HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Mozog a kicsi

2008.05.12. 07:23 :: leia26

Lepkeszárnycsapás, pocakfoci
A várandósság egyik legemlékezetesebb pillanata az, amikor a magzat mozgását először észleli a kismama. Az orvosok ezt „lepkeszárnycsapkodásnak” nevezik, utalva ezzel annak finomságára, könnyedségére. Az érzés semmihez sem hasonlítható, később azonban majd igen határozottan a rugdosás érzetét kelti.

A várt magzatmozgás érzékelése megerősíti a kismamát abban, hogy él, mozog az ő picinye. A 16. héttől a pocakfoci fontos jelzője lehet annak, hogy milyen egészségnek örvend a magzat. Az átlagos élettani magzatmozgások száma 10-50 óránként, hangsúlyozzuk: átlagos, ez a szám kismamánként és magzatonként kevesebb és több is lehet.

Bemelegítés

Habár a kismama ezt nem érzi, a magzat már a 6-7. héttől kezdve mozog a hasában. Ezek olyan apró mozdulatok, amelyek összeköttetésben állnak az izmok kialakulásával, s igen fontosak, mivel segítik a csontok erősödését. A csontváz porcokból épül fel, melyek a terhesség alatt ásványi anyagokat szív magába: így lesz szilárd és ellenálló. Ezt a folyamatot az izmok megfeszítése, lazítása is támogatja, de mindez még olyan leheletfinom mozgást jelent, hogy a kismama bármennyire is figyel, nem érezheti még. Csak a 16-20. hét körül lesz egyértelmű, de akkor is még csak olyan finoman, hogy összekeverhető a bélmozgással.

Edzőterem

A 20-30. hét közötti időszakban már nincs félreértés: a baba mozog, és ezt az anyukája is határozottan érzi. Ahogy múlik az idő, annál jobban észreveszi a piruetteket, a nyújtózkodásokat. A 30. héttől elkezdheti számolni, hogy 12 óra alatt hányszor mozdul meg a baba, ami akár a gyerek „temperamentumáról" is árulkodhat. A nagyon nyugtalan gyerek akár 90 alkalommal is megmozdulhat egy fél nap alatt. A nyugodtabbak sokkal kevesebbszer. Különbség lehet a mozdulatok erőssége között is, vannak gyerekek, akik erőteljesen, míg mások finoman mozgolódnak.

Lazítás

A kilencedik hónapban mérséklődik a gyermek mozgásának intenzitása. Nem kell megijedni, ez teljesen természetes jelenség, hiszen a baba már nagy, egyre nehezebben mozog, kevesebb a helye, ráadásul a mozgás ritkulása a lecsökkent magzatvízzel is összefüggésben van. A baba -  természetes okokból kifolyólag- kénytelen lenyugodni, kevesebbet mozogni, de ez a nyugalom igen rövid ideig tart, hiszen hamarosan sor kerül a szülésre... Így minden kismama élvezze ki ezt az átmeneti nyugalmat.

 

(Forrás: Anyák Lapja)

Szólj hozzá!

Címkék: a pocakban

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása