalmazottakat megtanítják azokra a készségekre, amelyek szükségesek ezeknek a lépéseknek a kivitelezéséhez.

Szólj hozzá!

Címkék: szülés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása