HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Problémák várandósság idején

2008.07.17. 08:45 :: leia26

 

A várandósság alatt olyan, furcsának látszó tünetek is megjelenhetnek, melyek normálisak, azonban az első babát váró kismamát megrémiszthetik.

 

Választott orvosunk általában precízen elmagyarázza a vizsgálatok eredményét, figyelmeztet az egyes veszélyforrásokra. Tájékoztat arról is, hogy mit szabad várandósság idején, s mit nem. Sokszor azonban olyan természetes tünetei lehetnek a terhességnek, melyet a nőgyógyász elfelejt megemlíteni.

’Rendellenes’ folyás

Tüntet: Fehér, vagy halványsárga folyás.
A jelenség oka: a várandósság alatti hormonváltozások
Teendők: amennyiben a folyáson kívül más tünet is jelentkezik (pl. csípő, viszkető érzés) azonnal fordulj nőgyógyászodhoz! Bár csekély az esélye, hogy egy kórokozó átjusson a babához, mégis, jobb minél hamarabb kezeltetni a problémát. Idő közben használj hagyományos, illatmentes tisztasági betétet.

Vizeletelcsöppenés

Tünet: nevetés, tüsszentés, erőlködés közben pár csepp vizelet távozik a szervezetből.
A jelenség oka: szervezetünk folyamatos ’vízcserét’ folytat. A várandósság idején a méh kitágul, s nem csak kisbabád, de a magzatvíz is nyomja más, környező szerveidet.
Teendők: az intim torna sokat segíthet a szivárgás megelőzésében, gyógyításában. Menj ki többször a mosdóba, hiszen minél kevesebb vizelet van a szervezetedben, annál kisebb az esély a vizelet elcsöppenésére.

Fokozott izzadás

Tünet: a tested minden lehetséges részén folyik rólad a víz, a tünetek melegben rosszabbodnak.
A jelenség oka: az anyagcsere a terhesség alatt fokozódik, a vérnyomás nő, s a szervezet fokozott izzadás hűti le önmagát.
Teendők: kerüld el az izzadást fokozó szintetikus anyagokat, hordj kényelmes pamut ruhákat. A jól bevált hintőpor segíthet megelőzni a testhajlatok kipirosodását, s a nyakra, csuklóra helyezett hűvös borogatás is javíthat a helyzeten.

Horkolás

Tünet: reggeli szájszárazság, éjszakai horkolás
A jelenség oka: a felső légutak környékén lerakódó zsír, mely szűkíti a légutakat, magas vérnyomás
Teendők: Amennyiben a horkolás ritka, vagy nem túl erőteljes, valószínűleg teljesen normális jelenség. Ha a kismama már terhesség előtt is tapasztalta, valószínűleg nincs nagy jelentősége. Amennyiben a horkolás erőteljes, és csupán a terhesség alatt jelentkezett, érdemes felkeresni a választott orvost, mivel magas vérnyomásra is utalhat.

A mellbimbó és környékének növekedése

Tünet: a mellbimbó nagyobb lesz, az őt körülvevő terület átmérője is nőhet, körben apró dudorok (faggyúmirigyek) jelenhetnek meg.
A jelenség oka: a szervezet felkészül a szoptatásra, ennek megfelelően a mell kinézete is megváltozik. A tünet egyénenként változó lehet; egyeseknél kiszárad a mellbimbó udvara, míg másoknál elsötétedik.
Teendő: a mell változása a terhesség természetes velejárója. A terhességi csíkok elkerülése érdekében használhatsz zsíros krémeket. Ha nem tapasztalsz semmilyen rendellenes elváltozás, vagy kellemetlen tünetet, nem szükséges orvoshoz fordulni.

forrás:www.abbcenter.hu

Szólj hozzá!

Címkék: testünk változásai

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása