HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Középpontban a táplálkozás

2008.03.27. 06:57 :: leia26

Két személynek eszünk!
 
A terhesség alatt a táplálkozási szokások jelentősége nagyon nagy.
 
Amikor egy nő terhes lesz, valószínűleg jobban oda akar figyelni arra, hogy mit is eszik. S bizonyára minden nő egészségesen akar táplálkozni a baba érdekében.

De milyen is az egészséges táplálkozás a terhesség alatt? A legfontosabb, hogy ne most kezdjünk el fogyókúrázni! A terhesség nem a fogyókúrázás ideje. Egészséges és tápanyagokban gazdag étrenddel nem fog gondot okozni a terhesség alatt felszedett kilók leadása a szülés után. Ha testsúlyproblémánk van – legyen szó soványságról vagy túlsúlyról – talán egy különleges táplálkozási programra lesz szükség a terhesség alatt. Ezt az orvossal kell megbeszélni. Nagyon fontos, hogy a terhesség alatt nem szabad koplalni sem!

Vannak, akik azért aggódnak, hogy mekkora is az ideális testsúlygyarapodás a terhesség alatt? A 8-16 kg-os súlygyarapodás a jellemző, de ennek nem nagy a jelentősége akkor, ha a fenti értékeket nem túl nagy mértékben lépjük túl. A magyar orvosok nem szoktak konkrét súlygyarapodási célt javasolni. Természetesen a 20 kg-ot meghaladó súlygyarapodás esetén hosszabb ideig fog tartani a felszedett kilók leadása a terhesség után. A terhesség alatt tehát nem kell különleges étrendet követni, de azért ne is legyen ez kifogás az állandó evésre.

Egészséges ételek

A főbb ételcsoportok bemutatása, egy adag megjelölésével:

Napi ételeink:
Kenyér, gabonapehely, gabonamagvak: napi 6-11 adag
  • 1 szelet kenyér
  • 1 zsömle vagy muffin
  • 3-4 kisebb vagy 2 nagyobb sós keksz
  • 1 pohár főzött gabonapehely, tészta vagy rizs
  • kb. 30 g kész gabonapehely
    Gyümölcs: 2-4 adag naponta
  • 1 közepes méretű alma, banán vagy más gyümölcs
  • 1 csésze friss, párolt gyümölcs vagy befőtt (konzerv)
    Zöldségek: 3-5 adag naponta
  • 1 csésze leveles nyers zöldség
  • 1/2 csésze párolt vagy apróra vágott nyers zöldség
    Hús, baromfi, hal: 170-200 g naponta
  • 1 tojás
  • 1 csésze főtt bab
    Tej, sajt, joghurt: 4 adag naponta
  • 1 pohár tej
  • 225 g joghurt
  • 30 g természetes sajt
  • 55 g ömlesztett sajt
    Zsírok és édességek: Csökkentsük a zsírok és édességek fogyasztását
    Ehetünk továbbra is olyan zsírokat, mint pl. a vaj, a fagyalt és a krémsajt. Mértékkel fogyasztva az édesség is megengedett, próbáljuk viszont elkerülni a nagy mennyiségű üres kalóriát, így nem fog kicsúszni kezünkből testsúlyunk irányítása.


    KALÓRIÁK
    A legtöbb terhes nőnek napi 300 többletkalóriára van szüksége. Ez annyi, mint két pohár sovány tej, egy csésze fagylalt, egy krémsajttal töltött bagel, vagy egy tonhalas szendvics.

    A KÍVÁNÓSSÁG
    Nem igazán ismert annak oka, miért jelentkezik a terhesség alatt egyes nőknél a kívánósság, de úgy gondolják, hogy ez nem ételhiány következménye. Nyugodtan együnk a megkívánt ételből, s ha ezt mértékkel tesszük, elkerülhető a túlzott mértékű súlygyarapodás. Sajnos néhány nőnél a megkívánt dolog nem egy étel, hanem például a mosásnál használt keményítő vagy az agyag, és ők ezt meg akarják enni. Ez a jelenség a Pica. Ha magunkon is észleljük ezt a jelenséget, feltétlenül beszéljünk az orvossal.

    FEHÉRJE
    A terhes nők napi fehérjeszükséglete kb. 60 g. Egy pohár tej vagy 30 g vörös hús kb. 10 g fehérjét tartalmaz. Jó fehérjeforrás a sovány hús, a baromfi, a hal, a szárított bab, lencse, a diófélék, a tojás és a sajt. Kerüljük a pasztőrözetlen, lágy sajtokat, pl. a Brie-t. Kerülendő a nyers tojás, a nyers vagy nem eléggé átsült, megfőtt hús, mert ezekben a babára ártalmas baktériumok fordulhatnak elő.

    KALCIUM
    A terhesség alatt a baba csont- és fogképződéséhez van szükség kalciumra. A terhesség alatt az ajánlott napi kalciummennyiség 1,2 mg. Zöld levelű zöldségekből, narancsléből, tejből, joghurtból és sajtból juthatunk hozzá a szükséges kalciumhoz. Fogyasszunk naponta négy adag kalciumban gazdag ételt.

    VAS
    A napi szükséglet 15-30 g. Sok vasat tartalmaz a hal, a baromfi, a teljes kiőrlésű kenyér és gabonapelyhek, a hüvelyesek, az aszalt gyümölcsök, a főtt tojás, a máj és a vörös húsok. Vannak nők, akik kiegészítő vasat szednek a második és harmadik harmad folyamán, de ha étrendünk vasban gazdag, akkor nem biztos, hogy szükség van kiegészítésre.

    TERHESSÉGI VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYI ANYAG KIEGÉSZÍTÉS
    Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén nincs szükség kiegészítő vitaminokra és ásványi anyagokra, a terhesgondozásban résztvevő szakemberek többsége szerint viszont nem is károsak, ezért nyugodtan lehet szedni őket, de nem a kiegyensúlyozott étrend helyett! Mindig beszéljük meg az orvossal a vitaminok és egyéb kiegészítők szedését. Ha már van gyermek a családban, a véletlen túladagolás elkerülése érdekében tartsuk a vitaminokat és vaskészítményeket gyermektől elzárva, zárható üvegekben.

    KOFFEIN
    A mértékkel fogyasztott koffeinnel nincs gond. Napi egy-két koffein-tartalmú italnál (kávé és üdítők), azonban ne igyunk többet.

    ASPARTAME (NUTRASWEET)
    A beszámolók szerint mértékletesség esetén az Aspartame biztonságos.


    A só fontos tápanyag, és a nők általában elegendő mennyiséget fogyasztanak belőle. Régebben az orvosok korlátozták a sófogyasztást a terhesség alatt, de ma már tudjuk, hogy ez nem feltétlenül szükséges.

    ALKOHOL
    Csak az 1980-as években ismerték fel a magzati alkohol-szindrómát, amikor is az anyaméhben az alkohol hatásának kitett babán szellemi visszamaradás és testi rendellenességek jelei észlelhetők. Még nem sikerült meghatározni, hogy milyen mennyiségben okoz az alkohol problémát, ezért az orvosok azt tanácsolják a várandós nőknek, hogy a terhesség alatt egyáltalán ne fogyasszanak alkoholt.
  •  

  • Aszpartám:az aszpartám mesterséges édesítő szer, terhesség alatt használata biztonságosnak tűnik olyan kis mennyiségben, amely a mesterségesen édesített ételekben és italokban található.


    Szólj hozzá!

    Címkék: táplálkozás

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása