HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Testünk a várandósság alatt

2008.05.12. 08:34 :: leia26

Terhesség


Terhesség
A terhesség és a szülés minden nõ életében egyedülálló fizikai és érzelmi változásokat hoz. Ha megértjük, hogy ezek a változások hogyan és miért mennek végbe, ha ismerjük a normális és abnormális tüneteket, talán csökken a nõi szervezetben ilyenkor zajló történésekkel kapcsolatos aggodalmunk. Ha egy nõ általában egészséges, akkor a terhesség alatt sem lesz komoly problémája, jóllehet bizonyos kellemetlen tünetek (pl. hányinger) majdnem minden terhes nõnél jelentkeznek. Ha terhesnek érzi magát, keresse fel orvosát, hogy ebben megerõsítse, és megbeszélhessék a szülés elõtti rendszeres vizsgálatok idõpontjait.

A nõi szervezet változásai
A terhesség alatt számos változás zajlik a szervezetben. A legszembetûnõbb a menstruáció elmaradása. A terhesség elején hányinger és hányás, „reggeli rosszullét” is elõfordulhat.

Az emlõk valószínûleg megnagyobbodnak, és a mellbimbókon viszketõ érzés jelentkezhet. A mellbimbó körül megsötétedhet a bõr, s az apró zsírmirigyek ezen a területen kis dudorokként szembetûnõbbé válnak.

A méh normálisan nagyjából körte alakú és méretû szerv. A terhességben a növekedésnek induló méh nyomást gyakorol a húgyhólyagra. Ezért a hólyagban már kis mennyiségû vizelet is ürítési ingert okoz, ezért a terhes nõnek a normálisan szokásosnál gyakrabban kell vizeletet ürítenie. A terhesség elsõ hónapjában a méh mérete nem túlságosan változik, megnagyobbodása azonban a negyedik hónapban már észlelhetõvé válik. Az ötödik hónap végére, amikor a magzat körülbelül 20 centiméter hosszú, a méretnövekedés meggyorsul. A terhesség végén a magzat, a méh és a magzatvíz együttes súlya meghaladja a 7 kilogrammot.

A bõr is megváltozik a terhesség során. Az emlõbimbó körüli bõr, továbbá az arc és a homlok bõre is megsötétedhet. Néhány nõ a köldöktõl a szeméremszõrzetig terjedõ sötét vonal megjelenését is észleli magán. Szülés után az elszínezõdés halványodhat ugyan, de teljesen nem tûnik el. Bõr alatti apró, csíkszerû hegek – „terhességi striák” – jelenhetnek meg a hason, a melleken, a tomporon és a combokon, de ezek rendszerint idõvel elhalványodnak, alig észlelhetõk lesznek.

A fogakra hatással van a terhesség alatt termelõdõ, nagy mennyiségû progeszteron, amely a fogínyt puhává és szivacsossá, ezért a fertõzésekkel szemben érzékennyé teszi. A gondos és alapos szájápolás rendkívül fontos ezekben a hónapokban. Az alacsony cukortartalmú, kalciumban gazdag étrenddel a gondok kivédhetõk.

Tünetek
A terhesség során a hirtelen megemelkedõ hormonszint émelygést és hányást, valamint a hátfájáshoz vezetõ ízületiszalag-lazulást okozhat. Ha egy terhes nõnek megmagyarázhatatlan láza és kiütései vannak, akkor lehet, hogy rubeólás. Mivel a rubeólavírus károsíthatja a fejlõdõ magzatot, késlekedés nélkül forduljon orvoshoz (lásd: Lázzal járó kiütések).
Lásd még: Fáradtság, Hányinger és hányás a terhesség alatt, Bõrjelenségek a terhesség idején, Hátfájás terhesség idején, Gyomorégés terhesség idején, Hüvelyi vérzés a terhesség alatt, Nehéz légzés a terhesség alatt, Bokaduzzanat terhesség idején, Megkezdõdött a szülés, Szoptatási problémák, Szülés utáni depresszió.

Eletmûködések
A terhesség alatt a szívnek keményebben kell dolgoznia, hogy a vért a méhen és a méhlepényen is keresztülhajthassa. A mell, a vese, a bõr, sõt még a fogíny vérkeringése is fokozódik. A vértérfogat mintegy 1,3 literrel lesz nagyobb a terhesség idején, a szív a második trimeszter végéren 40 százalékkal több munkát végez, hogy a megnövekedett folyadékmennyiség zavartalan áramoltatását fenntarthassa. A tüdõkre is nagyobb feladat hárul a terhesség során, hiszen nagyobb mennyiségû vért kell oxigénnel telíteniük. A növekvõ méhnek a tüdõre gyakorolt nyomása légszomjat okozhat, amit csak fokoz a magzat, a magzatvíz és a méh súlyának hordozásához szükséges nagyobb fizikai megterhelés. A légzõgyakorlatokkal a légzés könnyíthetõ.A terhesség elején a megnagyobbodó méh ingerelheti a húgyhólyagot, ezért gyakrabban ki kell üríteni. A terhesség késõbbi szakaszában pedig a növekvõ baba súlya felülrõl mindjobban ránehezedik a hólyagra, ami ismét csak gyakoribb vizeletürítést eredményez. A vesék 50 százalékkal több vért tisztítanak és szûrnek meg, mint korábban, ezért több az általuk kiválasztott vizelet is.

Szülés után
A szülés lezajlásában döntõen fontos izmokat befolyásoló hormonális változások fáradékonnyá teszik az újdonsült édesanyát. Ezért a szülést követõ napokban és hetekben fontos a pihenés, a „gyermekágy”. A szülés utáni harmadik-negyedik napon, a „tejbelövellés” idején gyakori a sírós és levert kedélyállapot. Ez annak tulajdonítható, hogy az emlõk tejtermelését serkentõ hormonok érzelmi ingadozásokat is eredményeznek. Ha a levertség rosszabbodna vagy két hétnél tovább tartana, forduljon orvosához.


Szólj hozzá!

Címkék: testünk változásai

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása