HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Ultrahang

2008.05.12. 07:24 :: leia26

Ultrahangszótár
A kezünkben tartjuk végre az első ultrahangfelvételt, az arcunk azonban némi tanácstalanságot tükröz: vajon mit jelentenek a titokzatos rövidítések?

A nőgyógyászat és szülészeti gyakorlatban elterjedt ultrahangos vizsgálati módszerek lehetővé teszik, hogy pontos képet kapjunk a kismedencei szervekről, a várandósság során pedig meghatározott protokoll szerint ultrahangvizsgálattal követjük a fejlődő magzatot. A vizsgálatkor a kismama leletet kap,  és ezen számos olyan rövidítést olvashat, amelyeknek félreértelmezése esetleg felesleges izgalmat okozhat. A képletek méreteit általában milliméterben adják meg.

Petezsákátmérő

A terhesség korai időszakában a méhen belül beágyazódott pete körül kialakuló felritkulás, illetve folyadék-felszaporodás látható. A méh ultrahangképén kerek fekete folt jelenik meg, mintha lyukasztóval ütötték volna azt át... A kör alakú folt két legtávolabbi pontjának távolságát mérjük: ez adja a petezsákátmérőt. A korszerű készülékek a méret alapján kiszámolják a terhesség idejét - hetekben is.

CRL (crow rump lenght): magzati ülő magasság.
A várandósság 6. hetétől megjelenik az embrió, melynek fej- és fartávolsága jól mérhető, ezt nevezzük CRL-nek. A CRL jól meghatározható szabály szerint növekszik a terhességi heteknek megfelelően, ezért a várandósság pontos idejének korai meghatározásában rendkívül fontos tényező.

NT: tarkóredő-vastagság
A terhesség 12. hetében vaginális vizsgálófejjel a magzati tarkónál megmérhető a kötőszövet vastagsága. Amennyiben a kimutatott érték az átlagostól jelentősen eltér, az a magzat genetikai károsodásának (Down-szindróma) legelső felismerhető jele lehet. A normál érték 2 milliméter alatt van.

Csontozat

Az alkalmazott hanghullámok a különböző sűrűségű felületekről eltérő módon verődnek vissza. A magzat csontrendszere kitűnően ábrázolódik, a csonthatárok pontosan mérhetők. A koponyacsont, a hosszú csövescsontok (például combcsont) növekedésének mértéke jól nyomon követhető, a fellelt értékekből kiszámítható a terhesség kora, s a magzat súlya is megbecsülhető. A nagyszámú, hasonló feltételek mellett végzett vizsgálati eredmény értékeit számítógépbe táplálják, és a mért értékekből a készülék azonnal ki tudja számolni a magzati kort és a magzati súlyt. Az értékek összehasonlíthatósága érdekében a szerveken ugyanazon kiemelt pontok közötti távolságot mérik. Ultrahanggal számos más csonton mért távolság is meghatározható (például orrcsonthossz, szemüregek egymástól való távolsága,  szemlencsék helyzete), de ezek inkább tudományos vizsgálatok és nem a mindennapok gyógyító munkájában játszanak jelentős szerepet.

1. BPD (biparietalis diameter):
a koponya meghatározott síkjában mért távolság a két halántékcsont  között. Az ultrahang-diagnosztika első megfelelően mérhető értéke volt, és még napjainkban is az alapvizsgálatokhoz tartozik.


2. OFD (occipito-frontale diameter):
A homlok és a tarkócsont közötti távolság a koponya ugyanazon metszeti síkjában, ahol a BPD-t mérték.

3. HC (head circumference):
A régebbi gépek az előző két átmérőből egy képlet alapján kiszámították a koponyacsont kerületét, a korszerű készülékek a kerületet közvetlenül mérik. A koponya kerületének nagysága főként a szülés módjának eldöntésében számít jelentős adatnak.

4. AC (abdominal circumference):
A magzat hasának kerülete, a köldök magassági síkjában mérve. A korszerű készülékekkel direkt mérhető, a régebbi gépek a has két átmérőjéből számították ki.

5. FL (femur lenght):
A magzati combcsont hossza. Jól és pontosan mérhető paraméter.

Az eredmények összehasonlítása lehetőséget nyújt például a fejlődési rendellenességek felismerésében, az értékek bonyolult egyenlet alapján módot adnak a születendő magzat súlyának (EBW), valamint a szülés várható idejének (EDD) meghatározásában.

(Forrás: Anyák Lapja)

Szólj hozzá!

Címkék: vizsgálatok

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása