HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Kismama-étrend

2008.03.28. 14:42 :: leia26

Húsok, húskészítmények

 

A sovány sertés, baromfi, marha, hal, vadhúsok főzve, párolva zsírszegényen sütve, vagdaltnak, natúrszeletnek, zöldségfélékkel készíthetők. Az ételek elkészítéséhez célszerű a grill vagy rostsütő. Hagyományos edényzetben, kevés zsiradékkal inkább pároljuk a húsokat.

 

Belsőségek

 

A tüdő. A szív, a sertés és marhanyelv, valamint a csirkemáj az ételek készítéséhez felhasználhatók.

 

Hentesáruk

 

Elsősorban a gépsonka, fehérpecsenye, zalai felvágott, virsli, krinolin, párizsi májkrémek, és pástétomok ajánlottak. Kolbászok, szalámik már kisebb mennyiségben. A zsíros készítmények nem ajánlottak: pl. disznósajt, angolszalonna, császárhús, töpörtyű.

 

Tej és tejtermékek

 

A tejet, savanyított tejtermékeket naponta 3-6 dl mennyiségben ajánljuk. A túró és a sajtok rendszerese fogyasztása is ajánlott, mivel kenyér nélkül, zöldségfélével értékes tápanyagot biztosít. A tejfelt, a tejszínt csak az ételek készítéséhez ajánljuk.

 

Tojás

 

Zsírszegényen elkészítve, önálló ételként vagy az ételkészítéshez segédanyagként egyaránt javasolt. (Lágy tojás, teflonban sült tojás, töltött tojás, tojássaláta, tojáskrém stb.)

 

Zsiradékok

 

A sertés-, a kacsa-, és libazsír helyett napraforgóolajt, a vaj helyett Ráma margarint célszerű használni. Az étrendben naponta 60-80 g zsiradék fogyasztható. Ebből 30-40 g az ételek elkészítéséhez felhasznált mennyiség, a többi a nyersanyagok természetes zsírtartalmából adódik.

 

Liszt, búzadara, száraztészta.

 

Önálló ételként csak féladagos mennyiségben ajánljuk (főtt tészta, pirított dara). Ételkészítéshez segédanyagként a szükséges mennyiségben használhatók.

 

 

 

Kenyér, péksütemény

 

Napi 80-150 g-nyi mennyiségben -2, illetve 3 db zsemle vagy kifli- fogyasztható. Egyéb sütőipari termékek csak a fenti mennyiségek helyett kerülhetnek az étrendbe.

 

Rizs

 

Önálló ételként féladagos mennyiségben, ételek készítéséhez segédanyagként, az előírásoknak megfelelően használható.

 

Burgonya

 

Naponta 150-200g elkészíthető főzve, párolva, zsírszegényen sütve, töltve, rakva, pürének teflonban és kuktafazékban.

 

Főzelékek, száraz hüvelyesek.

 

A száraz hüvelyesek fogyasztását csak igen ritkán és kis mennyiségben ajánljuk, de nem este! A színes-főzelékekből napi 200-300g-ot főzve, párolva, pirítva, sütve, gőzben főzve, rakva, töltve, salátának, főzelékeknek és mártásnak kevés liszttel, napraforgóolajban készítve fogyaszthatunk. Az ételeket lehet sűríteni tejföllel, tejszínnel, savanyított tejtermékekkel, tojássárgájával, lisztszórással.

 

Gyümölcsök

 

Naponta 150-200g-os mennyiségben, lehetőleg nyersen, gyümölcslének elkészítve, főzve, párolva fogyaszthatók. A szőlőt, szilvát, aszalt gyümölcsöket, ringlót székrekedés esetén javasoljuk.

 

Fűszerek, ízesítők közül az erős borsot, a csípős fűszerpaprika, a zöldpaprika, torma, mustár fogyasztása nem javasolt. A túlzott sózás vagy erősen sózott készítmények fogyasztása nem ajánlott. A többi fűszer, fűszernövény, ízesítők mérsékelt használata engedélyezett.

 

Élvezeti szerek

 

A tea a kakaó fogyasztását nem szükséges korlátozni, a kávé napi javasolt adagja 1-2 szimpla. Az alkoholos italok tilosak!

 

 

Minta étrend

 

Reggeli: tejeskávé, sonka, kifli

Tízórai: alma, kockasajt

Ebéd: zöldborsóleves, brassói aprópecsenye, petrezselymes rizs, savanyú uborka

Uzsonna: tej

Vacsora: gombás tojás, kifli, tea

 

 

Reggeli: tej, margarin, kalács

Tízórai: joghurthab

Ebéd: karalábéleves, natúr csirke szelet, parajfőzelék, törtburgonya

Uzsonna: almás rétes, tej

Vacsora: hideg sült, kemény tojás, kifli, margarin, paradicsomlé

 

 

Reggeli: gyümölcsturmix, keksz

Tízórai: gyulai kolbász, kifli

Edéd: húsleves, marhaszelet (párolt), kelkáposztafőzelék, gyümölcs

Uzsonna: tejeskávé

Vacsora: túrós guba, kompót

 

Reggeli: tejeskávé, vajas kifli, felvágott

Tízórai: tojáskrém, kifli

Ebéd: rántott hal, burgonyasaláta, tojásos pogácsa

Uzsonna: gyümölcsös joghurt

Vacsora: becsinált (sertéshúsból), limonádé

 

 

Reggeli: tejeskávé, gépsonka, kifli

Tízórai: gyümölcs

Ebéd: hirtelensült, finomfőzelék, almás pite

Uzsonna: kakaó, vajas kalács

Vacsora: tejfölös fúró, kifli, kompót

  

 

Reggeli: tea, virsli, kifli

Tízórai: gyümölcs, sajt

Ebéd: karfiol-leves, egybensült vagdalt szelet, paradicsomos káposztafőzelék

Uzsonna: gyümölcsös joghurt

Vacsora: kaszinótojás, vitaminsaláta, kifli, limonádé

 

 

Reggeli: gyümölcslé, sonka-szalámi, Piros arany, kifli

Tízórai: tej

Ebéd: frankfurti leves, rakott burgonya, savanyúság

Uzsonna: tej

Vacsora: hirtelensült, vegyes, nyers saláta, limonádé

 

Reggeli: tea, lágy tojás, kifli

Tízórai: alma, tej

Ebéd: töltött paprika, burgonyapüré, pozsonyi kifli

Uzsonna: joghurt hab

Vacsora: virslisaláta, kifli, Ementáli sajt, limonádé

  

 

Reggeli: tejeskávé, zalai felvágott, kifli

Tízórai: gyümölcs

Ebéd: paprikás marhaszelet, zöldbabfőzelék, csokikrém

Uzsonna: gyümölcsös rizs

Vacsora: körözött, gépsonka, kifli, tej

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása