HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Táplálkozás- harmadik trimeszter

2008.05.12. 08:40 :: leia26

Harmadik trimeszter

28.– 40. hétig tartó időszak

2008. április 11., péntek
Szerző: Zelenij Linda
Forrás: Kulináris Világ

Nagyon rövid, vázlatos ismertető a harmadik trimeszter történéseiről, a legfontosabb testi folyamatokról. Természetesen gasztronómiai összefüggésekkel és javaslatokkal megtűzdelve.

Mi történik a babával?


A terhesség utolsó szakaszában is még van mit fejlődnie a babának. A fogó- és szopóreflexei már tökéletesen kialakulnak a 26.-27 hétre. A 28. hét egy igen fontos periódus, ugyanis ekkor alakul ki a tüdő véglegesen. Az idegsejtek is kifejlődnek, illetve a baba zsírrétege is elkezd növekedni. Lassan a szemeit is kinyitja, így érzékelni tudja a fényviszonyokat is. A helye egyre kevesebb a méhen belül, így a lábait már maga alá húzza magzati pózba. A baba elhelyezkedése szülésig még többször változhat de a 32. hét környékén már fejjel lefelé van többnyire A születésig nem csak a súlya gyarapszik tovább, hanem fejlődik még az agya és a koponyája is. A 35.-36. héten a baba már tulajdonképpen készen áll a születésre ám, jobb ha még egy ideig az anyaméhben marad. Az időben születő babák hossza átlagosan 50-53 cm a súlyuk pedig 3-3,5 kg.

Mi történik a mamával?

A baba lassan eléri a születési súlyát és méretét, ezért egyre jobba nyomja a méh környékén lévő szerveket. Ez hatással lehet a gyomor működésére is, tehát előidézhet gyomorégést, vagy gyors teltségérzetet. A gyors teltségérzet miatt kerüljük a napi 3-szori étkezéseket, inkább együnk naponta 4-6 alakalommal. Tehát ne együnk se túl sokat, se túl keveset. Ügyeljünk a megfelelő folyadék bevitelre is.

Baba 3,5 kg
Mell 1 kg
Zsír- és fehérjetartalék 3 kg
Méhlepény 0,7 kg
Méh 0,9 kg
Magzatvíz 0,9 kg
Vértöbblet 1,8 kg
Megnövekedett testnedvek 1,8 kg
Összesen: 14,6 kg


Táplálkozási útmutató:

Mivel a terhesség utolsó harmadában gyakori a gyomorégés, ezért jobb kerülni a savas ételeket pl.: főtt paradicsom vagy szénsavas üdítők. Preferáljuk inkább a lúgos ételeket, mint például a víz, friss paradicsom, spenót, krumpli. Reggelire rostban gazdag ételeket együnk(pl.: teljes kiőrlésű pékáru), hogy elkerüljük a székrekedést. Továbbra is gondoskodjunk a megfelelő fehérje és vas bevitelről. A túl sok adalékot tartalmazó ételeket és konzerveket változatlanul kerüljük el.

Természetesen észszerű kereteken belül bármit lehet fogyasztani, de igen fontos a változatosság. Ugyanis a változatosság biztosítja a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitelét.
A helyes táplálkozás nemcsak a babának és a mamának jó, de megkönnyíti mind a szülést, mind a későbbi felesleges kilók leadását.

Egyhetes menütippek Kismamáknak!


» első hét
» második hét
» harmadik hét

Ajánlott enni:

 

- tengeri hal
- margarin
- gyümölcs és zöldség
- tejtermék
- asztalt gyümölcsök
- káposzta


Kerülendő:


- lágy tojás
- tojáshab
- májpástétom
- előre elkészített, csomagolatlan szendvicsek, saláták, öntetek
- lágy-, érlelt-, penészes sajtok
- mértékkel a zsírral és az édességgel
- jobb kerülni a száraz hüvelyeseket, mert puffasztanak (borsó, lencse, bab)
- gabonaféléket ne nagyon együnk főételként, mert igen kevés tápanyag hasznosul belőle a szervezet számára
- lehetőleg használjon minél kevesebb sót
- pasztőrizálatlan tejet ne

forrás: kulinárisvilag.hu

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása