HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Babára várva

2008.03.26. 21:08 :: leia26

A fogantatás előtti vizsgálatok célja – a megelőzés jegyében – az, hogy a várt gyermek a szülők által kívánt időpontban, a legideálisabb körülmények között és egészségesen szülessék meg…

Aki a terhessége előtt egészséges, könnyebben birkózik meg a babavárás okozta stresszel, a fájásokkal és a szüléssel is. Az egészség csökkenti a várandós nőt és magzatát érő bármilyen károsodás kockázatát.

Veszélyben az „inkognitóban" maradók

Az esetek jelentős részében a fogantatást követő néhány hét múlva fény derül a terhességre. Ez a korai időszak a legkritikusabb, mivel ekkor alakulnak ki az embrió szervei. Bizonyos élvezeti szerek, mint a cigaretta, az alkohol és a különböző kábítószerek károsan hatnak a kis jövevény normális fejlődésére, míg az egészséges életmód pozitív hatássú.

Orvoslátogatás a terhesség előtt

Amikor egy nő úgy érzi, hogy eljött az utódvállalás ideje, jól teszi, ha felkeresi nőgyógyászát. Ez alkalommal a doktor – a nőgyógyászati szűrővizsgálat mellett – ismerteti az érintettel azokat a lehetséges kockázati tényezőket, amelyek a terhesség folyamán az áldott állapotban lévő nőnél vagy a magzatnál előfordulhatnak, majd kikérdezi előző betegségeiről, az eddig alkalmazott védekezési módszerről, esetleges sikertelen terhességeiről, a családban előforduló betegségekről, táplálkozási szokásairól és az életstílusáról. Felhívja a figyelmet a fogantatás előtti folsav- és vitamin-, valamint ásványianyag-pótlás jelentőségére. Az orvos a kívánt terhesség előtt laboratóriumi vér- és vizeletvizsgálatra is elküldi a nőt a vérkép, a májfunkció, a vesefunkció kivizsgálása céljából.

Jó tudni!

Normális esetben egy nő sosem annyira egészséges, mint amikor gyermeket vár! Egyáltalán nem törvényszerű, hogy a várandósság a nő számára szépsége elvesztését, csökkenését jelentse. Nem törvényszerű a visszerek, a terhességi csíkok megjelenése, miként a hajhullás, a fogak elvesztése sem! A szervezet számára káros salakanyagok felhalmozódása és a salakanyag-kiválasztó funkció csökkenése eredményezi az aranyeres csomók, a pattanások kialakulását.

A tervezett fogamzás előtt állapotfelmérő módszerekkel – Enderlein-vércseppanalízis, BETA-teszt – tanácsos az ásványianyag-hiány és az elsalakosodás mértékét felméretni. Ezt követően az ásványianyag- és a természetes alapú vaspótlást, illetve a méregtelenítést már a fogantatás előtti időben célirányosan meg lehet kezdeni.

Mit vizsgálnak?

A nőgyógyászati szűrővizsgálat alapvető részei:

• a korábbi betegségek részletes kikérdezése;
• a hüvelyi tapintásos vizsgálat – méh, petevezető, petefészek, húgyhólyag és végbél állapota;
• méhnyakrákszűrés cytologiával;
• szükség esetén ultrahangvizsgálatok;
• a mell vizsgálata.

A rákszűrés során a méhnyakcsatornából vett minta segítségével a szexuális úton terjedő betegségek – például a bakteriális gonorrhoea, Chlamydia-, vagy a vírusfertőzések, HPV, HSV – is kideríthetők. Ha ezeket a betegségeket nem kezelik idejében, komoly szövődményekhez, például meddőséghez vezethetnek.

A terhesség vállalása előtt mindenképpen rendezni kell a testsúlyt is! A kiegyensúlyozott étrend betartása nemcsak a terhesség idején, hanem az egész életben jó alapul szolgál az egészséghez! Várandósság esetén rendkívül fontos a táplálék összetétele, hogy a leendő mama egészséges maradjon és magzata növekedését is segítse.

Genetikai tanácsadás

A családban előforduló öröklődő betegség, ismétlődő vetélés, vérrokon-házasság esetén a párnak szükségszerű igénybe vennie genetikai tanácsadást. Ennek lényege, hogy az adott betegség okait, az ismétlődés kockázatát megállapítsák. A genetikus az öröklődés szabályszerűségeit vizsgálja, hogy ennek ismeretében a megelőzés lehetőségeit ismertesse a párral, és az ismétlődés elkerülhető legyen.

Terhesség előtti betegségek

Néhány esetben olyan egészségügyi gondok érinthetik a babát akaró párt, mint a cukorbetegség, a szív-ér rendszeri betegségek – például visszér, korábbi mélyvénás trombózis, magas vérnyomás –, idegrendszeri betegségek, táplálkozási zavarok. A fogantatás és a terhesség panaszmentessé tételéhez feltétlenül szükség van arra, hogy az esetleges egészségügyi problémákat, betegségeket az orvosok még a terhesség előtt felismerjék, kezeljék, meggyógyítsák!

Cukorbetegség

Cukorbeteg nőknél a fogamzás előtti tanácsadás célja a lehető legjobb egészségi állapot elérése a fogamzás idejére. Ez normális tartományba eső vércukorszintet, valamint az esetleges szövődmények – magas vérnyomás, szem- és vesebetegség – súlyosságának megítélését, kezelését jelenti.
Véssük észbe! Ha a fogamzás és a terhesség első harmada során a vércukor a normális tartomány fölé ugrik, akkor a normál egészséges populációhoz képest háromszoros a fejlődési rendellenességek előfordulási aránya. Ha az étrenddel az anyagcsere egyensúlya nem biztosítható, akkor már a fogamzás előtt humán inzulin adása javasolt.

Mélyvénás trombózis

Mélyvénás trombózis – vérrög képződése a láb vénáiban – után fél évig, tüdőembólia – vérrög képződése a tüdő ereiben – után egy évig ismételt terhesség vállalása nem tanácsos! Ilyen esetben a következő terhesség előtt vizsgálni kell a rizikótényezőket, ezért elhanyagolhatatlan a speciális véralvadási faktorok vizsgálata! A visszérgyulladás, ismételt trombózis megelőzése céljából tanácsos kompressziós harisnya viselése, a lábak rendszeres tornáztatása és felpolcolása. A vénafalakat erősítő gyógynövénykrémek használata is fontos. Ha a családban már volt trombózis, akkor tanácsos a terhesség előtt DNS-vizsgálattal kideríteni, hogy a nő örökelte-e a hajlamot.

Hormonok harca

Szakmai szempontból akkor nevezhető egy pár meddőnek, ha egyévi normális gyakoriságú házasélet mellett sem lesz a nő várandós. Ebben az esetben egymással párhuzamosan úgy a nő, mint a férfi meddőségi kivizsgálását el kell végezni!

Tudta?

Az első spontán vetélést követően speciális kivizsgálásra nincs szükség. A családtervező párok 4-5%-ában fordul elő kettő, míg 0,8-1,2%-ában három, egymást követő spontás vetélés. Ez az arány 3-4-szerese az általános kockázatnak, ami arra utal, hogy a spontán vetélés ismétlődésében nemcsak a véletlennek van szerepe, hanem mintegy 5%-ban lehet számítani kromoszomális okokra.

Javasolt vizsgálatok

• indokolt esetben kromoszómavizsgálat;
• a méh fejlődési rendellenességeinek kizárása – HSG, ultrahangvizsgálat, endoszkópos vizsgálatok;
• laparoszkópia (hasi türközés);
• hiszteroszkópia (méhtükrözés)
• az anyai betegségek kizárása (pl.: pajzsmirigyproblémák, cukorbetegség);
• speciális fertőző betegségek kivizsgálása (pl. toxoplazma, liszteria);
• hormonvizsgálatok – progeszteron;
• immunológiai okok kizárása.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a spontán vetélések hátterében egyszerre több ok is állhat, ezért egy megszüntetése – például műtét a méh fejlődési rendellenességének megoldására – értelemszerűen nem jelent védelmet a többi lehetséges ok miatt.

Dr. Kovács Zoltán

Forrás: Vitaltv.hu • Egészség • 2006. október 10.

Szólj hozzá!

Címkék: felkészülés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása