HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Babamasszázs

2008.07.17. 08:38 :: leia26

Ájurvédikus baba masszázs
Dátum: 2005. 02. 28., 10:10
Téma: Maharishi Ájurvéda

Előző írásunkban az anya gyermekágyi ellátásáról olvashattak, s akkori ígéretünkhöz híven, most a baba gondozására is szeretnénk időt szentelni.

Az anya és a csecsemő ugyanis egyfajta szimbiózisban él együtt, ezért mind a két fél boldogsága és elégedettsége szükséges ahhoz, hogy egy boldog párost alkossanak. Reméljük a baba masszázs az ön gyermekét is kiegyensúlyozottabbá és egészségesebbé teszi majd.
 
Az abhjanga a baba számára ugyanolyan fontos, mint a mamának, hisz általa javul a vérkeringése, növekszik a lélegzetvételek száma, ezzel több oxigén jut a sejtekhez, s az eredmény a jobb emésztés, egészséges izomtónus, mélyebb alvás, s a betegségekkel szembeni ellenálló képesség lesz.
 
Köztudott, hogy a vérkeringés csak az első néhány hónap elteltével indul be, így a napi masszázs segít melegen tartani a baba kezeit és lábait, illetve az egész testet rugalmassá teszi. A masszázs azonban ennél sokkal többet nyújt. Tiffany Field orvosnőnek a Miami Egészségügyi Intézet Egyetemén végzett kísérlete arról számol be, hogy a baba masszázs azon kívül, hogy erősíti a mama és a baba közti kapcsolatot, számtalan jó egyéb hatást biztosít.
 
Dr. Field egyik kísérletében a koraszülöttek egy csoportját napi három alkalommal 15 percnyi masszázsban részesítették 10 napon át, míg a másik koraszülött csoportot nem masszírozták. A masszázsban részesedő babák 47%-kal nagyobb súlygyarapodást élvezhettek, pedig nem ettek többet, mint a másik csoport babái, és emellett még éberebbek is voltak. Még nyolc hónappal a kísérlet után is többet nyomtak a masszírozott babák, mint nem masszírozott kortársaik, ugyanakkor szellemi, avagy mentális, testi, avagy motoros képességeik fejlettebbek és érettebbek voltak.
 
A MAV általában rögtön a köldökzsinór begyógyulása után javasolja a masszázs elkezdését, ami körülbelül a szülés utáni első héten belüli időpont. A köztes időben napi rendszerességgel szivacs-fürdő segíthet a babát frissen tartani.
 
A teljes masszázs körülbelül 25-30 percig tart, bár a masszázs maga 5-10 perc, de az előkészületek és a fürdetés 15 perccel növeli az erre szánt időt.
 
A baba masszázs
Szükségünk lesz:
Három nagy törölközőre
Baba kádra, benne meleg vízre
Két párnára, melyeket fóliával csavarjunk be
Tiszta pelenkára
Baba mosdató kesztyűre
Meleg szezámolajra, melyet egy lepattintható tetejű műanyag palackban tartsunk
A masszázs legmegfelelőbb helye a fürdőszoba. Ha nincs baba kádunk, akkor egy nagyobb csapot is használhatunk, de a nagy kádba is végezhetjük, ekkor viszont szivacs vánkost kell a baba alá tenni a kádba. A szoba legyen meleg, ne legyen huzat, mert az kényelmetlenséget okozhat a babának.
 
Vegyük le a cipőnket, s minden éles tárgyat, ékszert, órát távolítsunk el testünkről. Ha körmünk hosszú, vágjuk le.
Terítsünk egy nagy lepedőt vagy törölközőt a kád mellé. A szükséges kellékeket közel helyezzük el, hogy könnyen elérjük. Tegyünk egy párnát a lepedőre, így kényelmesebben ülhetünk.
 
A kádba a szokásosnál melegebb vizet engedjünk, mert az abhjanga ideje alatt még úgy is hűlni fog.
Üljünk kényelmesen a párnára, hátunkat támasszuk a kádnak vagy a falnak, és lábunkat nyújtsuk ki. Lábunk lehet csupasz, de törölközővel le is teríthetjük.
 
A baba először a hátán feküdjön, fejjel az ön hasa felé, vagy ha jobban szereti, kezdje a fejével, ekkor a baba feje a láb felé néz, s így nézhetik egymást masszázs közben. Ha az ölünkben fekszik, nagyon könnyű a babát kezelni. Masszázs közben kedvesen és lágyan beszéljünk a babához, mondjuk el neki, hogy mi történik, tudassuk vele, hogy mit csinálunk, és fogunk csinálni. Nagyszerű lehetőség ez arra, hogy kifejezzük, mennyire szeretjük őt, s milyen jó kislány / kisfiú.
 
Kezdjük a baba fejével. Egy kevés meleg olajat cseppentsünk a tenyerünkbe, dörzsöljük össze kezeinket, s körkörös mozdulattal kenjük az olajat a fejtetőre, majd oldalsó, s hátsó részére. Legyünk nagyon finomak a kutacs felett. A fejmasszázs nagyon kellemes és nyugtató a babának. Most masszírozzuk meg a fülecskéit, a fül belsejét kerüljük. Az arcocska következik: mozgassuk kezünket könnyedén előre és hátra a homlokon, a mutatóujjunkkal, tenyerünkkel haladjunk a halántékon és az orcákon, vigyázzunk, nehogy olaj kerüljön a baba szemébe. Mutatóujjunkkal a felső ajak és az áll masszírozása következzen, de ha bőrbaj, pl. pörsenés vagy kiütés van az arcon, akkor ne kenjük be olajjal egészen addig, míg ki nem tisztul.  Finoman söpörjünk végig a nyakon, ha könnyen hozzáférünk, de legyünk óvatosak a légcsőnél.
 
Ha kell, olajozzuk újra a tenyerünket, ugyanakkor nem szükséges nagyon sok olajat használni, a baba bőre úgyis beissza az olaj egy részét, de nem kell zsírosnak lennie.  Csak annyi olajat használjunk, hogy tapintásunk lágy maradjon, és ne dörzsöljük a baba bőrét. Arra is vigyáznunk kell, hogy a kissé sikamlós babát biztonságosan tartsuk.
 
Sepregessünk felfelé a mellkason, a karokon pedig az ujjak irányába, kifelé, s háromszor ismételjük a mozdulatokat. Meglátjuk, a baba ellazul és nyugodt lesz, mert a baba masszázs segít a stresszek és a feszültségek eloszlatásában. Még az izomfeszültségeket – melyek a magzati helyzet miatt a kilenc hónap alatt felhalmozódtak – is feloldhatjuk. Mindkét kart masszírozzuk, a vállaknál körkörös, míg a karoknál egyenes irányú fel-le mozdulatokat alkalmazzunk. Minden mozdulatot háromszor ismételjünk. A könyöknél körkörös, az alkarnál egyenes fel-le mozdulatokat végezzünk. A csuklónál megint körkörösen masszírozzunk, a hüvelykujjunkkal pedig írjunk le köröket a baba tenyerében és kézfején. Nagyon finoman kissé húzzuk meg az ujjacskákat.
 
Most a has következik. Óvatosan, lassan balról jobbra, az óramutató járásával megegyező irányban masszírozzunk. Ez segíti az emésztést és az ürítést, valamint a gázok eltávolítását. Ha a baba kissé nyűgös lesz ennél a pontnál, akkor könnyedén folytassuk, lehet, hogy a gázok miatt érzi kellemetlenül magát. A legtöbb baba a néhány pillanatnyi kellemetlenség ellenére is nagyon élvezi a masszázst.
 
Ezek után térjünk át a lábra. Egyszerre mindkét lábon, a comboktól indulva, a lábujjak felé sepregessünk, egymás után háromszor. A combocskák belső oldalain a hüvelykujjunkkal végezzünk körkörös masszázst. Ezeket a részeket húzza leginkább össze a pelenka, ezért is jó itt megmasszírozni, hogy fokozzuk a keringést. A csípő, térd és boka fölött körkörös mozdulatokat végezzünk. A combon és a lábikrán fel-le irányú, egyenes mozgást végezzünk.
 
A lábra is fektessünk nagy figyelmet, minden részét alaposan és finoman masszírozzuk át. Írjunk le néhány kört a bokák körül, az Achilles ínnál fel-le mozgást végezzünk, ahogy a lábfejen is, a talpon pedig legkevesebb tízszer menjünk át, mert ennek a területnek jó hatása van a test egészére. Végül a baba lábujjait is húzgáljuk meg finoman.
 
Most fordítsuk a babát hasra, óvatosan. Arccal lefelé hosszában, vagy fejjel lábunk felé, ha ez kényelmes, de vigyázzunk, hogy legyen elég tere a babának a légzéshez, s a törölköző vagy lepedő ne zárja el a levegő útját. A másik lehetőség, hogy babánkat ölünkben keresztbe fektetjük, s egyik kezünkkel, ha szükséges, megtartjuk a mellkas alatt. Finoman masszírozzuk meg a hátát fel-le a tenyerünk teljes felületével. Ha 6-8 percet szánunk a masszázsra, akkor ebből 3 perc a háté legyen, ez még a baba számára is a legfontosabb relaxációs terület.
 
Az abhjanga végén mossuk meg a babát. A szappan ne legyen túl erős, mert a baba bőre nagyon finom. Samponozni csak hetente egyszer ajánlatos, különben a fejbőr kiszárad. Szárítsuk meg csecsemőnket, töröljük szárazra, főleg a fejet.
Ha tetszik, naponta kétszer is végezhetjük a masszázst. Az apukák nagyon élvezik, ha ők adhatják a második masszázst, mely az esti program részévé válhat. Nagyon sok apa úgy találja, ez a legszebb módja az újszülöttel való kapcsolatteremtésnek. Az eljárás annyira kellemes, hogy a baba elalvás előtt könnyen lenyugszik. Éjszakára csak kevés olajat használjunk, így mosdatni sem muszáj.
 
Megjegyzés: ha a baba lázas, vagy valamiféle dugulás van az orrában, mellkasában, akkor néhány napra szüneteltessük a masszázst, míg jobban nem lesz.
 
 
Összeállította: Dienes-Nagy Erika TM oktató

A cikk tulajdonosa: MeditációPortál - Maharishi Védikus Tudománya
http://www.tminfo.hu

A cikk webcíme:
http://www.tminfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=119

Szólj hozzá!

Címkék: babamasszázs

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása