HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Diéta

2008.03.26. 21:17 :: leia26

A diétáról kismamáknak
Az áldott állapotra sokan még mindig úgy tekintenek, mint arra az időszakra, amikor végre nem kell figyelnünk arra, mit eszünk, sőt: a "tiltott" ételekből is bátran fogyaszthatunk... Az utóbbi időben azonban egyre több nő vigyáz a vonalaira a terhesség ideje alatt is, hogy a szülés után könnyebb dolga legyen az alakja visszaszerzésével.

A mai kismamák erős nyomás alatt állnak, hisz napjaink trendje és a sztármamák „előírják", hogy a szülés után rögtön vissza kell ugranunk a régi ruháinkba. Victoria Beckham a harmadik fia születése után 5 héttel már felvehette az ultraszűk farmerét... Amiről azonban ritkán szólnak: őket egy egész seregnyi szakértő (a dietetikusoktól a személyi trénerekig) segíti ebben, nem úgy, mint bennünket, egyszerű földi halandókat. Arról is suttognak, hogy ilyen alkalmakkal a császármetszésen kívül rögtön elvégzik a zsírleszívást is. Sajnos, a médiában megjelenő fotók szintén azt sugallják: mindenkinek ilyen gyorsan kell lefogynia. Egyeseknek ez sikerül is, ám nagy ára van: már a várandósság alatt fogyókúráznak, hogy kevesebbet hízzanak. Nincs adatunk arról, hogy hány kismama követi ezt a gyakorlatot, a többségük be se vallaná, hogy ezt teszi, míg mások tudat alatt korlátozzák a fogyasztásukat, nem is gondolva arra, hogy ezzel esetleg árthat-nak a gyermeküknek.

 

A koplalás hátrányai

Mindahányan tudjuk, milyen veszélyekkel jár a túlsúly - megjelenhetnek a terhességi csíkok, megnő a vérnyomás. Azonban a babavárás alatti fogyókúrának is számos károsító hatása van.Nagyobb vitaminszükségletet  idézhet elő, megnehezítheti  a szülést, de a babánál is könnyebben kialakulhat cukorbetegség, szívrendellenesség vagy a hízásra való hajlam. A szakértők szerint ugyanis az ő kis testük így az éhségre van programozva, ezért ahelyett, hogy használnák, elraktározzák a zsírszövetet. Ha valaki a várandóssága előtt diétázott, valószínűleg vashiánnyal küzd, így anémia jelentkezhet nála. Ha pedig anémiától szenved, megnő az esélye annak, hogy a gyermeke kisebb súllyal születik, és hogy maga az anyuka is vérszegény lesz.

 

Az egészséges mértékletesség

A hozzáértők szerint a várandósnak tartania kell magát ahhoz, hogy a terhesség alatt napi 2000 kalóriát fogyasszon, kivétel a harmadik harmad, amikor ennél 200-300 kalóriával többet vihet be. Táplálkozása legyen egészséges, kiegyensúlyozott és tápanyagokban gazdag. Ez legalább öt adag gyümölcsöt és zöldségfélét, fehérjét (hús, hal, bab, tojás), szénhidrátot (fekete kenyér, rizs) és fél liter tejet vagy más tejterméket jelent. Az ilyen terv arra is lehetőséget is ad, hogy valamivel még kényeztesse magát a kismama, és semmiképp sem jelenti azt, hogy éheznie kell... A szülés utáni fogyókúrával is várni kell addig, míg befejezi a szoptatást, mert ebben az időszakban plusz 500 ka-lóriára lesz szüksége, hogy elegendő teje és ereje legyen. Bizonyára nem kellemes érzés figyelemmel kísérni azt, ahogy feljebb kúszik a mérleg mutatója... De minden nőnek tudnia kell: oka van a hízásnak. És kell annál nyomósabb érv, mint a gyermekünk egészsége? A pluszkilók elegendő energiát szolgáltatnak a szüléshez, valamint a szoptatás időszakára. Jó hír, hogy a 9 hónap alatt felszedett kilók többségét a víz képezi, így az átlagosan 12 kg-ot hízott személynél a zsírszövet csak e túlsúly harmadát képezi.

 

Ellenpéldák

Hajlamosak vagyunk a hírességeket okolni, amiért „miattuk" fogyókúráznak a kismamák, ám könnyen elfeledkezünk arról, hogy léteznek olyan csillagok is, akik egyáltalán nem éheztek a terhességük alatt. Denis Richards nem állt a mérlegre a várandóssága alatt: - Amikor 4,5 kilót híztam, onnantól már nem is számoltam a kilókat - mondta. Angelina Jolie 20 kilót hízott: - Úgy gondoltam, mindent eszek, amihez csak kedvem van! Az én testem most a kisbabámé, és ha azt kérné tőlem, hogy egész nap egyek, ezt is megtenném! - vélekedett. Catherine Zeta-Jones 22 kilogrammot hízott a terhessége alatt: - Állandóan ettem... - vallotta be. Ráadásul, ha szereti őket a média, akkor a magazinok fotósai bizony türelmesen megvárják, míg azok a többletkilók szépen eltünedeznek a szakemberek áldásos tevékenységének köszönhetően, és így nem is tudjuk meg, hogyan is néztek ki akkor valójában. Őszintén szólva: teljesen mindegy, hisz minden várandós, s ezáltal minden várandósság más és más: a mi babánk - a mi életünk, függetlenül attól, mi történik Hollywood sztárberkeiben. S higgyék el, a családi fotóalbumot lapozgatva egyszer még nagyon büszkék lesznek a pocakjukra.

 (Forrás: Anyák Lapja)

Szólj hozzá!

Címkék: testsúly

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása