HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Vitaminok

2008.05.12. 07:28 :: leia26

Négy testőr
Vitaminokból és ásványi sókból a terhesség alatt sohasem szenvedhetünk hiányt, ennek érdekében olykor extra “adagra” van szükségünk, főként a négy alapvető tápanyagból: a folsavból, a vasból, a kalciumból és a magnéziumból.

A pocakban növekvő baba és az édesanyja szempontjából rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás. Ezért már a terhesség első napjaitól kezdve nagyon oda kell figyelnünk, hogy milyen tápanyagokat juttatunk a szervezetünkbe, mert az étrend, legyen bár nagy gonddal összeálított, nem biztos, hogy kielégíti a megnövekedett igényeket.

Folsav

A folsav nélkülözhetetlen az olyan méhen belüli rendellenességek kiküszöbölésében, mint például a nyitottgerinc. Segít elkerülni azt is, hogy a kicsinek légzési nehézségei legyenek, és megelőzi a szüléssel kapcsolatos komplikációkat. A folsav mindenki számára könnyen hozzáférhető, miután ez a vitamin megtalálható a húsokban (kiváltképpen a májban), valamint a zöldségekben is: roppant gazdagon tartalmazza a bab, a paradicsom, a spárga, az ánizsgyökér, a saláta, a petrezselyem, illetve a káposzta. A zöldségekben lévő mennyiség 50 százaléka a főzéskor eltűnik. Ezért is lényeges, hogy kiegészítésként a terhesség alatt, de akár már a fogantatás előtt is megpróbáljunk hozzájutni a napi négy milligrammos folsavszükséglethez.

Vas

A vas nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megelőzzük a kismamáknál sokszor kialakuló vérszegénységet. A kilenc hónap alatt 40-100 milligramm táplálékkiegészítésre van szükség, ennek a mennyiségét az orvos dönti el a vérvételnél tapasztalt eredmények alapján. Igen lényeges, hogy a vastartalmú táplálékkiegészítőt reggel vegyük be, lehetőleg frissen facsart gyümölcslével. A C-vitamin ugyanis elősegíti a szervezetbe való beépülését, és mérsékli annak a veszélyét, hogy a vas zavart okoz az emésztőrendszerben.

Kalcium

A kalcium azért fontos, mert a méhünkben fejlődő picinek ebből épül fel a csontrendszere és alakulnak ki majdan a fogai, s jelentős szerepe van az idegrendszer fejlődésében is, ugyanis elősegíti az idegpályák közötti információáramlást. Ez az ásványi anyag segít megelőzni az izomgörcsöket és a hátfájást, ami a várandósság alatt igen gyakori jelenség. A szülés során is hasznát vesszük, mivel serkenti a véralvadást, ezáltal csökkenti a fertőzés veszélyét. Ezért szükséges a terhesség első heteitől kezdve növelni akalciumbevitelt. Ezt könnyen el tudjuk érni, ha a megfelelő ételeket tesszük az asztalunkra: nemcsak tejet, illetve tejtermékeket, hanem szárított gyümölcsöt, szóját, tojást, zöldséget, kakaót. A kalcium felszívódásához és beépüléséhez szükség van a D-vitaminra is, mely a napsugaraknak köszönhetően halmozódik fel a testünkben.

Magnézium

A magnézium segít elkerülni a koraszülést, az izomgörcsöket, valamint a magas vérnyomást. Ezért a kilenc hónap alatt tanácsos a megszokottnál többet bevinni a szervezetbe. Általában a növények, a saláták (a magnézium a klorofil egyik alkotóanyaga), az integrált gabonafélék, a dió, a mogyoró, a mandula, a szója, továbbá a kakaó gazdagok magnéziumban. Egy kutatás szerint a napi 2000 kalóriát engedélyező étrendnél a bevitt magnézium mennyisége 250-300 milligramm, miközben a kismama szükséglete 1500 milligramm. A megoldás? A magnéziumtartalmú táplálékkiegészítőkről konzultáljunk kezelőorvosunkkal, s ha jóváhagyta, akkor bátran használjuk azokat.

(Forrás: Anyák Lapja)

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása