HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Terhességi teszt 2.

2008.05.31. 07:21 :: leia26

Mit mutat ki a terhességi teszt?

A megtermékenyített petesejt szinte az első naptól kezdve termel egy nagy összetett anyagot, egy hormont, ami jellegzetesen emberi és egyik alkotó eleme csaknem kizárólag a terhességben fordul elő. A fentiek miatt ezt a hormont Humán (emberi) Chorialis (terhességhez kötött) Gonadotropinnak (a hormonok egy fajtája), rövidítve HCG-nak hívjuk.

Már a béka is erre a hormonra reagált, de megtisztítva és igen érzékeny módszert kidolgozva ma már ennek a hormonnak egyik a terhességre oly jellegzetes alkotó részét határozzuk meg (az un. béta láncot).

A kimutatás nagyon érzékeny, hogy amire korábban gondolni sem lehetett, már a fogamzást követő 10-12. napon, tehát még a várható menses előtti napokon igazolható, hogy a petesejt megtermékenyült és osztódásnak indult. A kimutatás nemcsak érzékeny, de hihetetlenül egyszerű is, bárki saját maga, otthon is elvégezheti. A tesztek minden gyógyszertárban kaphatók. A nap bármely szakában elvégezhetők, talán csak akkor kell a reggeli első, legnagyobb hormontartalmú vizeletből kimutatni, ha még cikluson belül vagyunk.

Hibázni alig lehet, ha egy csík jelenik meg a tesztlapon nincs terhesség (10 napnál "idősebb"), ha két csík jelenik meg: a terhesség fennáll. A 10 napos határ azt jelzi, hogy a hormon szintje meghaladott egy bizonyos határt. A pontos értéket vérből lehet megállapítani, de ez a napi gyakorlatban felesleges vizsgálat (és drága).

Mindezek tudatában különös, hogy mennyien nem ismerik és nem is használják ezt az információt. Igen sok kérdést kapok, amely arra vonatkozik, hogy mit gondolok, a leírt jelenségek mellett (és itt gondos esetleírások szerepelhetnének) terhesség fennállhat-e?

Válaszom minden esetben az, hogy nem tudom, de egy terhességi teszt eldönti a kérdést.

És az ultrahang?

Nos, a terhességi teszt kb. egy héttel előbb "látja" a terhességet, mint a legjobb ultrahang készülék (és legjobb szemű vizsgáló). Ugyanis a terhességi ultrahang diagnózis azon alapszik, hogy látunk-e a méhben petezsákot. Petezsák azonban a fogamzás után három héttel (az ötödik terhességi héten) válik láthatóvá, amikor a terhességi teszt már "régen" jelezte a hormontermelést.

Sajnos az így kimutatott terhességekből nem lesz mindig élő magzat és gyerek. A hibás, vagy hibásan fejlődő megtermékenyített petesejtek egy jelentős része (10-20%) nem fejlődik egy pontnál tovább, elhal, és csak az tűnik fel, hogy a menses néhány napot késik, talán kissé erősebb és elhúzódóbb, mint máskor. Ha már előtte csináltunk tesztet és pozitív volt a teszt (a hormonszint lassú csökkenése miatt) még egy darabig pozitív lesz, majd negatívvá válik. Ezt ma inkább kíméletből "csak kémiai terhesség"-nek hívjuk. Ezek a "kémiai terhességek" ultrahanggal nem is láthatók.

Mi hát a tennivalónk?

Amennyiben felmerül bennünk a gyanú, hogy terhesség áll fenn, (pl. kimaradt a menses) vegyünk a patikában egy tesztet és csináljuk meg otthon. Ha nincs semmi panaszunk, várjunk még egy hetet és forduljunk orvoshoz, az ultrahang vizsgálat hat hetesen már a magzati szívműködést is "látja", ez az élő terhesség biztos jele (nem kell megvárni a magzatmozgást).

Még egy dolog. A méhen kívüli terhesség esetén is pozitív a terhességi teszt! Ha tehát a vérzéskimaradást követően elvégzett pozitív teszt mellett erős hasi fájdalmakat tapasztalunk mindenképpen sürgősen keressük meg orvosunkat, aki ultrahang vizsgálattal megtalálja a terhességet a méhben, ezzel megnyugtatóan kizárhatja az életveszélyes méhen kívüli terhességet.

Csákány M. György

 

forrás: babazo.hu

Szólj hozzá!

Címkék: teszt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása