HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

A gátmetszésről

2008.05.12. 07:27 :: leia26


A szülés előtti előkészítés során szinte minden várandós rákérdez némi félelemmel a hangjában: lesz gátmetszés? A hetvenes-nyolcvanas években szinte minden szülésnél alkalmazták, ma már a második szüléstől kezdődően a szakemberek igyekeznek elkerülni az episiotomiát.

A gátmetszés a hüvely és a végbél közötti területen, a gáton végzett, nagyjából 2-3 centiméteres, mesterségesen ejtett metszés, melynek az a célja, hogy elkerüljék az anyai lágyrészek sérülését és megóvják a magzatot. A metszés irányát tekintve a következő formákról beszélhetünk: jobb oldali, bal oldali, és az úgynevezett centrális, vagyis középirányba ejtett metszés. A gyakorlati különbség nem sok van közöttük, nagyrészt az adott kórház szokásaitól függ, melyiket alkalmazzák. A közhiedelemmel ellentétben a gátmetszés nem teszi szükségtelenné a gátvédelmet. A gátvédelem célja szintén az, hogy megkíméljék az anyai lágyrészeket a sérüléstől, ezért a szülést segítők arra törekednek, hogy a magzati fej, illetve test minél lassabban szülessen meg, hogy szinte centiről centire engedjék kigördülni a fejecskét, miközben a gátat igyekeznek megvédeni a túlfeszüléstől. A gátmetszés elvégzése után sem akkora a hely, hogy ezek a mozdulatok nélkülözhetővé válnának.

Amikor elkerülhetetlen

A mai szülészeti gyakorlatban van néhány olyan eset, amikor kötelező elvégezni a gátmetszést:

  • Koraszülés esetén (hogy könnyebbé tegyék a puha magzati koponya számára a kigördülést, s ne préselődjön hosszasan a hüvelyben).
  • A műtétes szülésbefejezéskor (vákuum vagy fogó), mégpedig azon okból, hogy a manőverezéshez, valamint az egyébként is nehezen érkező kisbabának legyen elegendő hely.
  • Az ikerszülésnél, a medencevégű szülésnél (nagyobb a szövődmények lehetősége).
  • A magzati szívhang lassulása esetén, amikor a szülés gyors befejezése a cél.

Amikor javasolt

  • Először szülők esetében a rendelkezésre álló hely szűkössége miatt végznek gátmetszést. A módszer ellenzői szerint épp a sértetlen (értsd: még nincs rajta az előző gátmetszés hege) gát az, amelynél a legnagyobb az esély arra, hogy nem reped be a szülésnél.
  • Az anyai szövetek nem elég tágulékonyak: van olyan gát, amelynek szövete akár harmadszori szülésnél is olyan rugalmatlan, hogy kénytelenek el végezni az episiotomiát .

Amivel elkerülhető

  • A jobb vérellátás és az izmok erősítése érdekében a kismama végezhet intimtornát (nem csak a szüléssel kapcsolatosan javasolt!).
  • Segíthet a rendszeres séta is, amely erősíti a gát izmait.
  • Előkészítheti a gátját a szülésre: a várandósság idején használhat különböző olajokat gátmasszázs céljából. 
  • Beszélje meg igényeit, elképzeléseit kezelőorvosával, illetve szülésznőjével.
  • A gátmetszés elhagyása más szülésvezetési technikát tesz szükségessé (meg kell várni, hogy a gát izmai elsimuljanak), s ez több időt vesz igénybe. Ezért szülés közben kövesse az orvos és a szülésznő tanácsait, ezáltal nagyobb az esély a gát megóvására. A nyugodt, együttműködő légkör segíti a közös cél megvalósítását

(Forrás: Anyák Lapja)

Szólj hozzá!

Címkék: szülés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása