HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Az édes teher és a lábízületek

2008.05.12. 07:18 :: leia26


 
A várandósság alatti és utáni láb-, illetve hátfájás megelőzése érdekében érdemes némi figyelmet szentelni a testünkben végbemenő változásoknak, a problémák ugyanis kellő ráfordítással elkerülhetők.

A terhesség idején a viszonylag gyors súlynövekedés miatt a megszokottnál nagyobb teher hárul a lábakra, míg a hormonváltozás következtében az ízületek gyengébbé válnak, a boka sűrűn megbicsaklik. Gondoljunk csak bele: lábunk tartja, viszi, emeli súlyunkat, fontos tehát kiemelten foglalkozni vele. Mindamellett, hogy átmeneti időre a szekrénybe kényszerülnek a tűsarkú cipők, van egyéb teendőnk is hűséges teherhordozónk feladatának támogatására.

Folyadékbevitel


Ha az ízület szárazabb, a porcok könnyebben kopnak. Ha napközben nem iszunk elég folyadékot, az ízületek is kiszáradnak, mozgáskor jobban kopnak, miközben a térdre nehezedő nyomás hétszeresen hat az ízületre. Így ha egy kilogrammal gyarapodunk, a térdízületeinknek ennek hétszeresével kell megbirkóznia. Lényeges tehát, hogy a kenőanyag az ízület minden részére eljusson.

Változatos táplálkozás


Ha a vitaminháztartásunk nem szenved semmiben sem hiányt, ez jó hatással van az ízületekre is. Főleg a C-vitamin-tartalmú ételekből juttassunk eleget a szervezetünkbe. A porcoknak jót tesz, ha rendszeresen fogyasztunk kocsonyát és halat.

Bokaerősítés


A bokaízületeket úgy is erősíthetjük, hogy bizonyos útszakaszokat lábujjhegyen teszünk meg. Ezt variálhatjuk úgy is, hogy egy ideig hol enyhén befelé fordított, hol pedig kifelé fordított térdekkel lépkedünk. Ezzel más-más izomcsoportot mozgatunk meg.

Az egysíkú mozgás hátránya


Amennyiben gyakran kell lépcsőn közlekednünk, kerüljük, hogy az ízületeket mindig ugyanott terheljük: emeletenként másként lépkedjünk felfelé a lépcsőn. Közben mindig fogjuk a korlátot, nehogy elveszítsük egyensúlyunkat!

 

  • 1. változat: lábfejeket és a térdeket fordítsuk befelé.
  • 2. változat: lábfejeket és a térdeket fordítsuk kifelé.
  • 3. változat: magas térdemeléssel haladunk felfelé.

 

A visszaúton lábujjhegyen jöjjünk lefelé.

Felkelés előtt mozgassuk át a boka-, a térd- és a csípő-ízületet. Így sokkal frissebben kezdjük a napot. Ha ülőmunkát végzünk vagy sokat állunk, legalább kétóránként mozgassuk át a tagjainkat.

A csípő és a térd


A szobakerékpározás igen jót tesz mindkét ízületnek. Ne kapcsoljunk nehéz fokozatra, hanem inkább tempósan és sokáig tekerjünk. Minden derékmozgással járó táncfajta erősíti a térdet, valamint a csípőt, lazítja, átmozgatja az izmokat. De vigyázzunk, ne vigyük túlzásba, lehetőleg többször keveset ropjunk, mint egyszerre sokat.

Nyújtás


Nagyon fontos, hogy naponta nyújtsuk lábizmainkat. Mindig testmozgás után kezdjünk hozzá, mert a meleg izmok rugalmasabbak. A nyújtás jótékony hatással van az ízületekre is, továbbá megelőzi a gyulladást. A gyakorlatokat lassan, óvatosan végezzük.

(Forrás: Anyák Lapja)

Szólj hozzá!

Címkék: testünk változásai

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása