HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Mozgás 1.

2008.05.12. 08:32 :: leia26

Bizonyára sokan vagyunk, akik évek óta lejárogatunk a konditerembe – és nem csak a pult mellé beszélgetni. Keményen edzünk, egyre csinosodunk, kerekedünk és – hát igen, emancipálódunk – izmosodunk is. És egyszercsak komoly dilemma elé állít az élet: hogyan őrizzük meg kismamaként is nehezen „megszerzett” formánkat?


A válasszal két szakember, Szamkó Katalin világbajnok testépítőnő, két gyermekes anya, és Dr. Bánhidy Ferenc, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Női Klinika egyetemi docense siet a segítségünkre.

a jó közérzed, a kiváló egészség a terhesség időszaka alatt talán még fontosabb. ne együnk össze-vissza, és ne feküdjünk mélán a heverőn. megmaradhat a sport, a mozgás a szakértők szerint, csak nem mindegy a választás
'by Bonnie Elliott'

Mit mond a testépítő?

Sportos orvost kell választani :-). Aztán, ha ez a kedves, sportos doki rábólint, mert egészségesek vagyunk, akkor nyomás mozogni valamit!
Természetesen nem olyan lesz, mint azelőtt. Számolni kell az egyensúlyzavarral, azzal, hogy nehezebben lélegzel…ha kismama vagy, és sportolás közben még tudsz beszélgetni – az szuper. Addig még mehet. Ha lihegsz és nem tudsz megszólalni, az viszont komoly tesztjel. Akkor le kell állni. Ha szédülsz, hányingered van, nagyon megemelkedik a vérnyomásod, rossz a közérzeted, akkor marad a kismama torna. Ami nagyon fontos: ha addig nem sportoltál, ne is kezdd el! A terhes állapot hatalmas nagy változás a szervezetnek, nem szabad még eggyel terhelni. Láttam már erre példát: de ez nem jó. Aki addig is sportolt, az folytathatja: neki nem jelent akkora változást, mivel a szervezete már hozzászokott az edzéssel járó terheléshez.
Mint mondtam, változik az egyensúly, könnyen eleshetsz. Ezért a gyakorlatok közben érdemes támaszkodni, megkapaszkodni valamiben. A súlyzókkal végzett edzést ülve vagy térdelőtámaszban ajánlatos végezni.

a test karbantartása nem kell hogy háttérba szoruljon. a kisbaba úgy "él" ahogy mi. éljünk hát fitten
          'by Bonnie Elliott'

Hogy néz ez ki a gyakorlatban?
Mindenekelőtt, nagyon fontos a nyújtás, a lazítás. Mint tudjuk, a nyújtás önmagában is fejleszti az izmot, a terhesség pedig még egy ok rá, hogy ne hanyagoljuk el ezt a fontos gyakorlatot.
Felsőtestre bátran edzhetsz, a legjobb ugye ülve. Viszont a súlyokat minimálisra kell csökkenteni. Gyakorisággal is el tudod érni, hogy formában maradj. Vagyis végezz inkább több sorozatot, de kicsi súllyal, vagy akár súly nélkül! A hát izmaira különösen nagy szükséged lesz, így azoknak kifejezetten jót tesz, ha nem hanyagolod el őket!
A vállad, karod is edzheted ugyanazokkal a gyakorlatokkal, mint azelőtt. De ne feledd: már nem emelsz úgy, mint régen! Óvakodni kell a szélsőségektől!
A kényes terület, a lábak, a fenék... ezeket sem kell elfelejteni. Térdelőtámaszban mehet a láblendítés. Ha nem kényelmetlen, és megy még a hanyattfekvés, akkor lehet tárogatni is és csípőemelést végezni. Nagyon jót tesz a lábfejtorna – megemelt, alátámasztott lábakkal végezzük. A guggolást, kitörést – biztos, ami biztos – széktámasszal csináljuk, így elkerülhető a baleset, ha elveszítjük az egyensúlyunkat.

kivilágosodik, hogy éppen az edzőteremben végzett (rettegett testépítés, bodybuilding jellegű) mozgás a legcélravezetőbb, legbiztonságosabb. csak éppen a súlyokat kell jól megválasztanunk. egy jó személyi tréner kell!
'by Bonnie Elliott'

Kardioedzés: hanyagoljuk a szökdécselést, az ugrálást – nagy a terhelés enélkül is a gátizmon. Ezenkívül a babának sem jó a rázkódás. A séta a futógépen maradhat, bár akkor már sokkal jobb a természetben sétálgatni, ha van rá lehetőség. A biciklizést inkább csak a terhesség első felében javaslom.
A hasi préseléseket ne erőltessük.
Ami ezekben a hónapokban nagyon jót tesz, véleményem szerint, az a jóga és a vízitorna.
Olvass többet a vízi tornáról!
A vízben nyugodtan ugrálhatunk, futkározhatunk, emelgethetünk. A jóga a lazítás miatt lehet fontos.
Igazából majdnem minden gyakorlatot el lehet végezni terhesen is. Az utolsó hónapban azonban már nagyon óvatosnak kell lenni, mivel a szülést teljesen pontosan nem lehet előrejelezni. Orvosunkkal végig egyeztessünk, ő tudni fogja, mikor hagyjunk fel ezekkel a tevékenységekkel.

forrás: fitway.hu

Szólj hozzá!

Címkék: életmód

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása