2007-12-10 |
Táplálkozás-egészségtani szempontból a fűszereket két csoportra oszthatjuk. Az egyik csoportba az úgynevezett lágy fűszerek tartoznak, ilyenek a zöldfűszerek. A kemény fűszerek csoportjába soroljuk a csípősebb, pikánsabb, erősebb ízűeket, mint az erős paprika, a fekete bors, a chili, a mustár, a torma. Ezek a fűszerek szintén tartalmaznak ásványi anyagokat, vitaminokat, ahogy a zöldfűszerek is, de fokozzák a gyomornedv termelődését, és irritálhatják a nyálkahártyát. A terhesség előrehaladtával az anatómiai változások miatt a gyomornedv elválasztása fokozódik. Az erősebb fűszerek fogyasztásával ez fokozódik. A védőnők általában azt tanácsolják, hogy a kismama már a várandósság első szakaszában kezdje el fokozatosan átalakítani az étrendjét, különösen akkor, ha előtte nagyon zsírosan és fűszeresen táplálkozott. A legtöbb zöldfűszer az étvágyra, az emésztésre, a bélműködésre és a vérkeringésre van jó hatással. Többségük fürdőkhöz, belélegzésre, borogatásra, fertőtlenítésre is jól használható. A zöldfűszerek jó részét gyógyteaként is fogyaszthatjuk. Annak ellenére, hogy ezek a lágy, enyhébb fűszerek nem terhelik meg úgy a gyomrot, mint a kemények, használatuknál a fő elv a mértékletesség. Mindig keveset használjunk a fűszerből, különben erőteljes illata, íze eluralja az ételt. A szakemberek szerint mindig a természetes szaglásunkra kell hagyatkozni a fűszerek használatakor. Ha a kismamát nagyon taszít egy illat, például a rozmaringé, akkor azt ne használja! (A rozmaring egyébként lábáztatásra is hasznos.) Ügyeljünk arra, hogy a legtöbb fűszert a főzés végén kell a majdnem kész ételbe tenni, kivétel ez alól az ürömfű és a zsálya, amelyet legalább 15-20 percig kell főzni, hogy a benne lévő káros anyagok elpárologjanak. A legfontosabb fűszerünk a só, amelynek gyógyító hatását már az ókorban is ismerték. Használták fejfájás, kiütések, köszvény gyógyítására. A sós ivókúra az emésztésre, az immunrendszerre is jó hatással van. A só - világszerte jellemző - túlzott fogyasztása azonban hajlamosító tényező a magas vérnyomás (hipertónia) kialakulásában. A szakemberek a várandósokat mértékletes sófogyasztásra intik. Stolmárné Fitter Ilona felhívta a figyelmet arra, hogy a só- és fűszerszegény diéta az egyik lehetséges módszer a terhességi toxémia elleni védekezésben. Ideális esetben a csecsemő féléves koráig csak anyatejen él. Hat hónapos korában kaphat főzeléket, amelyet minimálisan szabad csak sózni. A védőnő azt javasolta, hogy szoktassuk a babát a természetes ízekhez, ne a saját ízlelésünkből induljunk ki. A picik még jóízűen megeszik a natúr ételeket. Ízesítésre használjunk citromot, paradicsomot, petrezselymet, fehérrépát. Nyolc hónapos kortól kaprot, őrölt köményt, majoránnát, tíz hónapos kor után édes piros paprikát, póréhagymát, őrölt babérleve let tehetünk a baba ételébe. A fűszereket mindig kis mennyiségben használjuk! Másként kell fűszerezni egy jó étvágyú és másként egy finnyásabb baba főzelékét. A családi szokások is meghatározóak, hiszen előbb-utóbb a kicsi is azt fogja enni, amit mi eszünk. Forrás: Anyák lapja |
Fűszerezés kismamáknak, kisbabáknak
2008.05.12. 07:21 :: leia26
Szólj hozzá!
Címkék: táplálkozás
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.