HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Peteérésjelző tesztek

2008.06.01. 09:03 :: leia26


A jelenleg rendelkezésre álló legmegbízhatóbb módszer a peteérésjelző tesztcsík vagy tesztkazetta. Működésének lényege, hogy a vizeletben lévő LH hormon (luteinizáló hormon) mennyiségét jelzi. A peteérés során az LH-hormon mennyisége fokozatosan emelkedik, majd a tüszőrepedés előtt 24-36 órával eléri a csúcsát. Az ovulációs teszt képes kimutatni ezt az emelkedést. A forgalomban lévő tesztek mindegyikéhez pontos leírást mellékelnek a használatra vonatkozóan, amely tartalmazza azt is, hogy a ciklus mely napján érdemes elkezdeni a tesztelést. A csomag rendszerint 5 db. tesztcsíkot vagy tesztkazettát tartalmaz, ez a mennyiség általában elegendő az LH-csúcs meghatározására egy ciklus során. Általánosságban elmondható, hogy amennyiben a legrövidebb ciklust alapul véve annak hosszából kivonunk 16-17 napot, és ekkor kezdjük meg a tesztelést, akkor naponta végzett vizsgálattal jó eséllyel kimutatható az LH-csúcs. A teszten (a terhességi tesztekhez hasonlóan) van egy kontrollcsík, és van egy második csík, ami az LH-hormon szintjét jelzi. A naponta végzett tesztelés során megfigyelhető, hogy a hormonszint hogyan változik. Általában a második csík erőssége fokozatosan nő, de előfordul, hogy ideiglenesen egy picit visszahalványodik. Ettől nem kell megijedni, mert a vizelet hormonkoncentrációja függ attól is, hogy mennyit ittunk és mikor volt utoljára vizeletürítés a vizsgálatot megelőzően. Éppen ezért a tesztelés előtt kb. 2 órával érdemes csökkenteni a folyadékbevitelt és kerülni a vizeletürítést. Néhány éve az ovulációs teszteknél még a reggeli első vizeletet javasolták a vizsgálathoz, de ahogy a tesztek érzékenysége nőtt, most már kifejezetten kerülendő az első vizelet alkalmazása. Célszerű délután vagy este, mindig megközelítőleg azonos időpontban végezni a tesztelést. A vizeletet fogjuk fel egy tiszta edényben (pl. műanyag pohár) és a tesztcsíkot jelölésig mártsuk bele, vagy tesztkazetta esetén a csomagban mellékelt pipettával a kazetta megfelelő pontjára juttassunk 5-6 csepp vizeletet. Pozitív eredménynek (LH-csúcsnak) minősül az, ha a tesztcsík pontosan ugyanolyan erős, vagy erősebb, mint a kontrollcsík. Ezen a napon és az ezt követő két napon van a legnagyobb esélye a teherbeesésnek. (Érdemes megjegyezni, hogy mivel az LH-hormon szintje fokozatosan emelkedik, ezért ha egyáltalán nem tapasztalunk 2. csíkot, vagy csak nagyon halványan, akkor a következő napot akár ki is hagyhatjuk tesztelés szempontjából! Így egy kicsit lehet spórolni a tesztekkel.)

Ha 5 nap tesztelés után egyáltalán nem mutatható ki LH-csúcs, akkor folytathatjuk egy újabb csomaggal, vagy a következő ciklusban kezdjük újra a tesztelést pár nappal eltolva a vizsgálat kezdetét. Fontos megjegyezni, hogy nem minden ciklusban következik be ovuláció, ezért ha egy-két ciklusban nem tapasztalunk LH-csúcsot, akkor sem kell megijedni, a nők többségénél előfordul évente egy két anovulációs (peteérés nélküli) ciklus. Ha azonban 3-4 hónapon át nem mutatható ki peteérés, akkor forduljunk orvoshoz!

Az LH-csúcs meglétéből sajnos nem lehet teljes bizonyossággal következtetni arra, hogy a tüszőrepedés valóban megtörténik. Előfordul, hogy már a peteérés fázisa során következik be probléma, és az érett tüsző nem reped meg, így nem következhet be terhesség sem. Ezért amennyiben 6-12, ovulációs teszttel figyelemmel kísért ciklus alatt sem következik be a terhesség, akkor javasolt nőgyógyászhoz, meddőségi szakemberhez fordulni. Ez annál is inkább indokolt, mert ha a pár férfi tagjánál van valamilyen probléma, akkor hiába van tüszőrepedés, nem történik meg a fogantatás.

Az LH-teszt minden más (jelenleg ismert) módszernél alkalmasabb az ovuláció időpontjának otthoni meghatározására. Alkalmazhatjuk önmagában, vagy például hőmérőzéssel kombinálva (így nem csak a tüszőrepedés előtt végbemenő változásokat kísérhetjük figyelemmel, hanem a ciklus második felében esedékes progeszteron-fázis meglétére is következtethetünk.) A terhesség létrejöttét azonban még így is számos más tényező befolyásolhatja, a megfelelő időpontban történt szeretkezés esetén is csak 20-30% eséllyel jön létre terhesség. Mindenképpen türelmesnek kell lenni és várni, hogy a baba jöjjön, amikor Ő szeretne.

Az LH-tesztekhez drogériákban és gyógyszertárakban lehet hozzájutni, vény nélkül kapható, az 5 tesztet tartalmazó csomagok ára 1200-5000 Ft között változhat. A teljesség igénye nélkül néhány Magyarországon forgalmazott típus:

Márka

Forgalmazó

Típus

Csomagolás

Ára (kb.)

Babymark

Rossmann

csík

Kék-fehér,
kisbabával a
csomagoláson

Kb. 3000 Ft/cs.

Corax

DM

kazetta

Rózsaszín, nagy,

kocka alakú doboz

Kb. 2300 Ft/cs.

Evidence

Standard

patikák

csík

Lila, nagy szív

a csomagoláson

Kb. 1200-2000 Ft/cs.

Evidence

Comfort

patikák

kazetta

?

Kb. 4000-5000 Ft

Az árak még azonos helyen vásárolva is akár havonta változhatnak, ezért ha valahol olcsón bukkanunk ovulációs tesztre, akkor érdemes akár több dobozzal vásárolni, mert elképzelhető, hogy a következő hónapban már egészen más áron juthatunk hozzá.

A gyógyszertárak ritkán tartanak raktáron ovulációs tesztet, de a legtöbb patika kérésre 2-3 napon belül beszerzi a terméket!

Bármelyik módszert is alkalmazzuk, a türelem nagyon fontos. Ne keseredjünk el, ha nem sikerül egy-két hónapon belül teherbe esni. A jelszó: új hónap, új remények!

forrás: babafalva.hu

Szólj hozzá!

Címkék: teszt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása