HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Mit nem tanácsos enned a terhesség alatt?

2008.08.18. 21:07 :: leia26

A legfontosabb, hogy nem ez az ideje a fogyókúrának. De ott vannak a tiltólistára kerülő ételek és italok, és néhány új szokás, amit érdemes bevezetni.

Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, fehér húsokat, halakat, igyál tejet, zöld teát vagy ásványvizet – mondják a szakemberek. Ám ebben nem merül ki a terhesség alatti táplálkozás, az is nagyon fontos, mit nem szabad, és miért.
Ne diétázz!

Nem is gondolnád, mennyire oda kell figyelni a táplálkozásra várandósság idején. A fogyásra irányuló diétázás vagy elégtelen étkezés egyaránt árthat a magzatnak: nem csak a születési súlyát befolyásolhatja, hanem vérkeringésének zavarát is okozhatja, sőt, felnőtt korára szívpanaszokat vagy cukorbetegséget is redményezhet! Egyébként az éhező kismamák gyermekei a kutatások szerint sokkal hajlamosabbak az elhízásra is. Az ideális testsúly-növekedés általában – magasságtól és alkattól függően – 8-12 kg körül van minimum. Ne aggódj, majd ha itt az ideje, vissza fogod fogyni!
Étkezz változatosan!

A következő ásványi anyagokat és vitaminokat feltétlenül megfelelő mennyiségben kell pótolnod ebben az időszakban:

- kalcium: (normál mennyiség duplája szükséges): tej, sajt, joghurt, túró, savanyú káposzta, paradicsom, szardínia, spenót, kelkáposzta
- vas: (nagyon sokan küszködnek vashiánnyal!): hús, belsőségek, szardínia, bab, borsó, lencse, spenót, kesudió, krumpli, napraforgómag, tojás
- cink: hüvelyesek, hús, tojás
- jód: hal, só, kagyló, brokkoli, spenót, zabpehely, mandula, zöldborsó, banán, tojássárgája
- folsav: (általában a magzatvédő vitaminok is tartalmazzák, vagy az orvos írja fel, de természetes formájában persze még jobb): spenót, sóska, kelbimbó, brokkoli, zöldbab, bab, borsó, káposzta, barna rizs, karfiol, füge, citrom, narancs, kivi, banán
- és persze minden vitamin fontos!
Étkezési tiltólista

● Bár a zöldségfélék és a gyümölcsök minden formája ajánlott, mégis figyelj arra, hogy még alaposabban mosd illetve tisztítsd meg őket. Különösen ügyelj a nem hámozandó és a leveles zöldségekre.

● A káposzta-félék és a hüvelyesek általában puffasztanak, ezekből csak óvatosan egyél. Ha az első főzővizet leöntöd a zöldségről, az segíthet, cserébe viszont a tápanyagok egy részét is kiöntöd.

● Figyelj oda a tojás megtisztítására. Várandósság alatt a nyers tojás, vagy az ebből készült ételek fogyasztása tilos.

● A finomított cukrokat minden formában kerüld, pláne, ha nem szeretnél terhességi cukorbetegséget, vagy nagyon sokat hízni. A mesterséges édesítők sem tesznek jót, ha a teát ízesíted, mézzel vagy nyers nádcukorral tedd.
● Az állati táplálékból származó vas könnyebben felszívódik, mint a növényi eredetű. A máj ugyan vasban dús táplálék, mégis csupán mértékletes fogyasztása tanácsos a különösen magas A-vitamin-tartalom miatt, mely túlzott mennyiségben ártalmas lehet a magzat fejlődésére.

● Tilos nyers vagy nem jól átsütött húsokat fogyasztani, mert fertőzéseket okozhatnak. Figyelj a tárolásra és az előkészítésre is - például olyan vágódeszkán ne vágj gyümölcsöt, ahol előtte húst aprítottál.

● A génmódosított élelmiszereket ne vásárold, és kerüld a szója-termékeket is – ezek a leggyakrabban tartalmaznak génmódosított részeket. A szójatej fogyasztása bizonyos vizsgálatok szerint hormonális problémákat okozhat a magzatnál.

● Óvatosan az allergizáló zöldségekkel és gyümölcsökkel, élelmiszerekkel (eper, lencse, méz, kagyló, mogyoró)  – még ha nem is vagy allergiás, sok esetben épp a terhesség idején lesz egyik vagy másik élelmiszerre érzékeny a kismama.

Hallal vagy hal nélkül?
Az észak-európai országokban, de az Egyesült Államokban is nagy probléma a tengeri halak kérdése. Sok helyen hálóbörtönben tenyésztik a halakat szűk helyen, egymás hegyén-hátán, és az ebből következő gyakori fertőzések miatt antibiotikumokkal kezelik őket. Ráadásul a tengeri halakban gyakran igen magas higany-koncentrációt mérnek, ami terhesség idején különösen veszélyes. Biztos, ami biztos, inkább a lenmagból, a friss olajokból, esetleg étrend-kiegészítővel vedd magadhoz a nagyon fontos omega-3 zsírsavakat.

Veszélyes italok

● Lehetőleg ne igyál kávét és egyéb koffeint tartalmazó italokat,
mert megzavarhatják a kálcium felszívódását mindkettőtök szervezetében. Ráadásul a hirtelen vérnyomás-emelkedés nagyon fájdalmas a magzatnak, kifeszíti a testét. Próbáld ki a koffeintmentes változatokat, a gabonakávét, illetve teából válaszd a gyümölcs vagy zöld teát.

● Nyers, pasztörizálatlan tejet semmiképp ne igyál!

● A csapvíz helyett (pláne egyes külföldi országokban) fogyassz szénsavmentes ásványvizet, tisztított vizet, herbateát.

● Kerüld az energiaitalokat és a mesterséges színezékkel, tartósítószerrel teli üdítőket.

● A dobozos gyümölcslevek helyett készíts otthon frissen facsart zöldség- és gyümölcsleveket.

● Mindenképp kerüld az alkoholt. A terhesség elején méhlepény-gyulladást okozva vetélést idézhet elő, ezen kívül magzati károsodás léphet fel, amely magatartási zavarok, fejlődési rendellenességek kialakulásáshoz vezethet. Persze néha-néha egy kis pohárka max 1 dl  jó minőségű vörösbor nem árthat, sőt az orvosok még ajánlani is szokták.

No cigi, no drog
A várandósság alatt egyáltalán ne dohányozz és ne tartózkodj füstös helyen, mert a passzív dohányzás ugyanúgy árt a babának. A nikotin csökkenti a placentában a keringést és ez magzati oxigénhiányt okozhat, aminek fejletlen, kissúlyú újszülött lesz az eredménye, valamint később gyakran megfigyelhető, hogy az IQ-juk is kisebb az ilyen gyermekeknek. Finnországi megfigyelések igazolták, hogy azok a fiatal férfiak, akiknek édesanyjuk a terhesség alatt dohányzott, kétszer annyiszor követtek el erőszakos bűncselekményeket, mint a nem dohányzó anyák gyermekei.
A kábítószer-élvező anyák gyerekein a születés után súlyos elvonási tünetek jelentkeznek, a kemény drogok komoly agykárosodást idézhetnek elő.
Felejtsd el a sót!

Amúgy sem egészséges, úgyhogy lassan leszoktathatod a családot róla. Ha mindenképp kell használnod, vásárolj tiszta tengeri sót, vagy kristálysót. A magas vérnyomást csökkentheted, megelőzheted  a csökkentett só-bevitellel, és nem is fogsz annyira vizesedni, ha kevesebb sót fogyasztasz. Fűszerezz inkább zöldségekkel, zöldfűszerekkel, de a boltban kapható fajtáknál alaposan nézd meg az összetevők listáját.

forrás: nana.hu

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása