HTML

Linkblog

Friss topikok

Áldott állapot

Tudnivalók, cikkek, infók erről a csodaszép időszakról...

Házasság és babó

2008.03.26. 21:13 :: leia26



 


A legtöbb pár életében az első gyermek érkezését örömteli várakozás előzi meg. Az apró jövevény a szülők párkapcsolatát is magasabb szintre helyezi, általa családdá válnak. Ezt az átalakulást néhányan nehéz és összetett lépésként élik meg, amelyről beszélni kell.

A babavárás nemcsak a szükségesnek tűnő kelengye megvásárlásából áll, hanem a pár életének olyan szakasza, amelyben át kell gondolniuk, hogy az átalakulás milyen hatással lesz további életükre. Manapság a leendő apukák sokkal inkább részesei a folyamatoknak, mint apáiknak kellett volna lenniük és nemcsak a születés előkészületeiben, hanem még a szülőszobában is. A közös érdek és részvétel összekovácsolja a párokat és szilárd alapokat teremt egy család létrehozásához.

Mi történik akkor, ha a pár családdá alakulási folyamata nem megy egyszerűen? A családi kérdésekről szóló könyvemhez szükséges kutatómunka során számos nő és férfi osztotta meg velem párkapcsolata nehézségeit. Sokszor hallottam – és visszanézve látható jelei voltak –, hogy egy gyermek érkezése előrevetítette egy házasság felbomlásának kezdetét. Egy harmadik személy, egy újszülött érkezése a párkapcsolatba dinamikai eltolódást okoz, vagyis megváltoztatja a tudatos és tudattalan elvárások finom egyensúlyát, azokét az elvárásokét, amelyek a kapcsolat alapját képezték. A párválasztáskor figyelembevett tényezőknél most nagy jelentőségűvé válik, hogy ezeket a nézetkülönbségeket el tudjuk-e simítani vagy sem.

Néhány ember a házasságban a bensőségesség, a társas kapcsolat és a biztonság iránti vágyát szeretné kielégíteni. A megvalósulatlan, összetört álmok is okozhatják egy kapcsolat felbomlását.  Az igazi társas kapcsolat alkalmazkodó, rugalmas és stabil személyiséget kíván. Ha ezek a tulajdonságok nincsenek jelen valamilyen mértékben, az új helyzet, amely helyet kell, hogy teremtsen a babának, feszültté válik. Az a férfi vagy nő, aki a partnerétől szülői szeretetet és bátorítást vár, tanácstalanná válik, amikor félre kell állnia, hogy a picinek teret adjon. Aki folytonos anyáskodást vár el a párjától, már eleve egy lyukas hajóval vág neki a házasság hullámzó tengerének és nem csoda, ha csak evickél.

Sokszor hallottam pároktól, akik túl korán házasodtak, hogy „Még gyerekek voltunk". „Visszanézve már látom, hogy elhagyatott gyerekek voltunk a sötét erdőben és egymásba kapaszkodtunk az idegen, felnőtt világban." Ezeket olyan párok mondták, akik megtorpantak a szülővé válás kapujában. Felismerték, hogy segítségre van szükségük a felnőtté válás felelősségének vállalásához, de ahogy egyre magabiztosabb felnőttekké váltak, képesek lettek megadni a baba számára a biztonságot.

De vajon, hogy lehet, hogy néhány család nemhogy a baba érkezését, hanem szellemi és fizikai betegségeket, szegénységet, akár halált is képesek átvészelni? Olyan párokkal is beszéltem akik „majdnem egy életet" leéltek egymással. Ezeket mondták: „Tanulj meg bocsánatot kérni, és tényleg gondold is úgy", „Gondold meg a házasságot, aztán tégy meg mindent, hogy jól működjön", „Légy alkalmazkodó és ne neheztelj" és végül „Ha szerelemből házasodsz, az átsegít a nehézségeken".

Talán ez a titok. Ha két ember között megvan a ragaszkodás és a bizalom, akkor örömmel és szeretettel fogják várni a baba érkezését. Az ő szeretetük átfogja a csöppséget és a saját felnőtt kapcsolatuk is gazdagodik általa. Az újdonsült szülők lehetnek kimerültek az alváshiánytól, vagy éppen türelmetlenek, de az alaptétel, hogy „most már egy család vagyunk" a párt családdá transzformálja és örülnek annak, mindezt gyermeküknek köszönhetik.

Jill Curtis

Fordította: Szabó Orsolya

Forrás: Pregnancy.Com.Au • Topics of Interest • Parenting • 2001.

Szólj hozzá!

Címkék: házasság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása