HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Fűszerezés kismamáknak, kisbabáknak

2008.05.12. 07:21 :: leia26


Közismert, hogy legtöbb várandós nő kívánja a finom ízeket, és a babákkal is szívesen kóstoltatnánk meg egy-egy ízletes ételt. Várandósként vagy anyukaként azonban ügyelnünk kell néhány dologra, mielőtt belekezdünk az ételek elkészítésébe.

Táplálkozás-egészségtani szempontból a fűszereket két csoportra oszthatjuk. Az egyik csoportba az úgynevezett lágy fűszerek tartoznak, ilyenek a zöldfűszerek. A kemény fűszerek csoportjába soroljuk a csípősebb, pikánsabb, erősebb ízűeket, mint az erős paprika, a fekete bors, a chili, a mustár, a torma. Ezek a fűszerek szintén tartalmaznak ásványi anyagokat, vitaminokat, ahogy a zöldfűszerek is, de fokozzák a gyomornedv termelődését, és irritálhatják a nyálkahártyát. A terhesség előrehaladtával az anatómiai változások miatt a gyomornedv elválasztása fokozódik. Az erősebb fűszerek fogyasztásával ez fokozódik. A védőnők általában azt tanácsolják, hogy a kismama már a várandósság első szakaszában kezdje el fokozatosan átalakítani az étrendjét, különösen akkor, ha előtte nagyon zsírosan és fűszeresen táplálkozott.

Mértékkel

A legtöbb zöldfűszer az étvágyra, az emésztésre, a bélműködésre és a vérkeringésre van jó hatással. Többségük fürdőkhöz, belélegzésre, borogatásra, fertőtlenítésre is jól használható. A zöldfűszerek jó részét gyógyteaként is fogyaszthatjuk. Annak ellenére, hogy ezek a lágy, enyhébb fűszerek nem terhelik meg úgy a gyomrot, mint a kemények, használatuknál a fő elv a mértékletesség. Mindig keveset használjunk a fűszerből, különben erőteljes illata, íze eluralja az ételt. A szakemberek szerint mindig a természetes szaglásunkra kell hagyatkozni a fűszerek használatakor. Ha a kismamát nagyon taszít egy illat, például a rozmaringé, akkor azt ne használja! (A rozmaring egyébként lábáztatásra is hasznos.) Ügyeljünk arra, hogy a legtöbb fűszert a főzés végén kell a majdnem kész ételbe tenni, kivétel ez alól az ürömfű és a zsálya, amelyet legalább 15-20 percig kell főzni, hogy a benne lévő káros anyagok elpárologjanak. 

Mire jó?

  • nyákoldó hatású fűszerek: babérlevél, kapor, piros paprika,
  • étvágygerjesztők: borsikafű, petrezselyem, szurokfű, tárkony, szerecsendió, ánizs,
  • emésztésre hatók (puffadás ellen, görcsoldók): bazsalikom, borsikafű, rozmaring, kömény, szegfűszeg,
  • köhögésre: bazsalikom, kakukkfű, majoránna, szurokfű,
  • nyugtató hatású fűszerek: citromfű, majoránna, szurokfű,
  • immunerősítők: kakukkfű; a babérlevél megfázás és influenza ellen jó; a bazsalikom izzasztó és lázcsökkentő hatású.

Sóval

A legfontosabb fűszerünk a só, amelynek gyógyító hatását már az ókorban is ismerték. Használták fejfájás, kiütések, köszvény gyógyítására. A sós ivókúra az emésztésre, az immunrendszerre is jó hatással van. A só - világszerte jellemző - túlzott fogyasztása azonban hajlamosító tényező a magas vérnyomás (hipertónia) kialakulásában.  A szakemberek a várandósokat mértékletes sófogyasztásra intik.  Stolmárné Fitter Ilona felhívta a figyelmet arra, hogy a só- és fűszerszegény diéta az egyik lehetséges módszer a terhességi toxémia elleni védekezésben.

Babáknak

Ideális esetben a csecsemő féléves koráig csak anyatejen él. Hat hónapos korában kaphat főzeléket, amelyet minimálisan szabad csak sózni. A védőnő azt javasolta, hogy szoktassuk a babát a természetes ízekhez, ne a saját ízlelésünkből induljunk ki. A picik még jóízűen megeszik a natúr ételeket. Ízesítésre használjunk citromot, paradicsomot, petrezselymet, fehérrépát. Nyolc hónapos kortól kaprot, őrölt köményt, majoránnát, tíz hónapos kor után édes piros paprikát, póréhagymát, őrölt babérleve let tehetünk a baba ételébe.  A fűszereket mindig kis mennyiségben használjuk! Másként kell fűszerezni egy jó étvágyú és másként egy finnyásabb baba főzelékét. A családi szokások is meghatározóak, hiszen előbb-utóbb a kicsi is azt fogja enni, amit mi eszünk.

Tippek: 

  • A babérlevelet 15-20 percnél tovább ne hagyjuk az ételben, mert kesernyés ízt adhat.
  • A borsikafüvet a főzés végén tegyük az ételbe, mert különben szintén kesernyés ízt eredményezhet.
  • A kaprot, a petrezselymet, a metélőhagymát utólag, az elkészített ételhez adjuk hozzá.
  • A kakukkfű amellett, hogy használ bakteriális és vírusos fertőzések ellen, jó szélhajtó, köhögésre és fogínygyulladásra toroköblítőként is kiváló.
  • A szegfűszeg görcsoldó hatása mellett remek fájdalomcsillapító, például fogfájásra, aftára használhatjuk ecsetelőként.
  • Puffadás elleni tea: 3 dkg ánizsmagot, 5 dkg édes köményt, 5 dkg koriandermagot és 5 dkg fodormentát összekeverünk, ebből egy evőkanálnyit leforrázunk 3 dl vízzel, 5-10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Este, étkezés után fogyasszuk!

Forrás: Anyák lapja

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása