HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Szex a terhesség alatt és után

2008.05.12. 08:41 :: leia26

Szabad? Nem szabad? Elonyös, vagy hátrányos? Korok és népek szokásai eltérnek, ha ez a téma kerül szóba. Egyes népeknél a vajúdás és a szülés könnyítésére is a szexet használják. A témában sokszor még az orvosok véleménye is eltéro lehet. A kismamák intimitásra való igénye a terhesség alatt megnövekszik, így ok mindenképpen igénylik az együttlétet, míg a férfiak egy része félelembol, vagy a felesége megváltozott alakjának köszönhetoen kerüli a szexuális érintkezést.

Szexológus a terhesség alatti szexrol
A terhesség egy másállapot, ami sokak fejében a túlzott féltés, a túlzott óvatosság képzetét kelti. Pedig a terhes kismama ugyanúgy no marad, szexuális vágyakkal, orgazmus készséggel, mint korábban. Molnár Tamás szexuálpszichológus gyakran kap ezzel a témával kapcsolatban kérdéseket. Úgy látja, a férfiak, kispapák a magzat veszélyeztetésével kötik egybe a szeretkezés, aktus folyamatát. Meg kell oket gyozni, hogy a magzatot nem veszélyeztetik, sot a kutatások szerint a kismamának és a magzatnak is jót tesz az orgazmus élménye. Vetéléssel, korai szüléssel biztosan nem kell számolni, hacsak nincs speciális veszélyeztetett terhességrol szó. A babának az orgazmust kíséro kis testmozgás kimondottan jót tesz. Az utolsó 4-6 hétre pedig maradnak a kímélo testhelyzetek és a petting, a csiklóingerléssel, csikló orgazmussal. A legtöbb párnál ekkor már a baba születése iránti várakozás fokozza az intimitás igényét, és ezért a kismamáknak sem kell a testük alakváltozásának negatív hatásától tartani.

8 dolog, amit az Anyák Lapja szerint tudni kell a terhesség alatti szexrol
Attól a pillanattól kezdve, hogy kiderül, babát vártok, más lesz a szexhez való viszonyotok is. Az addig semmihez nem hasonlítható testi és lelki állapottal kapcsolatos, megválaszolásra váró kérdései egyike: hogyan hat a szeretkezés - hármotokra? Sok minden változik a szervezetedben és az életedben is, a többi között a szexuális szokásrendszer. Hiszen már nem csupán ketten vagytok ott az ágyban.

1. Jobban kívánhatod a szexet, mint bármikor
Sok állapotos asszony érzi, szexuális élete jobb, mint korábban bármikor. Ennek oka, hogy a megváltozott hormonháztartás érzékenyebbé tesz, fokozza a nemi vágyat, eroteljesebbé válik a szexuális kielégülés akarása. A hormonok aktivitása mindemellett azt is eredményezi, hogy szeretne minél jobban, csinosabban, sot egyre kívánatosabban kinézni. Nem véletlen, hogy sok kismama attraktívabb külsot ölt, mint terhessége elott. Mégis néhányan lelkifurdalást éreznek, hogy élvezik a szexet, pedig ez teljesen normálisnak mondható a gyermekvárás állapotában is.

2. Teljesen elutasíthatóvá válsz, ha a szeretkezésrol van szó
Megtörténhet, hogy az állapotos elfojtja szexuális vágyait, és a szeretkezés a legutolsó, ami ilyenkor az eszébe jut. Annak is sok oka van, hogy a kismamák egy része ilyenkor ódzkodik a szextol. Eleinte a hányingerek, a fáradtság veszi el a kedvét, a hangulatát a szextol. Ha a társa nem tudja mire vélni tartózkodásodat, kedvesen, de határozottan magyarázd el neki, hogy ez idoben nem a szex szerepel vágyaid toplistáján. Miután a kezdeti kellemetlen kísérojelenségek elmúlnak, kedvezoen változhat a szexhez való viszonyod. Ezért relaxációval, nyugodt életmóddal változtathatsz is. Ha nem így történik, ne aggódj, hogy nem vágysz az erotikus ölelkezésre. Semmi baj nincs, most már valóban a gyermeked születésére koncentrálsz.

3. A partnered jobban kívánja a szeretkezést, mint bármikor
Merthogy ez is megtörténhet. Mégpedig azzal a szándékkal, hogy a szexuális gyönyör korábban nem tapasztalt magasságaiba emeljen téged - és persze önmagát, azért, mert sok férfi még szebbnek, kívánatosabbnak találja áldott állapotban lévo párját. A terhesség a férfiaknak szexuálisan izgatóbb lehet. Mindkettotök szenvedélyét, vágyakozását növelheti az, hogy ezúttal nincs gond fogamzásgátlással, a nem kívánt terhességtol való félelemmel. Valóban csak az örömszerzésre figyelhettek. Sok asszony úgy tapasztalja, hogy a párja figyelmesebb, gondosabb és nem szuno nemi vággyal veszi ot körül csak azért, mert szerelmesebb, mint valaha. Az apaság érzése pedig ugyanolyan izgalmas a férfiaknak, mint a noknek az anyaság.

4. A párod szüneteltetné a szexuális együttléteket
Nem minden férfi fogadja lelkesen a párja terhességével együtt járó testi térfogatváltozást. Elofordulhat, hogy nem szívesen öleli pocakos kedvesét, zavarja az állapota, és sajnos úgy érzi, hogy így cseppet sem kívánatos. Más férfiakat nem zavarnak a megnövekedett keblek, a nagy pocak, mégis igyekeznek elzárkózni a terhesség alatti szextol. Többségük attól tart, hogy sérülést okoz a babának. Mások úgy érzik, hívatlan vendégek az ágyban, és alaposan csökkentik a szexuális repertoárt. Persze kilenc hónapig fokozottabban gondoskodónak és kedvesnek látod a párodat, de elofordulhat, hogy o a pocakod miatt nem talál túl szexisnek. Ez elkedvetleníthet, de ilyenkor mindenképpen beszéljetek az érzéseitekrol, beleértve az eddigi szexuális szokások esetleges megváltoztatásáról.

5. Eloször lehet részetek a sokrétu élvezetben
Itt a nagy pillanat a csodálatos együttlétekre. A várandósság alatt az ösztrogének érzékenyebbé teszik a noket, segítve ezzel a gyors és többszöri kielégülést. Az orgazmusok, az izmok összehúzódása segítenek a majdani vajúdásban. A terhesség alatt a hormonok számának növekedése, muködésük intenzitása a szokottnál jóval érzékenyebbé teszik a nemi szervet. Egyes noknél ez az extra érzékenység kényelmetlen, másokat viszont az egekbe röpíthet a szeretkezés közben.

6. Az orvosod eltanácsolhat a szextol
Elofordulhat, hogy az orvos teljesen eltilthatja paciensét a szextol. Ha korábban volt már vetélése, óvatosnak kell lennie a szexszel. Különösen az egykori menstruációs idoszakban. Tartsd magad távol a szextol akkor is, ha bármilyen vérzés lép fel, errol egyébként is tájékoztatnia kell az orvost. O minden probléma esetén ellát tanácsokkal. A tapasztalatok szerint a nok a várandósságuk korai idoszakában és a szülés elotti néhány hétben kerülik a szexuális érintkezést. Ritkán fordul elo, hogy a kismama szenvedne az elol fekvo méhlepénytol, amikor az a méhnyak és a baba között helyezkedik el, ami miatt elkerülendo lehet a testi együttlét.

7. Korábban elképzelhetetlen pózokkal próbálkozhattok
Ha a megszokott misszionárius póz már kényelmetlen ebben az állapotban, kipróbálhattok más technikákat. A legegyszerubb, hogy Te vagy felül, ami lehetové teszi, hogy figyelj a behatolás mélységére, ritmusára. A lovagló üléstol kezdve sokféle helyzetet kereshettek, mivel az is elképzelheto, foleg a nagy hasnál, hogy fárasztó kettotöket mozgatni lovagolva. A legfontosabb, hogy megtaláljátok azt, amelyik a legkényelmesebb mindkettotöknek. Mi több: mindhármótoknak. Igaz, nagy próbatétel egy párnak, de nem szükségtelen próbálkozás az olyannyira várt harmadik érdekében.

8. Ne aggódj, a szex nem árthat a babának
A terhesség alatti szexuális élet általában biztonságos a kicsi szempontjából, akit a magzatvíz véd. A várandós no azonban a saját érdekében mégis tartózkodjon az eros, "nyomatékos" szextol. Ez fájdalommal, a vagina horzsolásos sérülésével járhat, amelynek pedig sérülésmentesnek, minden szempontból épnek kell lennie a szülésre.

Intim higiénia a terhesség alatt és után
Az áldott állapotban normálisan felesleges a betét. Szülés után viszont igen jó szolgálatot tesz. Az Always betétek közül találunk a nehezebb, eros vérzéssel járó és a könnyebb, enyhe szivárgással járó idoszakban is megfelelot. Akár császármetszéssel, akár hüvelyi úton szült valaki, 1-3 hétig a méhösszehúzódások és szoptatásidején vérezgetni fog. A terhesség alatt a méhlepény a méh falán tapad, szüléskor onnan leválik és helyén egy nagy sebfelszín keletkezik. Amint ez a terület egyre kisebbé válik, úgy csökken a gyermekágyi sebváladék (lochia) színe pirosról fehérré, s mennyisége is egyre kevesebb lesz.

A gátmetszés a hüvelybemenet és a végbélnyílás között van, - azoknál, akik nem tudták a gátmetszést elkerülni - ezért ezt a sebet nem lehet lefedni, bekötni. A sebvonalat és a testnyílásokat ekkor különös gonddal, naponta akár 6-9-szer is le kell mosni, mert a vizelet csípheti, a vért el kell távolítani, a hashajtás után pedig a széklet elkenodését kell megakadályozni.

A szülészetek egy részében külön fürdoszobában a tusoló, mosdókagyló, WC mellett bidé is található a könnyebb tisztálkodáshoz. Ahol ez nincs, a babának amúgy is szüksége van Pampers törlokendore, így azt használhatja a mama is. A varratszedés után pedig otthon fertotleníto lemosás (kálium-permanganát, Neomagnol, kamillafozet és orbáncfuolaj segíti a gyors, szövodménymentes gyógyulást.

A gyógyulás után - az anya fáradtságától és testi állapotától függoen - a hatodik héttol számítva újból kezdheti a pár az erotikus játékokat.

Tóth Zsuzsanna gyujtése

Szólj hozzá!

Címkék: életmód

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása