HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Kismama fürdik...

2008.05.12. 07:22 :: leia26


Az egészséges élethez elengedhetetlen a megfelelő higiénia. Testünk minden része alapos, egyben kíméletes tisztítást igényel. A várandósság alatt, és később, a korai gyermekágyas időszakban, majd a szoptatás ideje alatt intim testrészeink sokkal sérülékenyebbek, ezért különlegesebb gondoskodást kívánnak.

A verejték- és faggyú-mirigyek működése ilyenkor erősebb a szokásosnál, ezért a bőr tisztán tartására megkülönböztetett figyelmet kell fordítani. Sokan nem tudják, hogy a női intimterületek ápolására az átlagos - lúgos vegyhatású - szappanok és tusfürdők nem alkalmasak. Ezek a készítmények veszélyeztethetik a savas kémhatású hüvelyflóra egyensúlyát, amely így nem nyújt védelmet a kórokozókkal szemben. A túl szoros, nem megfelelően szellőző fehérneműk használatával még nagyobb esély van a savköpeny gyengülésére, ezáltal pedig tovább fokozódik a kockázata az egyes kellemetlen tünetek, a betegségek kialakulásának. Az intimterületeken az igazi megoldást olyan semleges vegyhatású (pH 5-5,4) tisztálkodószerek alkalmazása jelenti, melyek megóvják, illetve erősítik a sérülékeny testrészek savköpenyét. Erre a célra a tejsavtartalmú készítmények a legmegfelelőbbek. De az egyszerű, egy nap többször is alkalmazott, meleg vizes lemosás szintén tökéletes.

Vízi élet

A terhesség egész ideje alatt ügyeljünk arra, hogy a fürdővíz ne legyen sem forró, sem hideg, mivel az efféle hőingerek fájást válthatnak ki. A legjobb a simogató langyos víz, amelyben kellemesen el tud lazulni a kismama és a magzat egyaránt. A vízben, háton fekve már viszonylag korai várandósságban is jól láthatók a magzat mozgásai. Így a napi fürdőzés remek alkalom arra is, hogy relaxálva kövessük magzatunk mozgásait. Jobb, ha a terhesség utolsó hat hetében a kismama már nem vesz ülőfürdőt, hanem állva mossa le magát. Ilyenkor már nyitva lehet a méhszáj, így a kórokozók könnyebben feljutnak, és fertőzés veszélyének tehetik ki a magzatot.

Szájhigiénia

Kellő gondot kell fordítani a szájápolásra is, vigyázni kell a fogak egészségi állapotára. A könnyen erjedő cukrok a szájban levő baktériumokkal és a fogkő ragadós rétegével egyesülhetnek a fogak felületén. Ez a kombináció pedig savtermelést eredményez, amely kioldja az ásványi anyagokat a fogzománcból, valamint a fogak dentin állományából. Amenynyiben két étkezés között cukortartalmú ételt fogyasztunk, azt mindig fogmosás kövesse vagy legalább egy vízzel történő szájöblítés. Olyan édességeket, amelyek a fogakhoz, illetve a fogínyhez ragadnak (mint például gumicukor, szárított gyümölcsök, sütemények), csak néha szabad enni. Helyesebb az étkezések között ropogós, friss gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztani, amelyek ugyan közvetlenül nem tisztítják a fogakat, azonban fokozzák a nyáltermelést, csökkentve a baktériumok koncentrációját a szánkban.

Szülés után

A korai gyermekágyas időszak a tisztálkodás szempontjából is külön kihívást jelent minden újdonsült anyuka számára. A szülést követően véres - majd egyre tisztább - folyás (lochia) távozik a méhből. A folyás fontos immunológiai feladatot lát el. Tele van gammaglobulinokkal és fehérvérsejtekkel, amelyek a méh fertőzések elleni védelme miatt vannak jelen. Távozásuk során a méh kitisztul. A szülés utáni első hat hét alatt tilos minden olyan tevékenység, ami által fertőzés juthat a méhbe. Így kerülni kell mindenféle fürdőzést, ülőfürdőt, valamint a házaséletet is. Az intimterület tisztán tartása az első hetekben kizárólag egyszerű vizes lemosásból álljon, majd a száradás után sebhintőporral is szórjuk be. A hatodik hét végére a méh teljesen összehúzódik, s a méhnyak egészen zárt lesz.

 

(Forrás: Anyák lapja)

Szólj hozzá!

Címkék: testünk változásai

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása