HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Táplálkozás- első trimeszter

2008.05.12. 08:37 :: leia26

Első trimeszter

1 – 14. hétig tartó időszak

2008. április 10., csütörtök
Szerző: Zelenij Linda
Forrás: Kulináris Világ

Nagyon rövid, vázlatos ismertető az első trimeszter történéseiről, a legfontosabb testi folyamatokról. Természetesen gasztronómiai összefüggésekkel és javaslatokkal megtűzdelve.

Mi történik a babával?


Ez az időszak a legfontosabb része a fejlődésnek. Az első hónap végére már körülbelül 12mm hosszú az embrió. Ekkora már felismerhető a feje és meg vannak a végtag kezdemények is. A 4. hét folyamán már a szíve is elkezd lüktetni, bár az ultrahang ezt még nem tudja kimutatni. A második hónap végére már eléri a 36 mm hosszúságot. A létfontosságú szervek már kialakulnak, ugyan még kezdetleges formába. A harmadik hónap végére már magzattá fejlődik és közel 90 mm nagyságú lesz. Az ujjacskáin megjelennek már a puha körmök is, a szemhéjak is kialakulnak ám szeme még csukva van, kialakulnak a nemi szervek is bár ilyenkor még nem látható, illetve beindul az agyi működése is így akár a fájdalmat is érzi. Sőt hangszalagjai is vannak, így hangképzésre is képes. Már ebben az időben is sokat mocorog, de ezt még nem lehet érezni.

Mi történik a mamával?

A beágyazódás hatalmas hormonális változásokat indít el az anya szervezetében, ami sok tünettel jár együtt. Először is a kismama fáradékonyabbá válik és nagyobb lesz az alvásigénye. Erős hangulatváltozások is előfordulhatnak, például: könnyebben meghatódik és el is sírja magát a kismama akár egy reklámon is, a másik pillanatban meg repülnek a tányérok a fal felé. A várandós nők szervezetében felgyorsul az anyagcsere és a szívverés üteme is nő, akár 10 dobbanással per perc. Az ízek és a szagok sokkal intenzívebbé válnak, és emiatt előjönnek a reggeli rosszullétek is. Ebben az időszakban a kismama havonta 0,5 kg-ot hízik nagyjából, ami a baba súlyából, a placenta fejlődéséből és a méh növekedéséből tevődik össze.

Baba 3,5 kg
Mell 1 kg
Zsír- és fehérjetartalék 3 kg
Méhlepény 0,7 kg
Méh 0,9 kg
Magzatvíz 0,9 kg
Vértöbblet 1,8 kg
Megnövekedett testnedvek 1,8 kg
Összesen: 14,6 kg


Táplálkozási útmutató:


Az első trimeszterben nem történik nagy változás a táplálkozásban, bár előfordul, hogy számunkra szokatlan ételeket kívánunk, vagy éppen kedvenceinkre nem tudunk ránézni sem. A rosszullétek elkerülés érdekében reggelire tanácsosabb kevésbé domináns ízű és illatú ételeket fogyasztani pl.: joghurt, puding. De fokozatosan ki fogjuk tapasztalni mi az amit nyugodtan ehetünk. Viszont fontos észben tartani, hogy nem a mennyiség növelése a lényeg, hanem a minőség! Természetesen észszerű kereteken belül bármit lehet fogyasztani, de igen fontos a változatosság. Ugyanis a változatosság biztosítja a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitelét.
A helyes táplálkozás nemcsak a babának és a mamának jó, de megkönnyíti mind a szülést, mind a későbbi felesleges kilók leadását.


Ajánlott enni:

 

- tengeri hal
- tojás
- margarin
- 1-2 kávé naponta
- sok gyümölcs és zöldség
- sok tejtermék
- asztalt gyümölcsök
- káposzta


Kerülendő:


- lágy tojás
- tojáshab
- májpástétom
- előre elkészített, csomagolatlan szendvicsek, saláták, öntetek
- lágy-, érlelt-, penészes sajtok
- mértékkel a zsírral és az édességgel
- jobb kerülni a száraz hüvelyeseket, mert puffasztanak (borsó, lencse, bab)
- gabonaféléket ne nagyon együnk főételként, mert igen kevés tápanyag hasznosul belőle a szervezet számára
- lehetőleg használjon minél kevesebb sót
- pasztőrizálatlan tejet ne

Legfontosabb vitaminok:

- A-vitamin
- B-vitamin
- C-vitamin
- D-vitamin
- E-vitamin

Legfontosabb ásványi anyagok:

- Kalcium
- Vas
- Cink
- Jód
- Folsav

Főzési tanácsok:

- Lehetőleg sok friss zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani, mert így magasabb a rost tartalmuk. Ha mégis párolt vagy sült zöldséget akarunk enni, akkor a mikrohullámú sütőben pár percig készítsük őket, hogy megmaradjon a friss színük.
- Minden zöldséget és gyümölcsöt alaposan mossuk meg fogyasztás előtt.
- A krumplit héjában főzzük, mert úgy a legegészségesebb.
- A húst, a halat és a tojást alaposan süssük, vagy főzzük meg, hogy semmilyen baktériumok ne maradhassanak meg.
- Vörös húsból is csak a kevésbé zsíros részeket együk meg, sütés után pedig csöpögtessük le a zsírt.
- A tükörtojás mindkét oldalát süssük meg.

Panaszok enyhítése:

Hányinger: Próbáljunk meg kisebb adagokat enni kétóránként. DE koplalni mindenképpen tilos. Enyhítheti a hányingert a pirítós, keksz, zöldtea.

Székrekedés: Legegyszerűbben sok magas rosttartalmú gyümölcs és bőséges folyadék bevitellel megelőzhető, vagy orvosolható.

Gyomorégés: A tünet enyhítésében segíthet, ha eszünk egy kevés kétszersültet vagy kekszet, esetleg ihatunk tejet vagy aludttejet. De semmiképpen ne együk túl magunkat. Evés után pedig ne feküdjünk le azonnal, inkább sétálgassunk egy kicsit vagy egyszerűen üljünk le. Kerüljük az erősen savas ételeket is. Ne hordjunk szoros övet és nadrágot, illetve minden olyan pózt, ami megterheli a hasi területeket.

Hajhullás: A helyes táplálkozás hiányában felléphet ez a probléma, amit könnyedén tudunk orvosolni. Először is sok B-vitaminra van szükség, illetve legyünk sokat a friss levegőn és pihenjünk eleget. Hajpakolásokkal is kiegészíthetjük a kúrát, például ami tojássárgájából készül.

Köröm töredezés
: Ha elkezd rendszeres törni a köröm a terhesség alatt az bizonyos elemek hiányára utal, méghozzá elsősorban kalcium hiányra. Tehát pótolni kell a kalciumot a szervezetben.

Szapora szívverés
: Ha ezt tapasztaljuk, akkor ezért a különféle puffasztó ételek a felelősek. Tehát a jövőben kerüljük a bab, a borsó és egyéb ilyen hatású ételek fogyasztását.

Magas vérnyomás: Magas vérnyomás ellen a legjobb védekezés, ha kevés sót használunk.

Kifejezetten káros dolgok:

- Dohányzás: lassítja a magzat növekedését, korszülés kockázata megnő, átlagosan 200 grammal kisebb súllyal születik a baba, rendellenességek kockázata megnő, valószínűleg kisebb lesz az intelligencia hányadosa a gyermeknek
- Drog –az újszülött csecsemőn a születés után súlyos elvonási tünetek lesznek úrrá, agykárosodást is okozhat, hajlam a későbbiekben a drogozásra
- Alkohol – vetélést okozhat, testi és szellemi fejlődés visszamaradása, későbbi magatartási zavarok,
- Gyógyszerek – orvosi előírás nélkül gyógyszert szedni tilos( ez a vitaminokra is vonatkozik)
- Vegyszerek – kerülni kell a vegyszerek belégzését, illetve bizonyos kozmetikumok használatát, mert felborítja a méh belső egyensúlyát
- Fertőzések- fertőző betegeket ne látogassunk, még a náthás betegeket is kerüljük
- Stressz – kerüljük az idegeskedést, mert az kihat a gyerek fejlődésére


Speciális:

Vegetarianizmus:
Bár mindenki maga választja meg milyen táplálkozási irányzatot követ, de terhesség idején egy másik életért is felelősek vagyunk. Tudni kell, hogy egy csak növényi eredetű élelmiszerekből álló étrend a terhesség idején nem ajánlott. Ugyanis előállhat nagyfokú fehérje, vas, kalcium, B- és D-vitamin hiány, ami súlyos következményekkel járhat a magzat fejlődésének szempontjából. Az a kismama aki azonban eltántoríthatatlan ettől, mindenképpen egyeztessen orvosával.

Diabétesz: Manapság a cukorbetegség miatt nem kell lemondani a terhességről. Az 1-es típusba tartózóak gond nélkül ki tudják hordani gyermekeiket, ám előtte gondosan rá kell készülni. Legalább három hónappal a fogamzás előtt be kell állítani a cukorszintet és normalizálni az anyagcserét. Így a terhesség során az orvosokkal szorosan együttműködve elkerülhetőek a komplikációk. Gyakorlatilag nem lesz a leendő anyuka kitéve nagyobb kockázatnak, mint egészséges társai. A cukorbetegség öröklődésének esélye az anyja betegsége este1-2%, az apa betegsége esetén 7% , mindkét szülő betegsége esetén 35-40%.

Lisztérzékenység: A betegség tulajdonképpen, abból áll, hogy a szervezet a gluténra, kórós immunológia folyamatokkal reagál. Ez a folyamat szöveti károsodást okoz, méghozzá elsősorban a bélbolyhokban, sőt emésztőszervi károsodás is felléphet. Tünetei: hasmenés, has puffadás, különféle hiányállapotok pl.: vas. Sajnos előfordul a tünetes mentes változat is, de manapság már ezt is könnyedén fel tudják ismeri, az orvosok. A betegségre az egyetlen megoldás a glutén teljes kizárása az étrendből. A genetikai öröklődés még nincs teljes mértékben levezetve, de kutatások kimutatják a családon belüli halmozódást. Illetve egy antigén jelenléte is szükséges. Akinek a szervezetében nincs ez az antigén, az biztosan nem lesz beteg.


forrás: kulinárisvilag.hu

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása