HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Táplálkozás-szakértő válaszol

2009.03.02. 11:48 :: leia26

A túlsúlyos kismamáknak Hogyan kerülhető el a terhességi elhízás?

A terhesség első három hónapjában a túlsúly még nem jelent gondot, mert a kismamák nagy része hányingerrel, rossz közérzettel küszködik, gyakran az étkezésre gondolni sem tud. A túlzott étkezés a magzat megmozdulásától figyelhető meg. Ilyenkor gyakran olyan ételeket is megkíván a kismama, amely a baba fejlődéséhez nem szükséges és inkább csak a testsúlyt növeli (édességek, nehéz fűszeres ételek stb), a gyakori nassolás elhízáshoz, terhességi magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez, nehéz szüléshez vezethet.
Megelőzhető az elhízás, ha a kismama naponta 4-5 szőr étkezik, és egyszerre kis mennyiségű ételt fogyaszt. Lehetőleg kerülje a tartósított, adalékanyagokat tartalmazó színes "mű" táplálékokat és törekedjen a bio, vagy ehhez közeli ételek fogyasztására. Táplálkozása legyen vegyes, fogyasszon lehetőleg fehér húsokat, halat, sajtot, tejtermékeket. Az idénynek megfelelő zöldségeket fogyassza nyersen vagy párolva, mert így tudja biztosítani a megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi só bevitelét. Emellett ne hagyja ki étkezéséből a friss gyümölcsöket sem. A szénhidrátoknál a teljeskiörlésű, magas rosttartalmú kenyeret, tésztákat és ne az édes süteményeket válassza. Ügyeljen a megfelelő folyadékbevitelre is, ami lehetőleg víz, frissen préselt gyümölcs zöldség lé legyen, és a konyhasó használatát is mellőzze.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a terhesség és a szoptatás alatt nincs fogyókúra! Csak az életmód helyes megválasztásával, az étkezési szabályok betartásával, a helyes mozgás alkalmazásával lehet a túlsúlyt elkerülni.

 

Forrás: Nők lapja

Szakértők

Dr. Leitem Ágnes blogja

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása