HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Babakocsi-választás

2008.05.19. 17:04 :: leia26

Mire érdemes odafigyelni?

Az alábbi pontokat érdemes igény szerint rangsorolni, mert sajnos tökéletes babakocsi nincsen, kompromisszumot kell kötni. A rangsorolás alapja lehet pl. az, hogy nehéz útviszonyok között (pl. földes, hepe-hupás utakon) is gyakran helyt kell állnia a kocsinak, vagy sokat akartok vele buszozni, esetleg (mint nálunk) hosszú, meredek lépcsőn kell vele le-fel közlekedni.

Főbb szempontok:

1 Súly: nálunk ez a sok lépcső miatt amúgy is elsődleges szempont volt, de már több anyukától hallottam, hogy az elsőre – jó drágán – vett szuper babakocsit 1-2 hónap múlva le kellett cserélniük, mert túl nehéz volt. A babakocsit babástul fel kell tudni tornászni a buszra és 1-2 emelet megmászása se okozzon gondot. Találkoztam már jó pár olyan babakocsival, amit üresen is alig bírtam felemelni a földről. A babakocsi súlyához pedig hozzáadódik még a baba és a bevásárlókosárban szállított cuccok súlya.
Mi azt tapasztaltuk, hogy a Graco-k messze a legkönnyebbek, azon belül is Graco Mirage és a Graco Ultima állt az élen.
2 Nagy, bolygósítható (de fixálható) első kerekek: nagyon megkönnyítik a navigációt a bolygósítható kerekek, tényleg sokkal könnyebben lehet velük fordulni, kanyarodni. Ez a közértben pl. nagyon jól jön.
Nehezebb terepen (pl. földes, hepe-hupás utakon) viszont nem árt, ha fixálni lehet őket, hogy ne tekeregjenek össze-vissza. Nagyon fontos még a nagy kerék és a jó rugózás, hogy ne rázódjon szét szegény baba.
3 Fékezhető hátsó kerekek
4 Két irányból tolható legyen (azaz átfordítható tolókar): egyrészt a pici babáknál nagyon jó, ha séta közben láthatják az anyukájukat, másrészt akkor is jól jön, ha szembe süt a nap. (Sajnos a Graco babakocsik nem ilyenek.)
5 Több pozíciós, lehetőleg vízszintesig dönthető támla: az újszülötteknél fontos, hogy viszonylag egyenes felületen feküdjenek, nem is beszélve arról, hogy mi van akkor, ha a baba hason szeretne aludni. Amikor már nagyobb, és szeretne nézelődni, jól jön, ha ülő pozícióba lehet állítani.
6 Kényelmes belső tér: több családtól hallottam már, hogy túl keskeny babakocsit vettek, és ahogy nőtt a baba, egyre kényelmetlenebb lett. Másrészről viszont a túl széles kocsitól is óvá intettek, mert azzal nem biztos, hogy fel lehet szállni a buszra…
7 Ha téli baba lesz, nem árt, ha van hozzá lábzsák, és a huzat nem papírvékonyságú. Lábzsák valószínűleg külön is kapható, bár nem biztos, hogy sikerül pont olyan színben beszerezni.
8 Levehető, mosható huzat
9 Vízhatlan napfénytető, hátha nincs kéznél esővédő.
10 Ötpontos biztonsági öv, hogy a baba nehogy kicsússzon / kimásszon.

Nem árt még, ha…

10 a babakocsi könnyen összecsukható, és befér a csomagtartóba. Sok olyan babakocsi kapható, amelyik egy kézzel, egy mozdulattal könnyen összecsukható / kinyitható.
11 a babának és a mamának is van pohártartós tálcája, amire lehet innivalót + egy-két játékot, miegymást pakolni.
12 van lábtartó - jól jön, ha már nagyobb a baba, és ül. Persze ilyenkor már sokan átváltanak egy könnyű sportkocsira, de jól jöhet, ha a sima babakocsi is megfelel a célra.
13 van nagy, jó teherbírású bevásárlókosár a kocsi alján. Általában van valamilyen, de hallottam már olyan esetről, hogy a kosár 1-2 kg krumpli súlya alatt leszakadt…
14 a napfényvédőn van kukucskáló, hogy a mama rá tudjon nézni menet közben is a babára;
15 van esővédő (ez külön is kapható);
16 rá lehet csatlakoztatni a bébihordozót vagy mózeskosarat;


Hol érdemes körülnézni?
Először érdemes elmenni egy-két nagyobb baba-boltba felmérni a választékot, felírni a szimpi babakocsik adatait. Utána figyelni, hogy mikor akciózik valamelyik bevásárlóközpont (Cora, Auchan, Kika, vagy a bababoltok) az adott babakocsikkal, és akkor lecsapni. 10-20.000 Ft simán lemehet így az eredeti árból.

Nagyon nagy választék van pl. a Megatoys üzleteiben (legalább 30-40 fajta) (mi a Soroksári úton voltunk), de a Brandon is hasonló kaliberű hely. Budaörsön a Madrina-ban is biztos van jópár babakocsi.

forrás: hoxa.hu- vélemény

Szólj hozzá!

Címkék: babakocsi

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása