HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Hányás, émelygés az első hetekben

2008.05.12. 08:35 :: leia26

A Liverpool-i Egyetem tudósai megfejtették, mi az émelygés valódi oka, ami a terhes nők nyolcvan százalékának reggelét megnehezíti. Megdőlt az eddigi tétel, miszerint az erős hormonális változások okolhatók a reggeli rosszullétért. Az émelygés valójában azért van, hogy a megakadályozza a nőket, hogy olyan élelmiszereket fogyasszanak, melyek árthatnának a hasukban lévő babának.

Legalábbis erre az eredményre jutottak 56 vonatkozó tanulmány kiértékelése után a Craig Robert körül lévő angol tudósok. A tanulmányok 21 országból származnak, értesült a BBC News.

Mi a helyzet a cukorral?

Ez a védelmi funkció magyarázza például, miért okoznak az egészséges gabonatermékek a legritkábban rosszullétet, míg a kismamák leginkább az alkohol, a zsír és a hús miatt émelyegnek. A kutatók feltételezik, hogy terhesség során a test már ősidők óta ellenérzéssel viseltetik olyan élelmiszerek iránt, melyek káros vagy mérgező anyagokat tartalmaznak. Így a kismamák nehezebben bírják a könnyebben romló húst, mint a magvakat vagy gabonákat. A cukor és zsír iránt tanúsított szintén gyakori averzióra ugyanakkor még nem találtak átütő magyarázatot.

A természet trükkje

"Bármennyire is kellemetlen a terhes nők számára a reggeli rosszullét, a természetnek ez egy jótékony trükkje: megóvja őket attól, hogy az étkezés miatt sodorják veszélybe a gyermeküket" - mondja Craig Roberts, a tanulmány vezetője.

Annak is megvan a magyarázata, miért ér véget a reggeli rosszullét a terhesség első harmada után. Az első három hónapban megy át ugyanis a magzat a legfontosabb fejlődésen. Ebben az időszakban dől el például az is, hogy egy terhesség megmarad-e vagy elvetél a kismama.

Szólj hozzá!

Címkék: hétről hétre

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása