HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Melyik a megfelelő babajármű?

2008.05.19. 17:09 :: leia26

A kétfunkciós babakocsi annyit jelent, hogy az ülőkocsi háttámlája több pozícióba dönthető, lefektethető illetve állítható.A háttámla majdnem vízszintesig is lefektehető, hogy a baba kvázi aludni is tudjon benne. Ezzel kapjuk a második funkciót a babakocsinál. Fontos és nem ismert adat, hogy akkor váltsunk erre a funkcióra, amikor a baba már saját magától felült. Általában 160-170 fokos dőlésszög az amit a támla megenged. Most már jönnek be a teljesenvízszintesbe dönthető modellek hála istennek :))

A háromfunkciós babakocsinál a mózes azaz fekvő kocsi használható az újszülöttnek: ez az első funkció. Ezt leszerelve kapunk egy ülőkocsit, ahol a háttámla átalakítható két funkcióban: egy majdnem vízszintes fekvő pozícióba és egy ülő háttámasszá.

A legújabb piaci trend, hogy a bébihordzót hozzáadják a babakocsi szetthez, ezzel a hordozó egyben a babakocsi tartozékaként arra rápattintható.
Ekkor kapunk egy újabb funkciót, ezért négyfunkciós a babakocsi.
Ennek a megoldásnak az egészségügyi háttere azonban nem tisztázott, hiszen a baba 6 hónapos koráig masszív vízszintes felületen kell hogy feküdjön.

 

Anatómiailag megfelelő babakocsi az újszülöttnek, erről az eladók nem sokat beszélnek, sem a gyártók.

Az első pár hónapban az újszülöttnek fekvő azaz mózes babakocsira van szüksége. A baba nem ültethető, a vízszintestől való eltérés nem jó a gerincének. Lásd a magyarázatot alább: fekvő/mózes babakocsi. Később kb.6-7 hónaptól majd az ülő kocsira lesz szüksége. Véletlenűl se a design miatt vásároljanak, mert olyan modern és jól néz ki egy babakocsi. A piac nagyon sok mindent árul, mint minden termék esetén, a fogyasztói piacra épít és a jó marketingre. Kérem, leendő anyukák! Ne dőljenek hanyatt a legújabb marketingtől és a legújabb tervezéstől se. A babakocsi a baba számára legyen vásárolva!

Az igaság tehát, hogy egy újszülött baba gerincének kemény és stabil egyenes felületre van szükség, ezt legjobban a mózes kosaras azaz a fekvő kocsis babakocsi tudja biztosítani.

A baba amíg nagyon pici 1-6 hónapos - igenis feküdjön vízszintesen a babakocsiban és kész. Nem pedig félig görnyedten és megrogyva egy hordozóban legyen “beskatujázva”, amit “ praktikusan” rápattintottunk a 4 funkciós babakocsi vázára!!! A bébi hordozóval szerelt többfunkciós babakocsi 4 funkciós babakocsi, ahol az autós hordozót lehet a babakocsi tetején rögzíteni. igen ez roppant kényelmes a szülőnek, DE itt fontos kiemelni azt, hogy az újszülött számára ezek kiképzése még a legmodernebb és legdrágább modellek sem mondhatók igazán előnyösnek a kicsink számára, mert a gerince nem vízszintesen van támasztva a hordozóban.

Ezt én nem tartom egészségesnek. Kérdezzék meg a gyermekorvosokat is!!! Ez csak marketing!

Fekvő kocsi, vagy mózes névvel illetik a babakocsi gyártók, mivel a babakocsi alakja a mózes kosárhoz hasonló. Ebben a baba teljesen vízszintesen fekszik és maximálisan védett a környezeti hatásoktól, mint a szél, erős napfény, zaj, por, stb. Ez a rész magasra van emelve, tehát a baba a kocsiban a talajtól számítva több mint 0.5 méter magasan fekszik.

A hordozó maga természetesen a mai autós közlekedésünk biztonsága érdekében a lehető legjobb megoldás, de egyrészt egy pár hetes csecsemővel nem mászkálunk naponta ide-oda az autóval, másrészt pedig a napközbeni pihenésre – kiváltképpen a csecsemő sétáira igazán nem alkalmas.

Főként ha a pici szeret hason is pihenni, akkor is a vízszintes felület az egyedüli lehetséges a babánknak. A hason fekvés megjegyzem nagyon jót tesz a baba a csípőizületi fejlődésének, hiszen hason fekve képes a combcsont (jobb és baloldali) jól beilleszkedni, benyomódni a csípővápákba, ezért fejlődése szempontjából ajánlott a hason altatás napközben.
De az első 6-8 hétben a bébihordozó napi használata akkor is megterhelő az újszülött számára, ha ezt a tényt a gyártók valójában nem hirdetik! A többfunkciós babakocsik közűl ez igazán csak akkor teljesűl, ha van hozzá külön “mózes” rész. Például az összes 3 funkciós babakocsi így van összeállítva. Azután vannak a “csak majdnem teljesen” hátra-dönthető, majdnem vízszintbe állítható, de alapvetően ülőkocsik. Ezeknél mindíg marad egy kicsi szögeltérés a - háttámasz és az ülőfelület találkozásánál, ami eltér a vízszintestől, ez nem optimális a baba hátának. Minden esetben ezt külön meg kell vizsgálni, mert a baba ebben 4-6 hónapig fog délelőttönként, s délután pár órát pihenni! És kell hogy hasra is tudjon fordulni.

Kedves leendő anyuka, igenis vegyen vagy kölcsönözzön vízszintes mózessel rendelkező babakocsit!! Tényleg csak pár hónapra kell, de nem szabad elhagyni.

Ülőkocsi kell amikor a baba már stabilan tud ülni, ekkora kb. 5-7 hónapos. Ekkor fogjuk felültetni a kocsiban is, és ez a babakocsi 2-2,5 éves koráig elkíséri majd. Erre a babakocsira lesz a leghosszabb ideig szüksége. Tehát ebbe érdemes beruházni, ha az anyagiakkal szükösen is kell bánni. A legfontosabb az ülő babakocsinál. baba mérete, a baba helyes megtámasztása a gerincénél. Szélesebb modellek kényelmesebbek leszneek nagyobb babáknál, és télen, amikor a bundazsák is kell az anorák fölé. Érdemes igazán jót venni.

A kisbaba tartása, a vázizomzat és a gerinc melletti mély hátizmok fejlettsége szükségesek ahhoz, hogy baba képes legyen megtartani magát ülő helyzetben. Addig nem szabad a babát ültetni. Nem kell elsietni sem, mert a szomszédé már ül!

Ahhoz hogy ülő kocsiban toljuk, nem elegendő csupán a kocsi vászon háttámasza!!! Továbbá mindegy hogy milyen az az ülőkocsi, éppúgy ahogy a hordozó belsejének kiképzése sem. Az első időszakban igenis jól megtámasztó háttámasszal kell segíteni a baba tartását, ehhez a kétfunksiós kocsik megfelelőek.

Az esernyőre csukható babakocsi általában egyszerübb vászonból készült háttámaszos kocsik. Néhány kg súlyukkal könnyen kezelhetőek, autós használat és egyéb közlekedésben konfortos a mamának. Habár lényegesen olcsóbbak – de CSAK később lesznek alkalmasak gyerek sétájához és főleg csak rövid közlekedésre vannak tervezve: amikor a baba már elég biztonsággal tud ülni és nem görnyed össze rongybabaként a babakocsiban, nem hosszú sétákra! Amikor csak az autóval vagyunk, vagy közlekedési járművel utazunk és kell a picinek babakocsi, amikor már kezd ügyesen járni, de még el-elfárad a séta alatt, és visszakéredzkedik a babakocsiba.


forrás: babakocsi.net

Szólj hozzá!

Címkék: babakocsi

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása